PDA

Zobacz pełną wersję : Montaż oryginalnej nawigacji w Civicu który jej nie posiadał

Threetearain
03-01-20, 19:25
Witam wszystkich użytkowników, chwilę poszukałem ale takiego wątku nie znalazłem. Jestem właścicielem Hondy VIII generacji gdzie na wyposażeniu nie miałem nawigacji. Chwilę poszperałem i zobaczyłem że ta oryginalna nawigacja wygląda fajnie. Moje pytanie brzmi, czy dałoby się zamontować oryginalną nawigację w moim samochodzie i jeżeli tak, to czego dokładnie bym potrzebował. Z tego co sprawdziłem to będę potrzebował: ekranu gdzie wyświetla się nawigacja, odtwarzacza mapy (to do schowka), oraz radio z panelem przednim. Czy radio z nawigacją różni się czymś od radia bez nawigacji? Czy to jest kwestia samego panelu czy czegoś jeszcze? Oprócz tych trzech elementów będę potrzebował jeszcze czegoś? I finalnie... czy jest sens coś takiego robić. Czekam na wasze zdanie i propozycje. Jestem otwarty na dyskusję i argumenty. Pozdrawiam ciepło i życzę miłego wieczoru :)

Infi
03-01-20, 21:03
i to bedzie najgorsza rzecz jaka zamontujesz, bo ta nawigacja obslugiwana przez guziki z "radia" to rozwiazanie z poczatku lat 2000 albo i dalej. sama nawigacja tzn mapy hondy to tez jakis skansen w porownaniu do googla. wiec zamiast montowac cos co ma ogarniczona realna funkcjonalnosc lepiej sobie kup 2din i z dobrym androidem jak bardzo chcesz miec nawi na wyposazeniu.

Threetearain
03-01-20, 21:12
Czyli lepsze byłoby 2din, a mógłbyś coś polecić w takim razie?

Infi
04-01-20, 15:16
ramka 2din oem + zestaw connect2 (aby sterowanie z kierownicy dzialalo) + stacja 2din ja od dawna kazdemu polecam Pioneer'a serie AVH-X od 8600 w gore lub AVH-Z od 9100 w gore (z uwagni na najlepsze komponenty odpowiedzialne za dzwiek mnie nawigacja w samochodzie nie interesuje bo uwazam ze najlepsza to ta z telefonu bo na o wiele lepszy sygnal gps + wsparcie danymi z internetu) a jak ktos lubi eksperymenty to moze ryzykowac i kupic jakiegos chinola na androidzie i sie bawic.

Threetearain
04-01-20, 15:21
Dobra to już +/- wiem wszystko co chciałem. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam ciepło i życzę miłego dnia

filipfm
06-01-20, 12:54
Z tego co sprawdziłem to będę potrzebował: ekranu gdzie wyświetla się nawigacja, odtwarzacza mapy (to do schowka), oraz radio z panelem przednim.

Na liscie brakuje jeszcze kilkunastu elementow :)
I nie idz w to.
Ja mam to navi. I lubie ta funkcjonalnosc bo umieszczenie ekranu jest świetne. Duzo lepsze niz 2 din bo blizej szyby. Ale na tym sie koncza zalety.
Interfejs wyglada jak atari. Mapy sa z 2017r i nowszych nie bedzie. Nawigacja oczywiscie offline wiec zadnych informacji o ruchu czy zdarzeniach drogowych.
Aczkolwiek podoba mi sie obsluga klawiszami, bo jest latwiej obsluzyc w trakcie jazdy. Porownuje do connecta z 9gen, którym mialem okazje jezdzic.
Ale jak nie masz OEM navi to nie ma sensu jej montowac z uwagi na (nie)aktualnosc nawigacji i fakt ze ciezko bedzie zgromadzic naprawde kompletny zestaw do montazu.
Idz w jakas jednostke 2din.

PS. W watku o nawigacji juz bylo to omawiane ztcp