Zobacz pełną wersję : Przy jakiej temp. powinno odbywać sie przejście z benzyny na gaz, sekwencja ???
WITAM !!!! Od niedawna, szczęśliwie jeżdze Hondo civic aerodeck D14Z3 1.4 odmulony do 90KM
kilka dni temu założyłem instalacje LPG BRC sekwencje, w warsztacie ustawiono mi temp.
40 stopni kiedy to przy tej temp. przełączy się z benzyny na gaz, pytałem czy można tą temp.
obniżyć chociaż o 20 stopni, powiedziano mi że to jest optymalna temp i nie powinno się jej
obniżać ponieważ samochodem będzie szarpało, przerywało i jazda będzie denerwująca.
Ja osobiście jeżdziłem poprzednim moim autkiem 4 lata na LPG II gen, i temp miałem ustawiona
0 stopni i zima, lato nic się nie działo, ale przy sekwencji może jest inaczej.
DLA TEGO PROSZĘ O OPINIE Z WASZEJ STRONY.
Ja mam ustawione na jakies 25 - 30 stopni i nic sie nie szarpie.
Mysle ze jedynym powodem ustawiania tak wysokiej temp jest obawa o zamarzniecie membrany parownika. No i istnieje ryzyko pekniecia tej membany po jakims czasie. Na tym forum czytalem o kolesiu, ktoremu wyciekl caly plyn chlodniczy wlasnie przez parownik. :(
No właśnie, w instrukcji obsługi, którą otrzymałem, wyczytałem że temp. przejścia z benzyny na gaz według producenta powinna być 25-30 stopni, a oni mi podnieśli na 40, chyba się do nich przejade i niech to zmienią.
ja mam BRC Sequent 24 - na początku miałem 25 stopni ale po przełączeniu lekko szarpał - teraz mam 30st. i jest ok!
ja też mam ustawioną na 30 stopni i nic mi nie szarpie, nawet nie wiem kiedy mi się przełączy!!
nie wiem dlaczego Ci przeszkadza 40 stopni jak honda po kilometrze już ma taka temperaturę (przynajmniej u mnie tak jest)
pozdro
nie wiem dlaczego Ci przeszkadza 40 stopni jak honda po kilometrze już ma taka temperaturę (przynajmniej u mnie tak jest)
pozdro
dokładnie tak samo myślę
:)
a przy ziemie to bedzie po 5km, cos ci pochrzanili, u mnie bylo ustawione na 20 stopni, jak tak szarpalo ustawili mi na 25 stopni... dalej szarpalo, w koncu do nich pojechalem wkurzony, zostawilem samochod, stwierdzili ze to listwa wtryskowa sie schrzanila, jako zeb ylo juz jakis niecaly miesiac po gwarancji chcieli za listwe 300zl :O powiedzialem ze juz jezdze do nich od pol roku i albo odsylali mine z kwitkiem albo podnosili temperature. I ze nie zaplace dogadalismy sie i nie musialem placic :)
pozdro!
Z tą temperaturą przejścia na gaz jest różnie w II gen i w sekwencji, ponieważ w tej drugiej gaz idzie przez wtryskiwacze, na które chyba negatywnie może wpływać różnica temperatur. Dokładnie nie pamiętam jak to jest, kiedyś mi to tłumaczył gazownik.
W każdym razie na sekwencji zawsze ta temperatura musi być wyższa i później się przełącza na gaz. Niestety też to odczuwam. Mi gazownik też trochę zmniejszał tą temperaturę chyba do 35 stopni.