PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z hamulcami, lekko hamują cały czas

qtrawkap
18-09-18, 19:52
Witam
Posiada hondę civic 7 5d HB 1,6 110 KM, problem wygląda tak że cały czas hamulce lekko trzymają, tj auto tak jakby cały czas lekko hamuje. Po przejechaniu kilku km tarcze są gorące, spalanie również jest większe.
Wymieniłem na nowe: tarcze przód i tył, klocki wszystko firmy TRW, płyn hamulcowy. Auto dobrze hamuje tylko problem z tym ciągłym lekkim hamowaniem. Po podniesieniu auta koła obracają się z oporem, nie ma tak że po obróceniu koła ręką koło kręci się chwilkę tylko od razu się zatrzymuje.
Przy wymianie tarcz i klocków sprawdziłem prowadnice i tłoczki i wyglądają ok, dodam że 4 koła wyglądają jakby hamowały podobnie.
Czy jest jakaś regulacja hamulca przy np. pedale? Gdzie szukać przyczyny?
Dodam że podczas jazdy hamulec łapie już od samej góry.
Pozdrawiam serdecznie i dzięki.

Grzybohun94
18-09-18, 21:11
zaciski do regeneracji a nie jakieś regulacje - jeśli wszystkie 4 koła to już sporawy koszt:
będzie kosztowało jakieś 100-150pln za zacisk. Prowadnice mogą być ok, ale tłoczki się lubią zapiekać, a z tyłu także mechanizm bardzo lubi się zapiekać.

qtrawkap
18-09-18, 21:35
Ale właśnie przy wymianie wysunąłem tłoczki i są gładkie i bez rdzy itd. Po poluzowaniu odpowietrznika dało się ręką wcisnąć tłoczek na maksa.

rm_125
19-09-18, 07:43
w czasie jazdy piszczą Ci hamulce?

JEśli tak to mam to samo w swojej 7. Rozbierałem tłoczek było troche rdzy. Potem po złożeniu dalej słychac piski i o dziwo co jakiś czas. Podejrzewam, że słabo odpowietrzyliśmy i nie odbija

qtrawkap
19-09-18, 08:30
W czasie jazdy jak i podczas hamowania jest cisza, nic nie piszczy.

rm_125
19-09-18, 08:56
a mi właśnie czasami podczas jazdy zacznie piszczeć normalne było by jak po hamowaniu tłoczek nie odbił i lekko tarł a tu na prostej drodze samo z siebie zaczyna piszczec a jak lekko przychamuje przestaje.

mały_miszcz
21-09-18, 21:10
Jak sie grzeje to lepiej nie jezdzaj :p
Sprobuj porzadnie, ale tak konkretnie oczyscic jarzma(zapomnialem nazwy). Tam gdzie te blaszki siedza. Tam nie moze byc grama syfu a klocki musza swobodnie pracowac w tym. Jesli to nie pomoze to tylko i wylacznie zestaw gumek i porzadna regeneracja z porzadnym oczyszczaniem z rdzy. Innej opcyji ni ma :p

qtrawkap
23-09-18, 09:32
Przy wymianie czyściłem wszystko, łącznie z "dopasowaniem" klocków tzn przycierałem papierem ściernym aby klocki swobodnie wchodziły, chyba jednak będę musiał rozebrać jeszcze raz wszystko. Dzięki za pomoc :)

KoloManolo
28-09-18, 23:40
Miałem to samo, kupiłem zestaw naprawczy z tłoczkiem i zestaw naprawczy blaszek, wymieniłem też klicki i tarcze bo już jedna tarcza była zajechana przez to hamowanie z lewej strony i teraz jest spokój na razie.

rm_125
29-11-18, 08:47
a mi właśnie czasami podczas jazdy zacznie piszczeć normalne było by jak po hamowaniu tłoczek nie odbił i lekko tarł a tu na prostej drodze samo z siebie zaczyna piszczec a jak lekko przychamuje przestaje.

odnośnie mojego problemu, przejeżdziłem na takich piszczacych hamulcach ok miesiąc.

Wczoraj byłme u mechanika byłem gotowy na regeneracje zacisków a co się okazało? Klocki które wymieniałem pół roku temu i które niby miały być super miekkie starły sie do połowy. I zrobiły sie jak lustro, pocierając jeden o drugi po prostu sie ślizgały...
już nawet zaczeły ścierać tarcze.
Po wymianie klocków wszelkie piski ustały.