Zobacz pełn± wersję : em2 wymiana amortyzatorów
Witam, jaki¶ czas temu zakupiłem em2 z zawieszeniem gwintowanym supersport i podczas serwisu okazało się, że tylne amortyzatory s± do wymiany i teraz pytanie czy musz± być jakie¶ specjalne przez to że jest zawieszenie gwintowane, czy nie ma różnicy? Ewentualnie proszę o sugestie jakie mogę kupić, ponieważ trochę zielony w temacie jestem.
mały_miszcz
28-04-18, 20:18
Musz± być gwintowane. Gdyż... nie wiem jak to nazwać... trzon?.... trzon amortyzatora jest nagwintowany od zewn±trz i osadzone s± na nim pier¶cienie - te ktorymi sie reguluje wysokosc. Do tego powinienes dostac takie specjalne klucze/haki zeby moc to regulowac. Malo tego niektore zawieszenia maja tak ze mozna je totalnie pierd olnac na glebe, ale producent ma np. w zaleceniach zeby nie zwalac wiecej jak -60 bo skraca sie zywotnosc... w kazdym razie albo czeka Cie wymiana, albo jesli sa markowe - regeneracja.
Ok, wiem że jest to marka supersport, ale jak czytam w internecie to nie najlepsze opinie zbiera. Jeste¶ w stanie mi zarekomendować jakiej marki kupić ?
mały_miszcz
29-04-18, 19:58
Heh, ale to chyba bys musial komplet. Ja mam ISC i polecam. Przedstawicielstwo w polszy, regulacja twardosci, idzie dibrac sobie tez twardosc sprezyn, w razie niemca po paru latach idzie zregenerowac, ceny - no tak okolo 2500PLN jak pamietam.
Ze znanych marek to jeszcze Tein...
Albo budzetowo - MTS. Kupa ludzi jezdzi i sobie chwali do amatorskiej jazdy