PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie tuleje ?

Driftek97
27-03-18, 09:42
Witam
Zaczelo mi sie sypac zawieszenie w moim EJ9 i wypadaloby je wymienic :D W samochodzie bedzie gwint Ap i myslalem zeby moze dac jakies lepsze zamienniki zeby zawieszenie w miare pracowalo, bo na poliuretanach moze byc za sztywno ... Jakie lepsze tuleje byscie polecili ?

rtgg
27-03-18, 14:05
Witam
Zaczelo mi sie sypac zawieszenie w moim EJ9 i wypadaloby je wymienic :D W samochodzie bedzie gwint Ap i myslalem zeby moze dac jakies lepsze zamienniki zeby zawieszenie w miare pracowalo, bo na poliuretanach moze byc za sztywno ... Jakie lepsze tuleje byscie polecili ?

No jak jakie ? OEM :) z innych to febi, sworznie 555 i w sumie tyle. Są niby jeszcze NOKi czy TRW ale jak ma to być porządnie to oem i będzie śmigać. AP nie jest betonem więc szybko ich nie wytrzaska na naszych "równych" drogach.

Driftek97
27-03-18, 16:23
No wiadomo OEM najlepsze, ale ile kosztuja ... z tego co pamietam to cos ok 80 zl za szt, jak nie lepiej :/ Zdaje sobie sprawe z tego, ze nic nie dorowna jakosci OEM, ale ja i tak nie zrobie takiego przebiegu, bo juz nie dlugo Honda bedzie wyjezdzac okazyjnie i tylko w suche dni :D Wiec wystarcza mi albo PU albo jakies lepsze zamienniki :) A wiecie moze jaki by byl koszt takich tulei Febi na cale zawieszenie ? bo tak jak patrzylem to nikt nie sprzedaje zestawow tylko same pojedyncze szt.

Polecicie jakis dobry sklep ?

rtgg
29-03-18, 15:21
No wiadomo OEM najlepsze, ale ile kosztuja ... z tego co pamietam to cos ok 80 zl za szt, jak nie lepiej :/ Zdaje sobie sprawe z tego, ze nic nie dorowna jakosci OEM, ale ja i tak nie zrobie takiego przebiegu, bo juz nie dlugo Honda bedzie wyjezdzac okazyjnie i tylko w suche dni :D Wiec wystarcza mi albo PU albo jakies lepsze zamienniki :) A wiecie moze jaki by byl koszt takich tulei Febi na cale zawieszenie ? bo tak jak patrzylem to nikt nie sprzedaje zestawow tylko same pojedyncze szt.

Polecicie jakis dobry sklep ?

Na cały zawias febi + cukierki oem powinieneś zamknąć się w 500zł. Na 100% mają je iparts, ucando, inter cars miał nie wiem jak teraz, allegro ma i wiele innych sklepów. Chyba że dochodzą wahacze górne no to się nie zamkniesz :D

Driftek97
29-03-18, 17:25
Na cały zawias febi + cukierki oem powinieneś zamknąć się w 500zł. Na 100% mają je iparts, ucando, inter cars miał nie wiem jak teraz, allegro ma i wiele innych sklepów. Chyba że dochodzą wahacze górne no to się nie zamkniesz :D

Jak uda mi sie zmiescic 8,5 j bez cambera to wtedy bede kupowal tuleje takze na gore, a jak nie to wpadnie nowy camber :D Ale wielkie dzieki za podanie kosztow i pomoc ;)

Kiielu
31-03-18, 17:09
Polecam sklep jdmshop.eu i tuleje Febesta, które nawet Haparts reklamuje jako jedyny 'godny' zamiennik. Ja kupiłem wszystkie tuleje Febesta, oczywiście poza dużymi i małymi cukierkami, bo te to łOEM :)

kamil39
02-04-18, 09:16
Ja bym i tak poszedł w poli czerwone, bierz strongflexa, cukierki oemy i będziesz spokojnie pare lat smigać. Zamienników w kompletach nie ma (niektórych tulei to nie kupisz oem, bo nie ma).
Febi ma rzeczywiscie niezle zawieszenie, ale to nie wyjdzie taniej niz poli.

rtgg
02-04-18, 14:28
Ja bym i tak poszedł w poli czerwone, bierz strongflexa, cukierki oemy i będziesz spokojnie pare lat smigać. Zamienników w kompletach nie ma (niektórych tulei to nie kupisz oem, bo nie ma).

Nie chce mi się już pisać o poli bo nie ma to sensu... Do miasta czy na jakieś obwodnice poli jest zbędne. Tu jest poli deutera +/- 10k przebiegu montowane w tamtym roku jak fabryka przekazała... Mógłbym jeszcze poprosić znajomego aby dosłał swój filmik z Integry tam jest olkusz i efekt jest taki sam. https://www.youtube.com/watch?v=DImCKSkHQJk&feature=youtu.be

Driftek97
02-04-18, 21:53
Polecam sklep jdmshop.eu i tuleje Febesta, które nawet Haparts reklamuje jako jedyny 'godny' zamiennik. Ja kupiłem wszystkie tuleje Febesta, oczywiście poza dużymi i małymi cukierkami, bo te to łOEM :)

Poczytałem trochę na ten temat, ale niestety ile ludzi tyle opinii ... Jedni polecają Febi, a drudzy mówią, że to gówno natomiast w przypadku Febesta wszystkie opinie są na + i nie wiem czy właśnie nie zdecyduje się na nie :)

Tutaj się zgodzę z tobą, PU pewnie wytrzymają więcej km niż zamienniki i najchętniej bym właśnie wziął PU, ale boje się, że będzie beton ... a tego bym za bardzo nie chciał :) A co do cen Strongflexa to kpl na tył kosztuje ok 600 zł więc różnica w cenie trochę jest :p

Nie chce mi się już pisać o poli bo nie ma to sensu... Do miasta czy na jakieś obwodnice poli jest zbędne. Tu jest poli deutera +/- 10k przebiegu montowane w tamtym roku jak fabryka przekazała... Mógłbym jeszcze poprosić znajomego aby dosłał swój filmik z Integry tam jest olkusz i efekt jest taki sam. https://www.youtube.com/watch?v=DImCKSkHQJk&feature=youtu.be

Wrzucisz jeszcze raz tego linka ? bo mi jakoś nie działa :/

rtgg
02-04-18, 22:21
Może teraz zadziała :D https://www.youtube.com/watch?v=DImCKSkHQJk

Driftek97
02-04-18, 22:28
Może teraz zadziała :D https://www.youtube.com/watch?v=DImCKSkHQJk

Kurde tragedia ... Może to po prostu wina smaru ?

kamil39
02-04-18, 22:59
Nie wiem jak to zlozyliscie, ale ja mialem w kazdej hondzie poliuretan i żadnego skrzypienia nie mialem. Smarujesz tylko tulejkę metalową co wchodzi w dwie polowki no i oczywiscie ja zawsze smaruje sruby(nie skrecam na sucho) i żadnych problemów nie miałem.

rtgg
03-04-18, 06:05
Nie wiem jak to zlozyliscie, ale ja mialem w kazdej hondzie poliuretan i żadnego skrzypienia nie mialem. Smarujesz tylko tulejkę metalową co wchodzi w dwie polowki no i oczywiscie ja zawsze smaruje sruby(nie skrecam na sucho) i żadnych problemów nie miałem.

Składaliśmy to tak jak producent przewidział... W innym gracie kombinowaliśmy na kupę sposobów z tym smarem i za każdym razem jest to samo 10-20 tys zawias do rozbiórki i ponowne smarowanie, szkoda tylko że czasem trzeba tuleje dokupić, już nie wspominając o cukierkach z których po prostu mocowanie wypada :D . Śruby zawsze smarowane są smarem ceramicznym, czy to na poli czy to zwykła tuleja. Oczywiście nie twierdzę że 100% tulei będzie skrzypieć, bo mam jeden przypadek 4gena co robiliśmy ma przelatane 25k i nic nie skrzypi. Różnica jest taka że jeździ po Poznaniu i to głównie po równej nawierzchni, a nasze ulepy latają po każdej drodze na dodatek nasze drogi w porównaniu do tych w P-ń to przepaść. Tak czy inaczej do cywilnego auta montaż poli mija się z celem.

kamil39
03-04-18, 09:10
za każdym razem jest to samo 10-20 tys zawias do rozbiórki i ponowne smarowanie,Z zamiennikami i tak musisz co tyle mniej wiecej wymieniac i rozbierac zawias ;), aw przypadku PU przynajmniej smarowanie jest tansze,
cukierki w poli to rzezywiscie dramat, chociaz uwazam ze strongflexa są sporo lepsze od Olkusza, który chyba popsuł troche opinie sprzedając gorszej jakosci tuleje...

Tak czy inaczej do cywilnego auta montaż poli mija się z celem. Tak samo jak stabilizatory, gwint, rozporki, x bary i inne tego typu zeczy, a jak wyglada praktyka to sam wiesz ;)

rtgg
03-04-18, 14:12
Z zamiennikami i tak musisz co tyle mniej wiecej wymieniac i rozbierac zawias ;), aw przypadku PU przynajmniej smarowanie jest tansze,
cukierki w poli to rzezywiscie dramat, chociaz uwazam ze strongflexa są sporo lepsze od Olkusza, który chyba popsuł troche opinie sprzedając gorszej jakosci tuleje...
Tak samo jak stabilizatory, gwint, rozporki, x bary i inne tego typu zeczy, a jak wyglada praktyka to sam wiesz ;)

Mój accord na febinowych tulejach zrobił 30k i jeszcze nic nie puka :) . Co do stabilizatora to można jeszcze założyć jakiś grubszy, ale reszta to 100% racji. Na ulicę są to zbędne rzeczy, ale jak kogoś stać... Nikomu zabronić nie można, szkoda tylko że zazwyczaj ładują najtańsze graty z alliexpress zamiast zainwestować w porządny amortyzator i sprężynę.

fumo
03-04-18, 16:41
A ja myślałem, że ten smar to silikonowy z PTFE do PU. Ale w sumie jest tyle smarów na rynku, na prawdę trzeba mieć głowę do tego.