PDA

Zobacz pełną wersję : Szybkie pytanko na temat OBD

streetracer
19-09-08, 19:58
Cytat:
kaktusr:Na początek to oblookaj na jakim obd jeździ twoje d14.

....wspomniałes kiedys ze mam oblukac na jakim OBD jezdzi moja hania. Szczerze mowiac to mnie zaskoczyłes z tym OBD bo pierwszy raz słysza takie cos.I mowiac szczerze nie wiem co to jest ani jak to oblukac

mighty
19-09-08, 21:28
http://pl.wikipedia.org/wiki/OBD

kaktusr
21-09-08, 22:26
Sprawa jest prosta zdejmujesz oslonke komputera ktora znajduje sie kolo nóg pasazera i sprawdzasz ile wtyczek idzie do kompa :) Sprawdz i powiedz ile ich jest :)

Pati
21-09-08, 22:45
obd2a i 2b ma 3 wtyczki. jak poznasz?

kaktusr
22-09-08, 10:19
O to właśnie chodzi bo jak będzie miał 3 wtyczki to pół biedy bo jeżeli chce robić to sam to prawdopodobnie obejdzie to przejściówką z obd2a/b na np obd1 bo kolega chce zakładać D16. Z6 i Y2 są na obd1 ewentualnie w gre wchodzi D16Y8 które jest właśnie na OBD2 tylko nie wiem czy b czy a. Ogólnie sprawa jest prosta zobacz ile masz wtyczek w kompie porób zdjęcia a jeszcze lepiej to uderz do Furious'a od nas z forum bo on się zna dobrze na tych kompach :) Pati ogólnie chodzi mi o to że jak ma takiego kompa jak ja (OBD2 prawie 2) czyli 2 wtyczki to jest z tym o wiele więcej zabawy i może sam sobie nie dać rady tym bardziej że pyta w tym temacie to to jest OBD :)

streetracer
24-09-08, 12:11
Koledzy wiec sprawa wyglada tak. Nie ma teraz zbyt duzo czasu zeby robic zdjecia i je przesyłac ale rozebrałem to ostatnio na szybciocha i komputer jest ale zadbych wtyczek nie bylo,poszukałem dalej i znalazłem 2 wtyczki......:rolleyes:

Pati
24-09-08, 16:37
silnik d14a3/4?

kaktusr
24-09-08, 21:10
Podejrzewam że ma A4 bo sedan to tam chyba nie mątowali a3. 2 wtyczki powiadasz ? Powiem tak : Prawie OBD2 = rzeźba, rzeźba i jeszcze raz rzeźba jak nie masz dobrego pojęcia o tym oddaj tepiej ten samochod komuś kto to ogarnie dobrze. Będzie trzeba położyc nową wiązke silnikową i dokładać wszystko do istniejącej kabinowej, to tak po najkrótszej lini oporu :)

streetracer
24-09-08, 23:33
...FUCK...to zesście mnie troche przybili. Ciekawe jaki elektryk samochodowy mi to zrobi iile zaspiera za takie cos. Chociasz mam wujka elektryka samochodowego ale "kij wie" czy sobie poradzi. Zastanawiam sie czemu mowisz KAKTUSR ze bede musial połozyc nowa wiazke?? Jak do silnika daja wiazke silnikowa i kabinowa??

kaktusr
25-09-08, 07:26
...FUCK...to zesście mnie troche przybili. Ciekawe jaki elektryk samochodowy mi to zrobi iile zaspiera za takie cos. Chociasz mam wujka elektryka samochodowego ale "kij wie" czy sobie poradzi. Zastanawiam sie czemu mowisz KAKTUSR ze bede musial połozyc nowa wiazke?? Jak do silnika daja wiazke silnikowa i kabinowa??

Zapewne twój komputer wygląda tak : http://kaktusr.myphotoalbum.com/view_album.php?set_albumName=album01
Jeżeli chodzi o wiązki kabinowe i silnikowe to zależy co kupujesz :) jeżeli kupujesz kompletny swap to wiązki takowe oczywiscie dostajesz. W przypadku zmiany takiego obd jak masz ty i ja trzeba polozyc nowa wiazke bo wszystko idzie tam inaczej np z takich przykładowych to w d14a4 wtryskiwacze leja parami w przypadku obd2 i obd1 już nie i na dodatek d14 ma inne wtyczki jak np d16z6 silniczek krokowy w d14 chyba 3 kable a w d16 2 albo na odwrót, ogólnie wszystko jest inaczej. Jeżeli będziesz zmieniał na D16Z6,Y2 czyli OBD1 lub np na D16Y8 ODB2 czeka cię walka z kablami. Jezeli masz wujka elektryka mozesz mu pokazac mniej wiecej jak to wyglada i zobaczyc czy podjoł by sie takiej operacji.
Tutaj masz schemat swojego kompa http://www.dodo-upgrades.nl/
Natomiast tutaj http://www.ff-squad.com/technet/wiring/obd1/obd1.pin.schematics.gif Masz schemat obd1
Kładziesz nowa wiazke silnikowa ktora kupujesz ze swapem a do istniejacej kabinowej trzeba dolozyc pare kabli i poprzepinac wszystko na nowo, niestety jest z tym duzo zabawy i tzw laik sobie nie poradzi. Jak dobrze poszukasz mozna sie zamknac z taka przekladka w granicach 1000-1200zl za robocizne.

Kulas87
21-12-09, 17:57
Witajcie. Mam takie pytanie .. czy da się jakoś przerobić OBD2a na OBD2 ? wyrzeźbić jakąś przejściówkę? Kupiłem Vtec controller i niestety jest on pod OBD1 OBD2.. a ja mam właśnie OBD2a.. orientuje się ktoś? :)

Pati
22-12-09, 21:44
wez pinouty z jednego i drugiego i poprzekładaj kabelki we właściwy sposób.

Kulas87
23-12-09, 08:41
właśnie tak zrobię.. mam już wszystko przygotowane :) czekam na cieplejszy dzień : )