PDA

Zobacz pełną wersję : Xenon

Arkadiuszb
13-11-05, 15:29
Witam was wszystki!!!
Co soadzicie o tych xenonach http://moto.allegro.pl/search.php?string=xenon&description=1&category=623&country=1&category=4135 ????Czy latwo je zamontowac????AJk beda swiecily????Czy mzona je zamontowac w civa 4 gen bez soczewek???AJk wyglada swiatlo???Pozdrawiam i prosze piszcie.

tomi
13-11-05, 16:32
chcialbys wcisnac palniki w miejsca zarówek h4 :?:

Radek_3D
13-11-05, 17:28
Nie no po pierwsze do zwyklych h4 z lustrem tego nie wsadzisz, po drugie musisz miec gladkie szklo, po 3 jak juz zamontujesz to bedziesz oslepial wszystkich kierowcow, bo bedzie problem z ustawieniem tego, po 4 by zaliczyc przeglad to xenon musi byc tak zrobiony ze ma uklad samopoziomujacy + system spryskiwania + inne *******y. Lepiej odpuscic i kupic jakies TYC :)

szklanka82
13-11-05, 18:18
Lepiej odpuscic i kupic jakies TYC n

co to jest TYC :?:

emg
13-11-05, 18:31
TYC to są gówniane podróby.

Nie no po pierwsze do zwyklych h4 z lustrem tego nie wsadzisz
po pierwsze do zwykłych wsadzisz

po drugie musisz miec gladkie szklo
po drugie nie musisz mieć gładkiego szkła

po 3 jak juz zamontujesz to bedziesz oslepial wszystkich kierowcow, bo bedzie problem z ustawieniem tego,
po trzecie jak się to zrobi jak książka pisze to będzie oślepiać tak jak każdy fabryczny ksenon

po 4 by zaliczyc przeglad to xenon musi byc tak zrobiony ze ma uklad samopoziomujacy + system spryskiwania + inne *******y
po czwarte jak się zrobi jak książka pisze to nie demoluje się lampy i jest pełna odwracalność do oryginału.

To tyle ode mnie

Radek_3D
13-11-05, 18:45
W zyciu nie ustawisz poprawnie ksenona w szklach h4 i nadodatek bez gladkiego szkla. Bedzie swiecic punktowo a nie ze linia od kierwocy prosta, przez srodek prosta a u pasazera lekko wyzej. Kolejna sprawa to temperatura, wzrasta i niewiadomo co sie bedzie dzialo z lustrem.

Pati
13-11-05, 19:24
w lampie z gladkim szklem, to odblysnik ksztaltuje snop swiatla. w lampie normalnej, snop swiatla jest ksztaltowany przez ksztalt szkla. jesli by zamontowal żarnik we wlasciwym miejscu, ksztalt snopu swiatla bylby porownywalny do normalnego swiatla.

Radek_3D
13-11-05, 19:47
Zgadza sie Pati, a w przypadku seryjnego cifa snop swiatla jest ksztaltowany przez naciecia na szkle, poniewaz lustro jest gladkie, lecz znaczenie ma rowniez odleglosc zarowki od szkla/lustra i tutaj zachodza zmiany/zmiany katow ktore powoduja ze nigdy nie uzyskamy takiej lini jak seryjnej.

emg
13-11-05, 20:55
W zyciu nie ustawisz poprawnie ksenona w szklach h4 i nadodatek bez gladkiego szkla. Bedzie swiecic punktowo a nie ze linia od kierwocy prosta, przez srodek prosta a u pasazera lekko wyzej. Kolejna sprawa to temperatura, wzrasta i niewiadomo co sie bedzie dzialo z lustrem.

W sumie to bardzo ciekawa teoria, a skąd o tym wiesz, robiłeś coś takiego?

Kolejna sprawa to temperatura i wyobraź sobie, że jest niższa od temperatury żarówki h4.

Pozdrawiam :D

Arkadiuszb
13-11-05, 21:03
Czyli wychodzi na to ze musze sobie fundnac philips blue vision h4.Takie wlasnei zarowki pasuja do civa 4 gen.

emg
13-11-05, 21:08
ze musze sobie fundnac
nie musisz, w 4gen ksenon bardzo dobrze świeci właśnie ze względu na ryflowane szkło reflektora, bo jest stosunkowo duża powierzchnia świecenia, i przy porównaniu np. z oryginałami bmw na soczewkach, moje w 4gen świeciły lepiej - jaśniejszy obszar przed autem. Pomijam kwestie oślepiania, bo tego nie było.

Radek_3D
13-11-05, 21:24
W sumie to bardzo ciekawa teoria, a skąd o tym wiesz, robiłeś coś takiego?

Rozmawialem z facetem ktory pracowal w serwisie lamp, dorabial roznych ksztaltow lampy do roznych pojazdow i sam bylem kiedys zainteresowany xenonami, wiec zaczerpalem wiedzy u niego, i najprosciej jest przerobic lampe juz soczewkowa, a nie taka w ktorej jest szklo rozpraszajace i gladkie lustro.

Emg i zapewne da sie to zrobic by uzyskac efekt najblizszy poprawnemu, tylko trzeba to zrobic bardzo dokladnie a nie mierzyc na drzwiach od garazu, potrzeba odpowiednie lampy ktore beda najlepsze do tej przerobki + pomiary.

Nikt chyba nie lubi jechac w trasie w nocy i nie widziec co dzieje sie na poboczu i wokolo bo z przeciwka jedzie maniak na zle ustawionych lub zle przerobionych lampach.

Arkadiuszb
13-11-05, 21:54
Czyli najlepiej bylo by tak.kupic te soczewki i dopiero xenon tam zamontowac
http://www.komar1970.pl/sklep/product_info.php?cPath=34_150_127&products_id=461
A jak swieca takei swiatla same????

tomi
13-11-05, 23:11
no nie wiem jakim cudem ci dobrze swiecily te ksenony w 4g z tymi ryflowanymi szkalmi ;) (owszem jest pare samochodow ktore maja reflektory z takim szkalmi i maja xenony np. okular stara s-klasa - ale sa to reflektory specjalnie skonstruowane pod palnik d2r bez soczewki) niektorzy fachmani radza sobie w taki sposob ze poleruja szklo na gladko do reflektora wstawiaja soczewke xenonowa iale i tak w 70% to kupa, ale przynajmniej nie oslepiaja tak bardzo jak takie chamskie przerobki w stylu wlozenia np takiego kompletu http://allegro.pl/show_item.php?item=70615011 w lampe h4 i zeby tylko bylo na niebiesko :lol: to powinno byc karalne bo czesto widac na drogach auta typu calibra audi czy golf ktore swieca wszedzie a glownie po oczach ludzi jadacych z naprzeciwka

carlose
13-11-05, 23:12
Rozmawialem z facetem ktory pracowal w serwisie lamp, dorabial roznych ksztaltow lampy do roznych pojazdow i sam bylem kiedys zainteresowany xenonami, wiec zaczerpalem wiedzy u niego, i najprosciej jest przerobic lampe juz soczewkowa, a nie taka w ktorej jest szklo rozpraszajace i gladkie lustro.
no nie z tym się nie zgodzę, jeżeli ten fachowiec powiedział Ci że musi być soczewka .. to chyba nie w tych czasach, teraz dużo wychodzi aut na ksenonach bez żadnych soczewek :)

tomi
13-11-05, 23:15
Czyli najlepiej bylo by tak.kupic te soczewki i dopiero xenon tam zamontowac
http://www.komar1970.pl/sklep/product_info.php?cPath=34_150_127&products_id=461
A jak swieca takei swiatla same????

Nie taka lampa tez nie bedzie swiecic prawidlowo trzeba dopasowac i wymienic soczewke na xenonowa bo to tez inna bajka jest

emg
14-11-05, 00:08
no nie wiem jakim cudem ci dobrze swiecily te ksenony w 4g z tymi ryflowanymi szkalmi
ta dyskusja widzę do niczego nie prowadzi.

A ja nie wiem jakim cudem Tobie soczewki dobrze świecą i co będziemy się licytować??

Nie chce mi się wdawać w szczegóły, bo widzę że to i tak bez sensu bo jak zwykle wszyscy zawsze mają rację w teorii.

Ja się nieznam, nie wiem, zarobiony jestem.

Look_As
14-11-05, 00:20
moje w 4gen świeciły lepiej

no nie wiem jakim cudem ci dobrze swiecily te ksenony w 4g z tymi ryflowanymi szkalmi

Jakimś magicznym sposobem świeciły rewelacyjnie. wiem bo miałem okazję jechać z tymi lampami i niejednokrotnie je mijać na drodze. świecą elegancko, a o oślepiania brak

tomi
14-11-05, 10:20
Polecam przeczytac :wink:
http://www.altech.com.pl/wbt/_tuning/xen_hid.htm