Zobacz pełną wersję : Pęka przednia/czołowa szyba
Witam
W krótkim czasie dwa razy pękła mi przednia szyba w prawym (pasażera) dolnym rogu. Nie ma znaków rdzy w miejscu wklejania szyby. Pękła raz, wymieniłem - pękła nowa w tym samym miejscu.
Pękła zewnętrzna warstwa.
Czy taki temat już się pojawił? Ma ktoś jakieś doświadczenia z takim problemem ?
Pozdrawiam
bartek_levis
11-12-17, 14:31
ja nie miałem rdzy przy 3 szybie dali więcej kleju w tym rogu i od 3 lat działa poprawnie
jest rdza, tylko trzeba poszukać "głębiej" na podszybiu, czasami blacha z wierzchu jest zdrowa, a pod spodem katastrofa....
jest rdza, tylko trzeba poszukać "głębiej" na podszybiu, czasami blacha z wierzchu jest zdrowa, a pod spodem katastrofa....
No właśnie nie ma bo dobrze sprawdziłem. Chyba, że w innym miejscu - gdzieś poniżej i ma wpływ na sztywność karoserii.
ja nie miałem rdzy przy 3 szybie dali więcej kleju w tym rogu i od 3 lat działa poprawnie
Kojarzysz jaką masz szybę (firma)? Ja chyba wymieniłem na Pilkington.
ja już 3 razy przeklejałem szybe. zawsze pękała w tym miejscu co twoja. za pierwszym razem zostawilem auto firmie zajmującej sie wymianą szyb, kupiłem wtedy nowego pilkingtona. po jakims roku pękła i kupiłem używke, sam wkleiłem. wtedy tez zauwazyłem że pod spawem blacha mocno rdzewieje. na pierwszy rzut oka nie było widać, tak jak prawi Krawiec. zeszlifowałem wszystko do żywca, zamalowałem epoksydem i nałożyłem troche wiecej kleju. za trzecim razem też padło na uzywke i od 2 lat mam spokój
Widze ze juz prawie kazdy to przechodził ;p, ja w zeszlym roku w maju robilem i narazie spokoj, tez byla rdza blacharz to ogarnal i jest narazie okej, moze rozpórkę zamontuj to troche usztywni przód?
bartek_levis
13-12-17, 10:07
No właśnie nie ma bo dobrze sprawdziłem. Chyba, że w innym miejscu - gdzieś poniżej i ma wpływ na sztywność karoserii.
Kojarzysz jaką masz szybę (firma)? Ja chyba wymieniłem na Pilkington.
Pilkington
btw mam rozpórkę oem vti i tak pękła szyba
Czemu ogolnie tam rdza sie robi? Gdzies widzialem na forum odpowiedz ale teraz tego nie znajde
Widze ze juz prawie kazdy to przechodził ;p, ja w zeszlym roku w maju robilem i narazie spokoj, tez byla rdza blacharz to ogarnal i jest narazie okej, moze rozpórkę zamontuj to troche usztywni przód?
Mam rozpórkę - wytrzymało pół roku po założeniu :-)
Czemu ogolnie tam rdza sie robi? Gdzies widzialem na forum odpowiedz ale teraz tego nie znajde
I tylko od strony pasażera ?
Mam rozpórkę - wytrzymało pół roku po założeniu :-)
I tylko od strony pasażera ?
Ja u siebie mialem tylko od strony pasazera dziure no i troche rdzy w gornej czesci.
kacpextreme
20-12-17, 10:18
u mnie w ej9 też wymieniałem ostatnio.
Moim zdaniem 20 letnia już lekko przegnita buda po prostu pracuje- tym bardziej przy bokolotach ;D A szkło jednak jest super sztywne.
Jako, że i mnie czeka wymiana przedniej szyby to mam pytanie. Czy w warsztacie gdzie wymieniają szyby (np. Pilkington) mogą się zająć od razu ewentualną rdzą czy trzeba to ogarnąć najpierw samemu lub zlecić blacharzowi. Inna sprawa czy samodzielne wstawienie szyby to jest jakiś problem? I jaki jest ewentualnie koszt samej szyby Pilkingktona? Może ktoś brał szybę ze sklepu iszyby.pl? Tam widzę cena z uszczelką 169zł.
Hawk89 przerabiałem temat we wrześniu 2 raz bo znowu mi pękła szyba. Jeśli chodzi o robienie blacharki (czyli trzeba wyciągać deske, powycinać zgnitą blachę i wstawić nową, zabezpieczyć i pomalować) to życzę powodzenia. Nie znalazłem nikogo kto by się chciał z tym pieprzyć, słyszałem odpowiedzi że szkoda czasu, nie opłaci się, nie zapłacisz mi pan za to ile bym chciał, itd.. Także albo ogarniesz to sam albo zostaje opcja którą ja wybrałem. Znalazłem szklarza który zna bolączki tego modelu syfika i za stówke mi to ogarnął, tzn zdarł ile się dało, zbił młotkiem całą pordzewiałą blachę tak aby była taka niecka i nie stykała się z szybą, zabezpieczył czymś tam i 3 lata powinienem pojeździć. NIKT INNNY NIE CHCIAŁ TEGO NAWET OGLĄDAĆ, na hasło rdza wykręcali się brakiem terminów i nieopłacalnością, każdy blacharz woli wstawić ćwiartkę czy nowy element niż bawić się z rdzą niestety.
Za szybę z montażem i z tą usługą zapłaciłem 460zł, mam nadzieję że pojeżdzę pare lat, a dodatkowo przy przedłużeniu OC wykupię sobie ubezp. na szybę za 80zł i mogę spać spokojnie.
PS. Nie kupuj najtańszego zamiennika szyby bo to porażka, rysuje się od samego patrzenia na nią, dołoż trochę i weź coś porządnego z paskiem przeciwsłonecznym (moja kosztowała 360zł), pozdrawiam
PS2. Zapomniałem napisać że po wyjęciu szyby szklarz pokazał mi zdjęcia podszybia, złapał się za głowę przy tym bo dziury były takie że wsadzał w nie swoją pięść hehe
to i ja dołoze swoje 5 gorszy. robiłem to ze szwagrem w warunkach domowych. nie demontowałem deski, zrobiłem podobnie jak spec o którym pisze krzys_o. po wycięciu starej pęknietej szyby wyczyściłem ile byłem w stanie "od zewnątrz" i zrobiłem troche miejsca na klej. zamalowałem to antykorozyjnym z 3 razy w tym miejscu nałożyłem więcej kleju. auto jeździ już dwa lata i jest ok. wcześniej kupiłem pilkingtona za 320zł z paskiem u góry i za robocizne dałem 100zł. wytrzymało niecały rok. ogólnie jak masz jakiekolwiek warunki (w sumie nawet garażu nie potrzeba) i kogoś chętnego pomóc to wystarczy drut do wycinania szyb i puszka kleju do szyb i sam sobie ogarniesz
Napisałeś, że wcześniej kupiłeś pilkingtona. A teraz co masz?
nie wiem jaki producent ale uzywka wycięta z angielki. nie wiem nawet co szło na seryjny montaż