Zobacz pełną wersję : Pokretło od regulacji temperatury Help!!!!
Mam problem z pokretlem regulacji temperatury nie moge nim wogole krecic nie wiem co sie moglo tam stac bo nigdy tego jeszcze nie rozbieralem. No i bym prosil o jakies info jak to naprawic bo sie zbliza zima a pokretlo jest w pozycji zimnego powietrza :D
wyjmij radio i posprawdzaj ręką czy nic nie haczy bo wydaje mi się że to na linkach jest.
Samo wyciągnięcie radia nic nie pomoże, żeby sprawdzić linki przy pokrętłach trzeba wyciągnąć całą konsolę środkową. Na początek sprawdź linki od drugiej strony = troche światła i nura pod kiere, przy pedale gazu są te linki jedna w niebieskim pancerzu, druga w czarnym (od temperatury i sposobu nadmuchu), może tam sie coś przyblokowało, jak nie to rozbiurka konsoli Cię czeka.
Powodzonka.
Pewnie mnie czeka tak jak mowicie rozbiorka konsoli ... a w tym modelu to chyba nie bedzie takie proste :confused: wiecie jak ja rozebrac ? jakies info do stronki jakies czy opis ??
lukaskus, dobrze mowisz podpowiadajac zeby najpierw zobaczyc co jest z drugiej strony linki, ale fakty sa takie ze linka od regulacji temp, nie jest przy pedale!!
a w komorze silnika (na lewo od kolektora ssacego)
i tu proponuje zajzec najpierw, bo latwo i bez rozbierania widac co jest.
postaraj sie moze zdjac ta linke i poruszac ta przepustnica(jesli dziala to zanczy ze problem lez w konsoli i musisz troche wiecej powalczyc)
... a w tym modelu to chyba nie bedzie takie proste :confused: wiecie jak ja rozebrac ? jakies info do stronki jakies czy opis ??
a niby dlaczego to ma nie byc proste... proste jak konstrukcja cepa:D
poszukaj na forum manuala i sciagnij sobie, bedziesz wiedzial co i jak.
no to dodales mi otuchy :D nie znam konstrukcji cepa ale chyba nie jest skomplikowany :D dzieki za podstawowe info poszperam troche i dam znac co dalej... a z forumowiczow zaden nie mial wczesniej z tym problemow? bo czasami wasze uwagi sa cenn :) pamietam glupie sciaganie boczka z drzwi z tym forum bylo to o wiele prostsze :)
Przy pedale gazu też jest linka od regulacji temp. Osadzona jest na bolcu, który dalej łączy się z kolejną linką idącą przy kolektorze ssącym po lewej stronie. U mnie pokrętło jak najbardziej działało, jednak ogrzewania nie było .
Okazało się że linka spadła z "bolca". Po osadzeniu linki na "bolcu" ogrzewanie wróciło :).
Co do problemu typu gałka się nie obraca, możliwe że winna jest uszkodzona linka (zaśniedziała, pęknięta i w ten sposób blokowany jest swobodny jej przesuw w pancerzu).
Z przesuwem to tak jak z posuwem i zasuwą - przez u zwykłe ;)
A ja mam z kolei kłopot chyba z nieszczelnością tego układu przełączającego, jak ustawie na szybę, to i tak mi sporo po twarzy daje, do tego jak mam ciepłe puszczone, to mimo przełączenia środkowych nawiewów na ogrzewany wieje dużo chłodniejsze niż z bocznych :/ Jakby to wszystko było bardzo nieszczelne i brało sobie co chciało :(
Poprawione :)
BolzZ - może nie do końca domyka Tobie zimne powietrze.
Szukam w manualach ale nie moge znalezc nigdzie jak rozebrac ta konsolke z nawiewami macie jakies w tym doswiadczenia ?
-zaczynasz od podlokietnika(sroby sa pod zaslepka pod recznym i po bokach z tylu)
-wjmujesz radio(masz srobe z tylu)
-teraz wypychasz wlaczniki od awaryjnych i ogrzewania tylnej szyby(masz po jednej srobce pod karzdym wlacznikiem)
- sa jeszcze 2 sreobki po bokach konsoli( na wyskosci kolana)
- zeby zdjac konsole musisz jeszczcze odkrecic galke zmiany biegow z dzwigni
ale najpierw zajrzyj pod konsole od strony pedalow, moze spadla tam linka i nie bedziesz musial zdejmowac konsoli.
Chłodne powietrze w środkowych nawiewach: (strona 20-81 - linka sie lubi przesuwać i w rezultacie nie domykają się nawiewy)
http://media.honda.co.uk/car/owner/media/manuals/CivicManual/pdf/20-80.pdf
Konsola środkowa:
http://media.honda.co.uk/car/owner/media/manuals/CivicManual/pdf/20-77.pdf
Możliwe też jest, że filtr przeciwpyłkowy wszedł za głęboki i zahacza o cięgna pokrętła regulacji. Ja tak miałem, wyciągnąłem filtr i pomogło. Więc zanim zaczniesz rozbierać konsolę, sprawdź ten filtr, może to wystarczy, żeby rozwiązać problem
No ekstra dzieki za info jak rozkrecic konsole przydalo sie ale sam nic tam nie zrobie gdzies linka trzyma moj znajomy mechanior powiedzial ze to moze na jakims zaworze sie blokowac i mozliwe ze mnie czeka rozkrecenie deski :/
Zanim zabierzesz sie bez sensu za rozbieranie konsoli, "zanurkuj" z latarka w zebach za konsole centralna (od strony "nog" pasazera), popros kogos aby delikatnie probowal obracac pokretlo od temperatury, reka wybadaj plastikowy mechanizm i go rozruszaj, ewentualnie wcisnij na swoje miejsce plastikowe kolko zebate, zobacz czy linka chodzi prawidlowo i moim zdaniem bedzie po sprawie. W 90% przypadkow, blokowanie sie pokretla jest spowodowane jakas drobna usterka elementow plastikowych za konsola.
Pzdr.
Sprawdzilem i nie ma szalu konsole srodkowa rozebralem myslalem ze cos peklo w tych plastikach ale nie .... linke wybadalem ruszalem ale kicha nawet jak z calej sily ciagne w jedna i druga to nie moge oporu pokonac :confused: gdzies jest jakis zawor cieplo zimno czy cos takiego i to na nim moze sie to blokowac ale zeby tam dojsc to trzeba bedzie pewnie wyciagnac caly kokpit :eek:
Skoro w kabinie juz sprawdziles i jest ok, to zobacz sobie w manualu* gdzie znajduje sie owy zawor (to taka podpowiedz aby oszczedzic Ci rozbieranie konsoli).
Pzdr.
* w temacie podwieszonym, sciagnij najlepiej wersje "full 98-99 civic aerodeck workshop manual"
Tak jak mowisz musze spr ale taki tylko duperel a tyle z tym problemow ...
Przestroga !!!! mi walnal zawor od nagrzewnicy ... nie wiem jaki koszt co i jak napisze ale trzeba w tym modelu uwazac .... jak wam zacznie ciezko chodzic pokretlo od temp nic na sile i przygotowac sie na koszta .... dam jeszcze znac jakie ...