PDA

Zobacz pełną wersję : probowali mi sie wlamac - uszkodzili wkladke...

jatzek
14-09-08, 13:54
no wlasnie...jacys amatorzy, gowniarze pewnie jacys...
resztka jakiejs blachy zostala w zamku...nie da sie wlozyc kluczyka, centralny dziala ok, klamka otwiera bez problemu.

Pytania civicowego laika :) :
1. czy wkladka jest w klamce wymienialna? Z tego co ogladalem na allegro, to tak, ale wole sie upewnic.
2. czy wkladki sa rozbieralne - chodzi mi o zalozenie zapadek ze starej wkladki (jesli beda w calosci), zeby nie musiec otwierac drzwi dodatkowym kluczykiem.
3. Moze ktos ma takie wkladki i chetnie sie ich pozbedzie? :)

pozdrawiam wsyzstkich
jatzek

nemo
14-09-08, 17:37
Witam!
Wkładka jest oczywiście wymienna i rozbieralna. Z przełożeniem starych zapadek może być problem, ponieważ to właśnie one najczęściej ulegają uszkodzeniu w takich wypadkach. Mnie też ktoś uszkodził wkładkę w taki sam sposób ale udało mi się ją naprawić. Wymaga to trochę czasu i cierpliwości ale jest do zrobienia. Trzeba to wszystko rozebrać i pogięte zapadki wyprostować. Gdyby się jednak okazało,że zniszczenia są zbyt duże, to wydaje mi się, że można uszkodzoną wkładkę w drzwiach zastąpić wkładką ze schowka.

Gruszka
14-09-08, 19:56
Moim zdaniem nie ma sensu naprawiac wylamanych wkladek. Za duzo zachodu. Wystarczy kupic nieuszkodzone z jakiegokolwiek 5D i w punkcie dorabiania kluczy poprosic o ustawienie zapadek pod swoj kluczyk. Prosto, tanio i szybko. W poprzedniej Hondzie wymienialem wszystkie 3 zamki zewnetrzne i ich ustawienie kosztowalo mnie o ile dobrze pamietam 60 pln.

Pzdr.

jatzek
15-09-08, 07:29
dzieki za informacje...
i chyba tak zrobie, kupie kilka wkladek i pojde do jakiegos punktu dorabiania kluczy...
a potem do mechaniora...

a w schowku jest identyczna wkladka jak w reszcie auta?
myslalem,ze sie troche rozni... (byly w tych civicach kluczyki serwisowe? )

nemo
16-09-08, 11:35
Można tak, a można i tak-jak mawiał gość sprzedający maść na szczury.Wydaje mi się, że kupowanie używanych wkładek,jeżdżenie do punktu dorabiania kluczy i później do mechanika, wymaga więcej zachodu niż wyprostowanie kilku zapadek lub podmienienie dwóch wkładek.Jest to sytuacja wypisz wymaluj jak w dowcipie o maści na szczury.Głowy nie dam, ale wydaje mi się,że wkładka w zamku schowka jest taka sama jak w pozostałych zamkach. Kluczyki serwisowe były.

jatzek
17-09-08, 12:52
Można tak, a można i tak-jak mawiał gość sprzedający maść na szczury.Głowy nie dam, ale wydaje mi się,że wkładka w zamku schowka jest taka sama jak w pozostałych zamkach.

no mozna mozna...kiedys jak mialem sporo wolnego czasu to w golfie sie w cos takiego bawilem...podmienialem zapadki itp...ale teraz nie mam na to czasu i ogranicze sie do podjechania do goscia co siedzi tylko w zamkach (znalazlem takiego w katowicach) i zrobi calosc od a do z, lacznie z demontazem boczkow. On tez powiedzial mi,zebym kupil uzywana wkladke a on juz tak pokombinuje,zeby pasowalo. Jezdzenia nie bedzie, bo juz takowa posiadam :)
A w wschowku chce miec zamek sprawny :)

dzieki za odpowiedzi.
pzodr