PDA

Zobacz pełną wersję : Lakierowanie, problem z lakierem bezb.

bolo741
12-08-17, 10:45
Czesc,
Ostatnio ogarniałem rdze na nadkole z tyłu, pomalowalem w kolor, ale bezbarwny połozylem z puszki nabitej (spray) i wyszlo takie cos jak na zdjęcu.

https://images82.fotosik.pl/744/673dcfcf13148174gen.jpg

Pojawily sie jasne plamy, reszta jest matowa i wydaje mi sie ze po wstepnym zmatowieniu i przepolerowaniu nada jako taki połysk. Czy moze zmatowic cały element i nałozyc klar ale juz z pistoletu?

Wiem ze nie jest to forum lakiernictwa ale moze ktos sie bawił w to, a nie chce zakladac tematów na typowym forum lakiernictwa bo dostane odpowiedz w stylu "pistoletem za 50zł mozesz co najwyzej płot malowac" Wczesniej udało mi sie połozyc ladnie bezbarwny na calej powiezchni a teraz takie cos sie porobiło...

Ktos ma jakies sugestie co z tym zrobic?

Jens O
13-08-17, 07:56
na początek wrzuć więcej zdjęć z róznych kątów. na jednym zdjęciu niczego nie widac. możliwe ze spray miałes nie wymieszany dobrze albo cisnienie z puszki spadło. wiadomo że pistolet ma ta przewage ze lakierujesz równym cisnieniem cały czas

Szczur[R]
13-08-17, 18:48
Jeśli ma to wyglądać dobrze to trzeba prysnąć klarem cały element. Oczywiście nie w sprayu. Ewentualnie miejscowo, ale wtedy trzeba zakończyć rozcieńczalnikiem do cieniowania. Rozcieńczalnik powinien być dedykowany do danego klaru bo się może np. zważyć.
Jeśli masz kompresor i filtr do uzdatniania powietrza, to pistoletem za 100zł da się to ogarnąć w czystym garażu.

bolo741
15-08-17, 11:19
Zapodaje film
http://www.dailymotion.com/video/x5x1tq0

Szczur[R]
15-08-17, 12:20
Zapodaje film
http://www.dailymotion.com/video/x5x1tq0

nie działa

bolo741
16-08-17, 14:26
Poprawione teraz powinno działac

Szczur[R]
16-08-17, 15:12
Raz grubiej raz cieniej leciało i miejscami się wylało a w większości jest kasza - jak to sprayem. Poza tym malowałeś do kreski (odcięcie taśmą ?) więc nawet jak by wyszło ładnie to i tak by została krecha w miejscu odcięcia.
PS. Auto brudne albo mega zniszczony lakier

mtgad
16-08-17, 17:17
Też wczoraj lakierowałem zderzak, ten klar w sprayu jest taki lipny. Strasznie ciężko go wylać, u mnie wyszło podobnie. Zrobiłem wstępnie szlif papierem 2000 po wyschnięciu, kolor się ujednolicił i zniknęły "plamy". Jeszcze dziś może zrobię polerkę całego elementu i zobaczymy. Może nie trzeba będzie lakierować tego od nowa :)

bolo741
17-08-17, 14:38
Tez w weekend sproboje to zrobic jak dostane wkoncu papier 2000, odciecie robilem zagięta tasma i wyszla mgielka na przejsciu, wiadomo ze nie wyjdzie to idealnie ale leprze to niz rdza. Jak sie uda do wrzuce zdjecie

mtgad
17-08-17, 15:47
Próbowałem wypolerować to ale nie mogę uzyskać odpowiedniego efektu. Po przejechaniu paluchami czuć że lakier nie jest idealnie gładki. Chyba muszę więcej zebrać papierem. Ale nie wygląda to najgorzej.

bolo741
17-08-17, 20:43
Gadalem dzisiaj z lakiernikiem to powiedzial ze po pierwsze klar w szpraju to juz porazda a po drugie ze z daleka nakladany byl i dlatego tak wyszlo, no i zamalo go nalozylem klar ma sie rozlac ale nie zrobic zaciekow. Teraz mam to odtluscic i jeszcze raz klar dac.