PDA

Zobacz pełną wersję : Custom dolot a czujnik temp. powietrza

Algali
20-06-17, 21:23
Cześć, robię custom dolot i tuż przy przepustnicy będzie szło silikonowe kolanko 180 stopni. Seryjnie czujnik był mocowany w tym miejscu w gumowym kanale dolotowym połączonym z przepustnicą. Czy ktoś ma jakiś dobry patent na mocowanie czujnika temperatury powietrza dolotowego jeśli jest on okrągły? Czy po prostu szukać np. mocowanego na kolektorze i samemu zrobić sobie mocowanie w kolektorze?
Myślałem też o daniu w dolocie trójnika silikonowego i wciśnięciu tego czujnika w ów króciec, ale nie wiem czy średnice będą pasować.
Jakieś pomysły/doświadczenia? Każda pomoc mile widziana :)

Algali
20-06-17, 23:57
Temat do zamknięcia. Wybaczcie za śmietnik. Są trójniki silikonowe 63/9mm do np. blow-off. Idealnie pasują, gdyż okrągły czujnik temperatury ma właśnie równo 9mm. Mogłem lepiej poszukać zamiast zakładać wątek, przepraszam, ale może komuś to się przyda jak będzie szukał podobnego rozwiązania.

alienek
21-06-17, 20:47
zamieść fotke dla potomnych :)

majson
23-06-17, 09:52
Ja w takim kolanku (180) zrobilem otwor i wsadzilem ten gumowy pierscien co jest oryginalnie czujnik wsadzony i dzialalo (gdzies mam fotke). Po latach wiem ze taki doloty ze stozkami to szkoda zachodu. tym bardziej do d14a3/4 i d16y7.

alienek
23-06-17, 17:05
tu bedzie d16y7 Minime na w5

Algali
23-06-17, 21:27
Dokładniej D16W1 z mini me na W5. Zakładam przepustnicę H22, a że HR-V ma dość nietypowe rozwiązanie dolotu, to wolę zrobić stożek w air boxie, do którego będzie dolot powietrza z rezonatora, a do niego w planach jest airduct ze zderzaka. W ten sposób mogę zrobić dość normalny dolot nie męcząc się z dopasowaniem seryjnego dolotu, i który będzie jakoś wyglądał ;)