Zobacz pełną wersję : Custom dolot a czujnik temp. powietrza
Cześć, robię custom dolot i tuż przy przepustnicy będzie szło silikonowe kolanko 180 stopni. Seryjnie czujnik był mocowany w tym miejscu w gumowym kanale dolotowym połączonym z przepustnicą. Czy ktoś ma jakiś dobry patent na mocowanie czujnika temperatury powietrza dolotowego jeśli jest on okrągły? Czy po prostu szukać np. mocowanego na kolektorze i samemu zrobić sobie mocowanie w kolektorze?
Myślałem też o daniu w dolocie trójnika silikonowego i wciśnięciu tego czujnika w ów króciec, ale nie wiem czy średnice będą pasować.
Jakieś pomysły/doświadczenia? Każda pomoc mile widziana :)
Temat do zamknięcia. Wybaczcie za śmietnik. Są trójniki silikonowe 63/9mm do np. blow-off. Idealnie pasują, gdyż okrągły czujnik temperatury ma właśnie równo 9mm. Mogłem lepiej poszukać zamiast zakładać wątek, przepraszam, ale może komuś to się przyda jak będzie szukał podobnego rozwiązania.
zamieść fotke dla potomnych :)
Ja w takim kolanku (180) zrobilem otwor i wsadzilem ten gumowy pierscien co jest oryginalnie czujnik wsadzony i dzialalo (gdzies mam fotke). Po latach wiem ze taki doloty ze stozkami to szkoda zachodu. tym bardziej do d14a3/4 i d16y7.
tu bedzie d16y7 Minime na w5
Dokładniej D16W1 z mini me na W5. Zakładam przepustnicę H22, a że HR-V ma dość nietypowe rozwiązanie dolotu, to wolę zrobić stożek w air boxie, do którego będzie dolot powietrza z rezonatora, a do niego w planach jest airduct ze zderzaka. W ten sposób mogę zrobić dość normalny dolot nie męcząc się z dopasowaniem seryjnego dolotu, i który będzie jakoś wyglądał ;)