rcmaniak
05-06-17, 21:04
Cześć, mam civica vi ek3 z zeswapowanym silnikiem na d16z5, lecz z zachowaną seryjną wiązką i aparatem zapłonowym. Przez ok rok od swapu wszystko było dobrze. Jakiś czas temu pojawił się problem z zapłonem, silnik zaczyna krzywo chodzić jakby nie za każdym razem świeca zapalała mieszankę. Objaw ten pojawił mniej więcej w czasie kiedy padła pompa wody, po jej wymianie nie ustąpił. Sprawdziłem lampą stroboskopową i na każdym cylindrze w losowy sposób gubiony jest sygnał zapłonu. Zjawisko to rośnie na sile wraz z temperaturą pracy silnika i otoczenia. Raz ustąpiło na jeden wieczór i przejechałem wtedy jakieś 15km (jak świruje nie da rady zrobić nawet 2km).
Sprawdziłem elementy zapłonu przekładając je ze sprawnych civiców i wrzucając moje do nich, przy każdym elemencie efekt był ten sam mój nie chodzi, a tamten działa poprawnie na moich częściach. Sprawdzone zostały:
-Świece NGK (kupine nowe o stopień zimniejsze od serii ze względu na turbo)
-Przewody zapłonowe
-Aparat zapłonowy
-Zbypasowany kabel sygnałowy do modułu zapłonowego
-ECU
Sprawdziłem także:
-Wtryskiwacze i ich wiązkę
-paliwo (spuszczone stare zalane nowe)
-szczelność dolotu czy nie bierze lewego powietrza
-kompresja
-AFR
-Map sensor
Ps. raz czy dwa zdarzyło się kiedyś że silnik pod obciążeniem nie ciągnął wydawał dźwięki jakby anti lag LC trurturtuurtruturtu i wskazówka obrotomierza świrowała, ale był to jednorazowy wybryk. Myślałem że to wina modułu zapłonowego ale czy to może być on skoro inny aparat nic nie poprawia a mój działa dobrze w innej hondzie?
Z góry dziękuję za pomoc ;)
Sprawdziłem elementy zapłonu przekładając je ze sprawnych civiców i wrzucając moje do nich, przy każdym elemencie efekt był ten sam mój nie chodzi, a tamten działa poprawnie na moich częściach. Sprawdzone zostały:
-Świece NGK (kupine nowe o stopień zimniejsze od serii ze względu na turbo)
-Przewody zapłonowe
-Aparat zapłonowy
-Zbypasowany kabel sygnałowy do modułu zapłonowego
-ECU
Sprawdziłem także:
-Wtryskiwacze i ich wiązkę
-paliwo (spuszczone stare zalane nowe)
-szczelność dolotu czy nie bierze lewego powietrza
-kompresja
-AFR
-Map sensor
Ps. raz czy dwa zdarzyło się kiedyś że silnik pod obciążeniem nie ciągnął wydawał dźwięki jakby anti lag LC trurturtuurtruturtu i wskazówka obrotomierza świrowała, ale był to jednorazowy wybryk. Myślałem że to wina modułu zapłonowego ale czy to może być on skoro inny aparat nic nie poprawia a mój działa dobrze w innej hondzie?
Z góry dziękuję za pomoc ;)