Zobacz pełną wersję : Nie działają lusterka i panel nawiewu
Witam. Mam problem z lusterkami i panelem nawiewu w swoim civicu FD.
Problem tkwi w tym, że montowałem moduł do składania lusterek i w po pierwszej próbie jego uruchomienia przestały działać lusterka i panel nawiewu
Nie mogę teraz lusterek złożyć z fabrycznego przycisku ani ich wyregulować i zauważyłem też, że panel nawiewu nie działa. Ekran jest ciemny i żadne przyciski w nim nie działają. Szukałem bezpiecznika pod deską i pod maską ale takiego nie ma. Jakieś pomysły?
Bezpiecznik nr 36 pod deską (10A) jest odpowiedzialny za lusterka. Sprawdź go w pierwszej kolejności. Zakładam że moduł wpiąłeś zgodnie z instrukcją i nie zapomniałeś o diodzie.
Ogarnięte i wszystko działa
Ogarnięte i wszystko działa
napisz co było nie tak
Bado co było i Ciebie ze nie działało, u mnie bezpieczniki są ok. Też mam FD.
Też nie działa.
Przeglądnąłem serwisówkę do 4D i poza jedną różnicą, instalacja, czyli sposób montażu jest taki sam.
Różnica jest taka, że przewód do pinu nr 2 wtyczki (tam gdzie trzeba wlutować diodę) w HB jest biały a w 4D jest brązowy.
W papierowej instrukcji opisałem jakie sygnały (napięcia) powinny być na poszczególnych przewodach - sprawdź to.
Oczywiście zakładam, że robiłeś próby raz przy wciśniętym i raz przy wyciśniętym przycisku składania w podłokietniku...
Dzięki "Bado" za odpowiedź, u mnie też przepalila się ścieżka w module przez złe podłączenie. Tak jak mówisz i nas w sedenie przewód tam gdzie się lutuje Rio de jest brązowy. Po zalutowaniu ścieżki i poprawnym podłączeniu. Lusterka dzialaja z pilota. Także dzięki za pomoc i moduł. Pozdrawiam
Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka
Rio to znaczy diode
Możesz coś więcej powiedzieć o tej ścieżce i złym podłączeniu? Dobrze by było wiedzieć co się stało i dlaczego.
Może na przyszłość udało by mi się te sterowniki jakoś zabezpieczyć...
To znaczy u nas w sedenie pin nr2 jest koloru brązowego. Ale w opisie było napisanie żeby diode podłączyć do białego i tak zrobiłem i upalilo ścieżkę.
Takze jak ktoś będzie chciał moduł do sedan to zmień to podłączenie na diodzie .
W papierowej instrukcji są narysowane wszystkie wtyczki z zaznaczonymi miejscami, gdzie mają być podpięte przewody i wlutowana dioda.
Rozumiem, że trzeba diodę wlutować zgodnie z tymi informacjami (biała wtyczka pin nr 2), tyle że trzeba uwzględnić to, że dochodzi tam nie biały tylko brązowy przewód?
Tak masz rację. Zamiast białego trzeba wlutowac brązowy. I wszystko będzie dzialaC.