PDA

Zobacz pe³n± wersjê : Problem z p³ynem w zbiorniku wyrównawczym

cqdlaty1987
13-03-17, 09:53
Witam wszystkich.
Od kilkunastu dni jestem posiadaczem hondy civic em2 1.7 vteck (d17a9). sprawdza³em j± dwa razy , by³y d³ugie jazdy kilka razy j± przegoni³. Jestem strasznie uczulony na twarde wê¿e od ch³odnicy no i to te¿ sprawdzi³em , by³y miêkkie.Nawet mieli¶my urz±dzenie do sprawdzenia czy do uk³adu ch³odzenia nie dostaj± siê spalimy i wszystko by³o ok .Na kompie 0 b³êdów no to siê na ni± skusi³em . stan p³yny w zbiorniczku by³ miêdzy min a max, i tak to kontrolowa³em co jaki¶ czas nic siê nie zmienia³o. Przejecha³em ju¿ 1500km i stan p³ynu i oleju bez zmian. W ten weekend jednak zrobi³em sobie wycieczkê do poznania na spot japoñskich aut i ku mojemu zdziwieniu okaza³o siê ¿e w±¿ od chlodnicy by³ twardy a w zbiorniczku wyrównawczym p³ynu by³o prawie pod sam± górê zbiorniczka. na drugi dzieñ je¼dzi³em po poznaniu i nic siê nie dzia³o wê¿e miêkkie p³yny w zbiorniczku w troche ponad max, my¶la³em ¿e mo¿e jaki¶ przypadek. Wracaj±c do domu w Toruniu z ciekawo¶ci sprawdzi³em w±¿ i by³ twardy :/ , robi³em nastêpne 50 km sprawdzi³em znowu no i wê¿e miêkkie . No i teraz nie wiem co z tym zrobiæ:(
Temp w normie czy to trasa czy miasto w korkach wska¼nik sta³ w miejscu i nawet nie drgn±³. jakie¶ pomys³y?:D

Drabi
14-03-17, 19:57
Wypluwa p³yn ch³odniczy ze zbiornika?

Kaszubak
14-03-17, 21:10
Powiem tak: te¿ sprawdza³em jak kupowa³em autko i by³o wszystko ok. Po tygodniu (jak wyplu³ prawie ca³y p³yn) zauwa¿y³em, ¿e jak stojê to siê d¼wiga temperatura. Dola³em p³ynu i odpowietrzy³em uk³ad (zbiornik znów miedzy min a max). Spokój by³ przez kilka tygodni i pó¼niej zauwa¿y³em, ¿e siê d¼wiga w zbiorniku p³yn. P³yn nie przelewa³ siê ca³y czas tylko w jaki¶ okre¶lonych warunkach. U mnie by³o to UPG (jutro odbieram auto to po tygodniu bêdê móg³ stwierdziæ na 100% czy to dok³adnie to).

cqdlaty1987
16-03-17, 08:32
nie wypluwa p³ynu.
przed wczoraj wymieni³em termostat na nowy bo przy tamtym by³y zimne wê¿ê z do³u ch³odnicy.
po wymianie odpowietrzony uk³ad . Tego dnia zrobi³em kilka na¶cie km i wszystko by³o ok. wê¿e by³y miêkkie. na drugo dzieñ pojecha³em do pracy te¿ by³o ok(trasa 14km), ale ju¿ jak wróci³em z pracy do domu wê¿e ju¿ znowy by³y twarde a poziom p³ynu w zbiorniku bez zmian, czy ciep³y czy zimny taki sam.

Przed chwil± sprawdzali¶my ponownie czy s± spaliny w uk³adzie ch³odzenia i nie wykaza³o nic.

bunkerites
19-03-17, 17:12
Po pierwsze czy wezyk ktory idzie do zbiorniczka byc zatkany przy sprawdzaniu testerem?.Jesli nie to spaliny szly w wezyk a nie w tester!.Druga sprawa mozesz miec peknieta glowice !.Mikropekniecie ktore sie powieksza podczas nagrzania glowicy i kurczy podczas stygniecia.A pekniecia tester nie pokaze.Ja walczylem z tematem dobry rok.Wszystko opisane jest w moim osobnym temacie.I co.Jutro daje auto do zrzucenia glowicy!.A mialem spokoj od miesiaca listopada

cqdlaty1987
29-03-17, 13:13
Od razu pêkniêta g³owica :D
sprawdzê jeszcze na samej PB mo¿e faktycznie parownik puszcza gaz w uk³ad ch³odzenia.
ale mam warsztat w pracy i mo¿e zrobiê t± uszczelkê a¿ tak drogo mi to nie wyjdzie a bêdê mia³ zrobione:)

bunkerites
02-04-17, 15:27
tak drogo mi to nie wyjdzie a bêdê mia³ zrobione

wszystko sie okaze jak zrzuca glowice.....U mnie gaz powypalal zawory wydechowe i gniazda zaworowe....