PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z zaplonem brak iskry pomocy. V gen d15b2

lukasz78
12-03-17, 18:49
Czesc! Mam taki problem..
Ostatnio wjechalem autem w wieksza kaluze i autko mi zgaslo. Odpalilo moze po 15 min.
Gdy nie wprowadze na noc auta do garazu i jest wilgotno rano tez jej nie zapale.
Wczoraj zdjalem sobie kopulke zobaczyc czy moze jest tam jakas wilgoc. Wyszedlem na chwile z garazu i ojciec przypadkowo chcial przestawic auto probojac je odpalic bez zalozonej kopulki... Oczywiscie nie zapalil... :)
Zlozylem potem kopulke i psikus nie moge odpalic auta. Sprawdzilem i nie mam iskry na swiecy...
Co by moglo sie stac? Czy aparat zaplonowy " zdechl" ? Auto kreci ale nie chce odpalic. Jutro odbieram nowe kable i swiece ze sklepu ale co teraz z zaplonem? Prosze o pomoc civic v gen 1.5 90km d15b2.

kazik2_h9w3
12-03-17, 19:22
Sprawdz modul i cewke
Jak to zrobic na pewno znajdziesz na forum

delek
12-03-17, 20:13
Raczej padł moduł. Przy kręceniu rozrusznikiem cewka wytworzyła wysokie napięcie, a że kopułka była zdjęta to iskra przeskoczyła "gdzieś" i narobiła bałaganu.

lukasz78
12-03-17, 21:03
Kurde troche powaznie to wyglada. Sam modul juz troche kosztuje. Co myslicie o wstawieniu calego "nowego" aparatu zaplonowego? Jesli oczywiscie taki znajde uzywany

kazik2_h9w3
12-03-17, 21:31
Jak chcesz to pisz PW bo zdaje się że mam używany moduł który będzie pasował

piroman
12-03-17, 22:48
Raczej padł moduł.

Raczej cewka

lukasz78
13-03-17, 14:49
Witam !
Byłem dzisiaj w sklepie wstępnie dowiedzieć się ile kosztuje moduł i cewka. Złapałem się z głowę...
Udało kupić mi się cały aparat zapłonowy używkę za 70 dyszek więc jestem dobrej myśli.
Pytanko mam takie jeśli zdejmę stary aparat i przymierzę " nowy " będę miał jakiś problem z włożeniem go ?
Chodzi mi o położenie, tego wałeczka.
Dzięki za zainteresowanie.

kazik2_h9w3
13-03-17, 15:24
Po zdemontowaniu sprawdz w ktorym kierunku sa te naciecia na kółku aparatu i zamontuj identycznie
Dobrze bedzie tez ustawic po zabiegu zapłon

lukasz78
13-03-17, 15:38
Po zdemontowaniu sprawdz w ktorym kierunku sa te naciecia na kółku aparatu i zamontuj identycznie
Dobrze bedzie tez ustawic po zabiegu zapłon

Czaje, ale wez pod uwagę, że było kręcone rozrusznikiem podczas zdjętej kopułki tj pisałem na samym początku.
Będzie to teraz stanowiło jakiś problem ?

Pytanko jeszcze na szybko jak ustawić zapłon ? Wiem, że sam tego nie zrobię ale chociaż tak żeby do kogoś podjechać.
Kolega podsunał mi taki pomysł, że już po zalożeniu aparatu śruby 3 trzymające poluzować stojąc przodem do silnika " popchnąć aparat na maksa w kierunku przedniej szyby a potem cofnąć go o ok 1 cm. Co Ty na to ? :)

pablo__89
14-03-17, 05:12
Ustaw nowy tak jak był stary.