PDA

Zobacz pełną wersję : Rozrusznik milczy

marhyl
19-02-17, 05:59
Witam
Otóż po przestanej nocy po pracy auto nie odpaliło.
Po przękreceniu kluczyka wszystkie kontrolki zapalają się,check engine po chwili gaśnie i
rozrusznik ani mru,mru.Słychać tylko jakby coś -cichy szmer,odgłos jakby chciał ruszyć
a nie może.
Akumulator sprawdzony-ok.
Czyżby skończyły,zawisiły się szczotki.
Na pych auto odpaliło,ale z kluczyka już nie.
Proszę o podpowiedzi co można jeszcze i jak sprawdzić.

lookaty
19-02-17, 10:07
Kontrolka i sprawdzić czy jest sygnał ze stacyjki przy rozruszniku. Jak jest, sprawdzić masy, jak są wykręcić rozrusznik i sprawdzić. Jest latwo dostepny, każdy grzebek sobie z tym poradzi

bartek_levis
20-02-17, 17:31
przewody masowe, lub sygnałowy z rozrusznika spadła (u mnie jest na wsuwany pin i ostatnio się zsunął) albo przekaźnik rozrusznika zdechł jest za deską po stronie pasażera

Poll
20-02-17, 20:43
Też popacz czy kluczyk od immo na desce świeci cały czas :D

lookaty
20-02-17, 20:49
Wtedy by rozrusznik kręcił, ale by nie odpalił z tego co sobie przypominam.

wiesko1261
20-02-17, 21:04
Wtedy by rozrusznik kręcił, ale by nie odpalił z tego co sobie przypominam.

jak kłopot z immo, rozrusznik nie zakręci :) (jest rozłączenie dodatkowego przekaźnika rozrusznika )

jak wyżej spadła wsuwka , są przypadki że przełamał się kabel za wsuwką
prosty test
kawałek kabla + aku i do wsówki włącznika elektromagnetycznego :) jak zakręci , rozrusznik sprawny - przerwa kabla ,stacyjka -rozrusznik :)
https://www.youtube.com/watch?v=UJSlnEXArY4

lookaty
20-02-17, 21:22
jak kłopot z immo, rozrusznik nie zakręci (jest rozłączenie dodatkowego przekaźnika rozrusznika )
Dałbym sobie rękę uciąć, że dwa razy jak mi immo nie załapało, to rozrusznik ręcił.

Poll
20-02-17, 22:34
Ja też dam, że jak immo odcięło to była cisza ; D

dejwid
20-02-17, 22:37
Dałbym sobie rękę uciąć, że dwa razy jak mi immo nie załapało, to rozrusznik ręcił.

Cytując klasyka:

wtedy dałbym sobie za nią rękę uciąć. I wiesz, co... I bym teraz, ****a, nie miał ręki.
Walczyłem swego czasu z immobiliserem i ani razu rozrusznik mi nie kręcił.

Sprawdź ten kabel sygnałowy do rozrusznika, na schemacie poniżej kabel nr3, mi osobiście spadł ze złączki ze dwa razy w ciągu życia w najmniej spodziewanym momencie. Ewentualnie wymontowanie i czyszczenie może pomoże.
http://images50.fotosik.pl/321/263c177fcbc82c30.jpg
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?84315-Wymontowanie-czyszczenie-i-monta%BF-rozrusznika-Tutorial

marhyl
21-02-17, 08:27
Sprawdzałem na wszystkie możliwe sposoby,o których przeczytałem w necie.
Po przekręceniu kluczyka,oczywiście immo po chwili gasło,check engine także,
i słychać jakby cichutkie mruczenie,coś załącza a rozrusznik nie może zakręcić.
Kilkanaście prób z mostkiem z akumulatora ''plus'' na przewód od elektromagnesu,
potem prądowy gruby i mostek do elektromagnesu.
Wszędzie objaw ten sam.
Cichutkie mruczenie i nie kreci.
No to szwed w ręke i ostukałem rozrusznik.
I przy przekręceniu kluczyka zakręcił,tylko że akumulator był już wychechłany od tych prób.
Po naładowaniu spoko ruszył.
Dzisiaj nabyłem nowy akumulator,stary miał już 7 latek i na razie OK.

dejwid
22-02-17, 01:23
Akumulator sprawdzony-ok.

No to szwed w ręke i ostukałem rozrusznik.
I przy przekręceniu kluczyka zakręcił,tylko że akumulator był już wychechłany od tych prób.
Po naładowaniu spoko ruszył.
Dzisiaj nabyłem nowy akumulator,stary miał już 7 latek i na razie OK.

To jak Ty sprawdzałeś ten akumulator? Wzrokowo? Skoro pisałeś, że jest ok, a teraz się okazuje, że po wymianie wszystko wróciło do normy.

marhyl
15-03-17, 10:56
To jak Ty sprawdzałeś ten akumulator? Wzrokowo? Skoro pisałeś, że jest ok, a teraz się okazuje, że po wymianie wszystko wróciło do normy.

Temat powrócił po 3 tygodniach,szczotki do wymiany.
Oby tylko szczotki.