PDA

Zobacz pełną wersję : D15Z8 problem z odpalaniem na zimnym silniku

corrazzo
16-02-17, 19:35
Cześć wszystkim.
A więc po zmianie silnika, wszystko hulało jak należy.
Elegancko, malina, palił na dotyk itd. aż do dziś, rano odpaliłem hankę bez najmniejszych problemów od strzała wszystko śmigało pięknie
pojechałem kilka km, postała jakieś 30min wracam odpalam i słyszę jakby chodziła na 2-3 cylindrach, i wydobywał się biały dym z wydechu i z pod kolektora wydechowego.
Przytrzymałem ją chwilkę na 2.5k obrotów (jakieś 5-6 sekund) i wszystko wróciło do normy, dym się ogarnął i wszystkie cylindry zaczęły chodzić.
Teraz ciągle tak jest jak się odpala na zimnym albo trochę postoi.
Wiecie jaka może być przyczyna?
Z góry dzięki.

Silnik to D15Z8

baczo19
16-02-17, 22:11
No a jak się już zagrzeje to kopcenie ustaje ? i czy dalej po odpaleniu nie chodzi na wszystkie gary, bo być może to zbieżność z tym zapłonem

corrazzo
17-02-17, 12:23
Jednak się pomyliłem, to na zimnym silniku pali elegancko, ale jak już silnik jest rozgrzany i się go wyłączy na około 5min, po tych 5 min chcę odpalić i mu ciężko pali na 3 gary opada z obrotów, po przytrzymaniu go na 2.5k obrotów w końcu się załącza i wszystko chodzi dobrze, możliwe byłoby to, że po rozgrzaniu wilgotność wpływa w jakiś sposób na aparat zapłonowy i stąd ten problem?

baczo19
17-02-17, 18:17
Raczej wątpię żeby wilgotność miała tutaj znaczenie, silnik po remoncie powinien chodzić sprawnie i nie powinno być takich zachowań. Kompresję sprawdz na zimnym i na ciepłym.

bartek_levis
20-02-17, 17:27
wymianie nie remoncie...
luz zaworowy sprawdzałeś, i zapłon jak aparat zmieniałeś z starego silnika to na nowym był zapłon sprawdzony?

corrazzo
21-02-17, 12:01
Dzisiaj bd sprawdzał kompresje i zapłon dam znać czy coś się zmieniło.

bartek_levis
22-02-17, 10:06
luz robiłeś ?