Zobacz pełną wersję : hamowanie silnikiem
witam,
czy jest to możliwe żeby auto z włożonym silencerem mniej hamowało silnikiem niż bez silencera.
Silnik b18c4, kolektor seria, a reszta wydechu z EBAY 2,25 przeltowy, a koncówka 4".
Nie sadze by w ogole silencer mial jakikolwiek wplyw na hamowanie silnikiem...
ciekawski80
04-09-08, 20:49
a na przepływ spalin?
***Marco***
04-09-08, 21:46
hamowanie spalinami jest w cieżarowce, tzw hamulec gorski. a hamowanie silnikiem polega na zrzucaniu na mniejszy bieg przez co zwalniaja obroty i samochod zwalnia
Nie chcę zakładać nowego tematu. SOrry za offtop. Co pada najszybciej przy hamowaniu silnikiem. Dodam, że ja częściej hamuje silnikiem niż hamulcem. Co prawda nie jest to jakaś wielka redukcja ale przy dojeżdżaniu do skrzyżowania np. przy obrotach około 4 tyś. Coś cierpi przy takim przebiegu rzeczy ? Może lepiej używać hamulca?
***Marco***
04-09-08, 22:38
szczerze mysle ze napewno sprzeglo szybciej sie zużywa, ale czy cos wiecej ??? calkiem podobnie przed zakretem czy jakims skretem zrzucam bieg zaniast wciskac hamulec
raczej zużywają się szybciej pierścienie i wszystkie rzeczy odpowiedziałne za kompresje w silniku ale myśle ze jeśli chodzi o porównanie kosztów hamowania silnikiem a hamulcem to hamowanie silnikiem powinno być bardziej opłacalne. A i tak jak Maro wspomniał sprzęgło też się szybciej zużywa ale to wszystko to raczej nie jest jakies niesamowite zuzycie czesci ...
A i zapytam was czy zgadazacie się z tym że samochód jadący z małej góry (nie przyśpiesza ani nie zwalnia) np. na 5 biegu bez dotykania pedału gazu pali pali mniej niz na luzie?
Jak samochód jest na wtrysku to podobno nie pali wtedy nic benzyny. Zostaje całkowicie odcięta. Jak masz na "luzie" to coś tam pali bo musi chodzić, a na biegu sam się kręci - jakoś tak to było :)
MaTeUsZ_V212
05-09-08, 09:21
Jak samochód jest na wtrysku to podobno nie pali wtedy nic benzyny. Zostaje całkowicie odcięta. Jak masz na "luzie" to coś tam pali bo musi chodzić, a na biegu sam się kręci - jakoś tak to było :)
Pali benzyne tyle, że mniej niż na luzie.
Panie, ja chcę taki samochód :D Będę jeździł tylko z górki...
To dla niedoczytanych w silniku D13B2 jazda na 5 biegu z górki bez wciśniętego gazu ma taki sam efekt jak przy wtrysku, ponieważ w tej całej wiązce wężyków zastosowano patent odcinający paliwo tak jak jest to w wtrysku.
Panie, ja chcę taki samochód :D Będę jeździł tylko z górki...
to idz do autka i jezdzij z gorki:D
uogolnianie ze wszytskie na wtrysku maja odciecie jest bledem, zalezy od marki... VW np. swego czasu stosowal odciecie paliwa w momecie wciskania hamulca(co bylo odsc uciazliwe jesli ktos stosuje technike hamowania lewa noga na zakrecie i dodawanie gazu prawa)
w hondach jest tak ze mapsensor i czujnik polozenia przepustnicy podaja info do ECU, a ten poprostu nie otwiera wtryskow.
Wiec auto jadace z gorki na biegu, nie spala nawet kropelki.
Pali benzyne tyle, że mniej niż na luzie.
Co Ty za pierdoły piszesz? Poczytaj forum i znajdź test badyla w którym dowiódł że przy hamowaniu silnikiem wtryskiwacze nie pracują.
A i zapytam was czy zgadazacie się z tym że samochód jadący z małej góry (nie przyśpiesza ani nie zwalnia) np. na 5 biegu bez dotykania pedału gazu pali pali mniej niz na luzie?
Jeżeli nie dotykasz gazu a obroty są ponad obrotami biegu jałowego to silnik nie pali wtedy wogóle paliwa, kręci się napędzany kołami, w momencie dodania gazu komputer wykrywa zmianę położenia przepustnicy i zaczyna podawać paliwo.
Ja potwierdzę, że jeżeli nie dodajesz gazu a obroty pochodzą z hamowania silnikiem albo jazdy z górki to paliwo nie jest podawane do silnika. Miałem sekwencję LPG i po podłączeniu kompa do ECU lpg widać było czasy otwarcia wtrysków. Testowałem w warunkach opisanych wyżej i czasy wtrysku były równe "0".
zgadza się, hamując silnikiem (na wtrysku) do pewnych obrotow komputer całkowicie odcina zasilanie do wtrysków. Sprawdzałem u siebie podłączając 4x diody LED pod wtryski, było widać dokładnie kiedy wtryski pracują i z jaką intensywnością a kiedy nie :) dodam jeszcze że w moim eg4 MPFI mam kompa od d16z2 z 89r i juz wtedy taki patent był stosowany w naszych hondeczkach, pozdrawiam wszystkich hamujących silnikiem :D
Niedowiarkom i niedoinformowanym napiszę tylko, jechałem autem, które miało komputer pokładowy i ten podczas hamowania silnikiem np. przy dojeżdzaniu do świateł pokazywał spalanie chwilowe 0,00 l/100km. Śmigajcie dalej na luzie łudząc się tanią jazdą, pozdrawiam :)
no dobra, a jak zuzywa sie sama skrzynia??
tzn, lozyska, i inne *******ki (nie bijcie za okreslenie)
no dobra, a jak zuzywa sie sama skrzynia??
tzn, lozyska, i inne *******ki (nie bijcie za okreslenie)
skrzyni obojetne co ja napędza, czy silnik, czy koła