Zobacz pełną wersję : Silnik gaśnie podczas jazdy, nie odpala mb2 1.6
Siema wszystkim. Pojawił się problem w mojej hondzie. Jest to Civic 98r mb2 z silnikiem D16B2. Problem polega na tym że od niedawna samochód szczególnie na 1 i 2 biegu podczas przyspieszania nagle gaśnie zapala się check i jak próbuje z biegu jak się jeszcze toczę to check się pali dalej i nie da się odpalic. Musze dopiero od nowa kluczyk przekręcać i odpalać. Najgorsze że dzieje się to co jakiś czas, jednego dnia jest dobrze drugiego już problem się pojawia. Takie same objawy są na gazie jak i na benzynie. Teraz samochód w ogóle nie chce odpalic. Tak jakby załapał na sekundę ale check się zapala i tyle. Nie mam pojęcia co to może byc. Podejrzewałem zaplon z początku, czujnik położenia wału ale teraz już sam nie wiem. Jeśli ktoś umiał by pomóc byłbym wdzięczny !
bartek_levis
14-12-16, 09:28
zacznij od samodiagnostyki, ja obstawiam moduł w aparacie zapłonowym
Witam, mialem podobne objawy,padniety moduł aparatu zapłonowego. Pzdr.
Witam. Mam dokładnie ten sam problem z moim MB4 D16B2. Samodiagostyka wykazuje bład nr 8. Wychodzi na czujnik położenia wału. Kupiłem używany czujnik wyjety z silnika serii D. Znajdował się on pod kołem pasowym pod dolna osłoną rozrządu. Dzisiaj chcialem go wymienić. Zdemontowalem dolna oslone rozrzadu lecz nie ma tam czujnika. Jest na niego miejsce, ale widocznie musialy byc rozne wersje tych czujnikow. Obstawiam, teraz ze czujnik jest wbudowany w aparat zaplonowy. Koledzy wyzej tez sugeruja piszac o mudule w aparacie. Bede wdzieczny za jakies sugestie.