PDA

Zobacz pełną wersję : Gdzie jest czujnik temperatury klimatyzacji Civic VIII 1.8 2008r?

p.jab
10-12-16, 10:59
Witajcie,
mój pierwszy post na forum.... nie znalazłem odpowiedzi.
Jestem w trakcie sprawdzania auta przed zakupem - byłem w ASO Matraszek w Markach, sam trochę sprawdziłem, zrobiłem małe śledztwo.
Auto po kolizji, ale dobrze naprawione blacharsko. Ale mam jeszcze kilka rzeczy do wyjaśnienia, na które odpowiedzi nie znam.
Czy czujnik temperatury zewnętrznej (tej co jest pokazywana na desce) to ten sam, który pozwala włączyć kompresor klimatyzacji? Klimę "na krótko" kabelkami bezpośrednio do kompresora można włączyć, a jak się używa panelu w samochodzie, pyka przekaźnik i włącza się wentylator. Ale kompresor już nie zaskakuje. Za niska temperatura (+6stopni)? muszę sprawdzić czy działa jakimś garażowym sposobem, a nie mam możliwości wstawienia auta do ciepłego pomieszczenia na wystarczająco długi okres żeby się samo nagrzało.... pomyślałem że jak użyję nadmuchu ciepłego powietrza bezpośrednio na czujnik temp. klimatyzacji to spowoduję zadziałanie AC. oczywiście pokrętło temperatury ustawione na minimum.

Od razu zapytam o panel otwierania szyby w drzwiach kierowcy - są poliftowe boczki z panelem włożone do przedlifta. "Auto" nie działa prawidłowo - po dojechaniu do pełnego zamknięcia wraca do pozycji 1/3 otwarcia. w ASO nie potrafili tego zaprogramować, powiedzieli że temu że to z poliftowej wersji. uszkodzony panel czy rzeczywiście niezgodność? czy coś może jeszcze być powodem niedziałania?

dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

szczepar
10-12-16, 13:25
Czujnik jest w miejscu do którego nie dostaniesz się tak łatwo aby go ręką ogrzać.
Jest on pod belką przednią od strony pasażera - widać jak uklękniesz przy samochodzie i spojrzysz przez grill.

Ale wg. mnie nie ma potrzeby szukania tego czujnika bo :
1. W 6 stopniach klima odpala i działa, klima odpala nawet przy -5 stopni pod warunkiem ze nagrzejesz silnik stojąc w cichym miejscu , a następnie pozwolisz ciepłu na ogrzanie czujnika - to wiem z doświadczenia jak kupowałem swojego Civica.
2. Wg mnie trzeba sprawdzić czy dochodzi napięcie do złaczki na kompresorze - czyli tam gdzie rozłączałeś , albo sprawdzasz czy tam jest napięcie (najlepiej zarówką na kablu), albo odrazu lecisz do pkt 3.
3. Przekaźnik klimy - nie pamiętam który model jest dobry a który potrafił się roz.... ale to jeden z elementów od których zaczyna się sprawdzanie klimy jeśli startują wentylatory i kompresor jest sprawny

Diagnostyka klimy jest dość dobrze opisana w temacie klima - możesz poszukać tam moich wypowiedzi to bedziesz mieć większość informacji. (dlatego nie chce mi się kolejny raz tego powtarzać)

Jak rozumiem auto (dla szyby) od strony pasażera działa poprawnie ?
Proponuje spróbować prodedury uczenia sterownika położenia szyby - poszukaj jej na stronie Trafo (http://www.trafo.za.pl/honda/), lub zakombinuj od kogoś serwisówkę :) (jak masz zamiar kupowac 8Gen to i tak pasuje ją mieć ... )

Odrazu ostrzegam nie wiem czy Trafo ma ją na stronie, na pewno warto odwiedzić jego stronę nawet jeśli okazało by się że nie ma tam informacji których potrzebujesz.
W serwisówce na pewno ta informacja jest.