PDA

Zobacz pełną wersję : Civic VII - ześwirowała elektryka świateł po wymianie żarówki

belinea
26-11-16, 20:01
Witam

Taki oto problem dzisiaj powstał. W połowie tygodnia zorientowałem się, że tylna lewa żarówka mijania nie działa. Po jej wyjęciu okazało się, że w kloszu stało trochę wody a żarówka po prostu, najpewniej po kontakcie z wodą, pękła. Nie miałem możliwości zająć się 'wysuszeniem' lampy natychmiast więc zostawiłem to na dzisiaj. Wysuszyłem lampę, obejrzałem gniazdo czy nie jest widocznie mokre, po czym wpiąłem nową żarówkę. Po jej założeniu jednak dzieją się następujące rzeczy

Na ustawieniu OFF wszystkie światła są włączone... to akurat jest ok bo Civic (przynajmniej mój) tak miał od początku. Jeździlłem już autami, które miały na sztywno ustawione włączanie się świateł nawet na OFF, więc ok... ale:

- cały czas świeci się lampa stop i nie reaguje na wciskanie lub odpuszczanie hamulca
- przednie mijania działają, tylne oba działają, długie działają, zarówno mrugnięcie jak i włączenie na stałe

Jednak po włączeniu świateł mijania na 'migaczu':

- wszystkie tylne światła, włącznie ze stopem, całkowicie gasną. Stop nie włącza się przy wciśnięciu hamulca
- mijania z przodu działają
- długie chwilowe działają
- długie 'stałe' nie włączają się
- podświetlenie deski rozdzielczej nie włącza się

Cała pozostała elektryka (diody na desce, lampki w kabinie, lusterka, szyby itp) działa bez zarzutu.

Oczywiste jest, że coś się stało podczas wpięcia nowej żarówki, tylko co i od czego zacząć rozwiązywanie problemu. Dodam, że po wyjęciu tejże żarówki, nic się nie zmienia. Coś dupnęło na dobre

Będę wdzięczny za pomoc

Mierzej
28-11-16, 14:25
Skoro świeci Ci się światło nawet na OFF to podejrzewam, że masz dodany jakiś moduł, który sam zapala światła. Wywal to!