Zobacz pełną wersję : Honda Civic VII 1,4 2002r. BIERZE OLEJ (?)
Czołem wszystkim! Przeszperałem, ale nie znalazłem dlatego piszę.
Mam hondę Civic VII 1,4 z 2002 roku. Autko jest Polakiem, a ja jestem jego trzecim właścicielem. Odkąd ją kupiłem jeżdżę na oleju mineralnym 15w40, ponieważ na takim oleju jeździł mój poprzednik. Honda w moim posiadaniu jest od lutego (tego roku) i zauważyłem, że bierze całkiem sporo tego oleju stąd moje pytania:
- dlaczego bierze tyle oleju?
- czy zmienić olej na inny?
Będę wdzięczny za pomoc i jeśli popełniłem gdzieś gafę lub taki temat już był to mega przepraszam za to.
Ile bierze oleju na ile km? Czy jezdzisz ostro ? Czy kopci na niebiesko? Czy jestes pewien ze niema zadnych wyciekow?
Wysłane z mojego GT-I9505
bunkerites
30-08-16, 09:55
Mineralny i wszystko jasne.Palił syntetyk to wlali taniego minerala a 15w40 nie jest zalecany
bimer.jp Nie policzyłem ile bierze oleju na kilometr. Co jakiś czas sprawdzam i praktycznie co sprawdzenie dolewam trochę. Jeżdżę raczej ostrzej. Nie kopci na niebiesko. Gdzie mogę zacząć szukać wycieków? Może jakieś patenty macie na to?
bunkerites Sugerujesz, że powinienem wymienić na syntetyka? 5w40?
Wg mnie silnik potrzebuję remontu. a potem zalania go normalnym olejem
Olej znikać może nie przez wyciek a przez jego spalanie.
Te silniki powinny śmigać na 5w30/40 a nie na najtańszym oleju mineralnym.
Spróbować najpierw wymienić olej na ten który podałeś? Jaki jest mniej więcej koszt remontu silnika?
Podaj chociaż w przybliżeniu ile tego oleju dolewasz na 10000 czy 1000km. Wjedz na kanal i popatrz z dołu czy silnik jest suchy, jeśli jest mokry to sam podejrzewam nie zdiagnozujesz skąd wyciek. Wymiana oleju na odpowiedni może zmienić niewiele albo wcale, narazie niewiadomo czy dolewasz 50ml czy pół litra na powiedzmy tysiąc km
Jak wymienisz olej to nie przestanie do "zjadać" A pewnie będzie wręcz przeciwnie. A litr oleju już będzie kosztował 30zł a nie 10-15
Zależy co wysiadło? 500zł? strzelam
kobert myślę że około 0,5l zjada na 1000km (strzelam). Czyli podsumowując: najpierw sprawdzić wyciek, jeśli jest - naprawić, jeśli nie ma - co zrobić?
bunkerites
30-08-16, 15:33
Sprawdź kompresje na cylindrach.Będziesz wiedział na czym stoisz.Tak 5w40 masz mieć wlany a nie 15w40
Wymień olej na porzadny i żeby miał odpowiednią lepkość. Sprawdź ile dolewasz, bo takie strzelanie to nic nie wiadomo. Sprawdziłes czy niema wycieków? No i tak jak mówi bunkerites sprawdź ciśnienie w cylindrach
analyzer64
31-08-16, 17:07
Jak będzie w porządku wszystko to zmieniłbym olej na 5W40 i zastosował płukankę, np. LM z serii Pro albo Archoil 2820.