PDA

Zobacz pełną wersję : Nakładki na pedały do techniki Heel and Toe

black1
27-08-16, 21:20
Witam!
Od dwóch miesięcy stosuje w swojej mb2 double clutching (podwójne wysprzeglenie). Używam tej techniki by zwiększyć płynność jazdy, zgrzytajacy synchronizator 2-go biegu ograniczał możliwości hamowania silnikiem.
Problem w tym że obecnie używam krawędzi podeszwy by wciskac gaz podczas hamowania, bo przy codziennej jeździe, przy lekkim dohamowywaniu hamulcem pietą nie znajdę gazu gdyż jest cofnięty.
Ta technika sie sprawdza przy dojazdach do skrzyżowania ale przy ostrzejszej jeździe stopa może ześliznac się z hamulca albo wciskam gaz mimowolnie wciskając głebiej pedał hamulca.
Moze wiecie czy sa jakies nakładki albo jak takie wykonac by podnieśc i wydłużyć pedał gazu?

Tiga
27-08-16, 22:11
Nakladki sa uniwersalne dostępne, do jazdy na codzień sie chyba sprawdza, ale zauważam pewna nieprawidłowość w ustawieniu prawej stopy. Otoz przewaznie pieta stopy prawej nogi powinna lezec pomiędzy pedalem hamulca, a pedalem przyspieszenia. Podczas hamowania unosimy cala noge naciskając niemal srodstopiem pedal hamulca, po czym jak wymaga sytuacja przekrecamy ja odwrotnie do wskazowek zegara, tak aby pieta mogla dosiegnac pedal przyspieszenia. Po czym mozemy lewa noga operowac pedalem sprzegla, w celu zrownania obrotow silnika z predkoscia skrzyni biegow przy redukcji biegu. Przy opanowaniu takiej techniki w sumie nie sa potrzebne nakladki. Oczywiscie przy jezdzie na codzień.
Mam nadzieje ze dobrze Cie zrozumialem. W sumie opanowanie samochodu przychodzi wraz z doświadczeniem jego prowadzenia. :)

black1
27-08-16, 22:28
Wpisałem uniwersalny i znlazłem tylko to
http://allegro.pl/uniwersalna-aluminiowa-nakladka-pedal-gazu-160361-i6417168245.html
Ale wymiarowo jakby idealnie bo mój pedał ma 40mm szerokości. Opis aukcji za to powala "NAKŁADKA (firmy TYPE R) NA PEDAŁ ZOSTAŁA STWORZONE TYLKO I WYŁĄCZNIE Z MYŚLĄ O WŁAŚCICIELACH TAKICH LUKSUSOWYCH SAMOCHODÓW JAK BMW I MERCEDES."

z hamowaniem śródstopiem problem jest taki że wtedy ciężko o łagodne hamowanie, gdyż hamujemy cięzarem całej nogi, taki ze mnie chirurg nie jest :P

Szczery
27-08-16, 22:31
Nakładki (na próbę) można sobie samemu wykonać nawet jak trzeba. Trochę aluminium (blachy) piła do metalu ręczna, pilnik do metalu dzierak, wiertarka i kilka wierteł... w pedale woercisz dwa otwory i możesz sobie takie narazie prowizorki pewnie zamocowac. jak sobie wymyślisz kształt który Tobie odpowiada to kupisz takie nakładki które będą podobne do tych które sobie wykonasz... Pamiętaj by powierzchnię takiej nakładki gruboziarnistym papierem sciernym mocno porysować...
DIY nakładki (https://get.google.com/albumarchive/109942103365031444499/album/AF1QipOZ1_ZAtP-82yOorzz6jGsaMK7U5Ee_cW7-rf2x/AF1QipOnN-GWVBCoHz7lmpCkkFcuRvi2te1-8udWK5Cn)

black1
27-08-16, 22:37
Nakładki (na próbę) można sobie samemu wykonać nawet jak trzeba. Trochę aluminium (blachy) piła do metalu ręczna, pilnik do metalu dzierak, wiertarka i kilka wierteł... w pedale woercisz dwa otwory i możesz sobie takie narazie prowizorki pewnie zamocowac. jak sobie wymyślisz kształt który Tobie odpowiada to kupisz takie nakładki które będą podobne do tych które sobie wykonasz... Pamiętaj by powierzchnię takiej nakładki gruboziarnistym papierem sciernym mocno porysować...
DIY nakładki (https://get.google.com/albumarchive/109942103365031444499/album/AF1QipOZ1_ZAtP-82yOorzz6jGsaMK7U5Ee_cW7-rf2x/AF1QipOnN-GWVBCoHz7lmpCkkFcuRvi2te1-8udWK5Cn)

No ładnie to wygląda, na poczatek chyba sie skusze na te z aukcji bo majtek nie kosztują. A jak nie spasuje mi to chyba sam zrobie. Z tym ze tutaj ogranicza mnie fakt, że musiałbym jechac 70km do znajomego co ma do tego narzedzia.

Tiga
28-08-16, 11:39
Ja mam takie:
http://jarusnet.pl/nakladki-na-pedaly-mugen-style
Upy nie urywaja, ale sie sprawdzaja.
Co do hamowania srodstopiem, czym to jest za trudność w porównaniu do hamowania lewa noga? A w sporcie nie amatorskim to glownie wlasnie te noge sie do hamowania uzywa :) Wszystko jest kwestią praktyki, doświadczenia.

black1
28-08-16, 12:15
Co do hamowania srodstopiem, czym to jest za trudność w porównaniu do hamowania lewa noga? A w sporcie nie amatorskim to glownie wlasnie te noge sie do hamowania uzywa :) Wszystko jest kwestią praktyki, doświadczenia.

Hamowanie lewą noga to akurat kwestia 15 min żeby sie przyzwyczaić, ale takie hamowaie to na drogach publiznych sztuka dla sztuki bo kto wchozi w zakrety na granicy przyczepnosci by zrobić z tego użytek. Próbowałem hamowac śródstopiem ale w mojej mb2 msuiałem praktycznie poziomo stopę ustawić by trafic pieta w gaz, i przy takim obracaniu stopy dociskałem tez mocniej hamulec mimochodem.

Tiga
28-08-16, 13:09
Nie wiem jak w angielce, ale w Civicu Vg, jak i Prelude Vg pedaly sa rozmieszczone na tyle blisko siebie, ze nie potrzeba wykrecac az tak nogi.

black1
28-08-16, 13:13
Nie wiem jak w angielce, ale w Civicu Vg, jak i Prelude Vg pedaly sa rozmieszczone na tyle blisko siebie, ze nie potrzeba wykrecac az tak nogi.

Zrobię fotki bo jade do sklepu.

kid
28-08-16, 13:20
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160828/02a961d82679772120982452d9abf4de.jpg

Tak jest u mnie w CRX i jestem w stanie nacisnąć podczas hamowania gaz bokiem stopy jak i pięta, ale jeszcze muszę tak pomajstrować, bo nie jest to ultra wygodne. Co do ustawienia stop to pięta powinna być cały czas pod pedałem hamulca, który naciskamy początkiem srodstopia, a do wciskania gazu odchylamy stopę w prawo (pięte trzymając pod heblem). Środkiem stopy ciężko dozować hamulec, a palcami ciężko go wcisnąć mocno

Co do cofniętego pedału gazu i lekkiego hamowania - hamuj później i mocniej [emoji14]

black1
28-08-16, 14:14
Co do cofniętego pedału gazu i lekkiego hamowania - hamuj później i mocniej [emoji14]

Z tym że ja glównie hamuje silnikiem by odciążać hamulce i to mi sie kłóci ;p

fotki:
https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/14111871_1330632316954463_1067459630_n.jpg?oh=aaa2 40c340cc3e9450a21d682f7d3e3e&oe=57C52CB2

https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/14111934_1330632200287808_430546365_n.jpg?oh=af351 e0eeb5c9490e0a9982f29251cf1&oe=57C61ABD

kid
28-08-16, 14:17
Jak dojeżdżam do świateł to też hamuje silnikiem. Jeśli jest długi dystans to nie używam nawet hamulca - lewa noga wciskam sprzęgło, a prawa robie międzygaz.

black1
28-08-16, 14:20
Jak dojeżdżam do świateł to też hamuje silnikiem. Jeśli jest długi dystans to nie używam nawet hamulca - lewa noga wciskam sprzęgło, a prawa robie międzygaz.

ale w porównaniu z Twoim sam widzisz że mam kiepski setup dlatego szukam lepszego rozwiązania

kid
28-08-16, 14:24
Całą prawa noga wciskam gaz, pomijając zupełnie hamulec. W przypadku heel and toe jak nie miałem jeszcze nakładek to znalazłem sobie takie ustawienie stopy, że byłem w stanie ją trzymać na gazie i hamulcu jednocześnie - teraz jak mam nakładki to powoli się odzwyczajam od tego ustawienia, ale da się to zrobić bez zmieniania czegokolwiek.

black1
28-08-16, 14:29
Całą prawa noga wciskam gaz, pomijając zupełnie hamulec. W przypadku heel and toe jak nie miałem jeszcze nakładek to znalazłem sobie takie ustawienie stopy, że byłem w stanie ją trzymać na gazie i hamulcu jednocześnie - teraz jak mam nakładki to powoli się odzwyczajam od tego ustawienia, ale da się to zrobić bez zmieniania czegokolwiek.

Ja tez znalazłem swój sposób na to ale o nie o tym tutaj mowa tylko o własnie nakładkach.

Szczery
28-08-16, 14:56
Nie masz żadnego sąsiada co to ma w garażu imadło i piłke do metalu? Nie wierzę normalnie... Jak już wspomniałeś te uniwersalne to nie majątek więc warto spróbować. Jak nie przypasują to może da się je jakoś przerobić...

black1
28-08-16, 15:31
Nie masz żadnego sąsiada co to ma w garażu imadło i piłke do metalu? Nie wierzę normalnie... Jak już wspomniałeś te uniwersalne to nie majątek więc warto spróbować. Jak nie przypasują to może da się je jakoś przerobić...

Od niedawna mieszkam w wynajętym pokoju w Rzeszowie więc uwiez że nie mam tutaj takiego sąsiada. Tym bardziej ze będę musiał chyba rozrząd zmienić bo pisczy mi pod maską. Kupie ten uniwersalny i z tym będe pracował narazie.

black1
08-09-16, 22:16
Zamontowałem tą nakładkę z aukcji i wygląda to tak:

http://i.imgur.com/8IxhyWx.jpg

Otwory w nakładce wystaja poza obrys oryginalngo pedała, więc wkrętem tego nie zamocujesz bez nawiercania nowych dziur, ale dali tez balszki do zaginania i to sie spisują zadziwiająco dobrze- trzyma sie sztywno i nie trzeba rozwiercac oryginalnych.
Na sucho wydaje się bardzo wygodnie, w weekend robię trasy łacznie 500km to sie okaże jak się to spisuje w praktyce.

EDIT: Jest idealnie, mogę hamować całą stopą i wystarczy ją skręcić by trafić też w gaz. Dzięki Tiga za wskazówkę do znalezienia tej nakładki :P
Temat do zamknięcia.