PDA

Zobacz pełną wersję : Isofix fotel pasażera - type s 2009

blokern
14-07-16, 09:43
Hej, czy ma ktos doswiadczenie z elementami do mocowania bazy pod isofix na fotelu pasazera z przodu?
chcialbym w swoim cos takiego zamontowac ale fabrycznie nie produkuje - tak mi ASO powiedzial... moze sa jakies inne sposoby (spawanie u mechanika?)
ps. ma moze ktos budowe fotela pasazera z hondy civic type s z 2009 ?

pozdrawiam

zyga502
14-07-16, 10:38
nie ma opcji iso na przednie fotele

blokern
14-07-16, 10:57
nie ma opcji iso na przednie fotele

a zeby tak przelozyc z tylu na przodu same uchwyty pod isofix?
masz moze budowe fotela rysunek techniczny?

rem1k
14-07-16, 12:17
a zeby tak przelozyc z tylu na przodu same uchwyty pod isofix?
masz moze budowe fotela rysunek techniczny?
Bez jaj. Chcesz sam wspawać mocowania ISO w fotel?!

Gajek
14-07-16, 13:45
Dzieci nie mozna przewozic na fotelu pasazera. Jest to zabronione nawet jesli poduszke powietrzna mozna wylaczyc.

blokern
14-07-16, 14:42
sami fachowcy widze :)

rem1k - nie chce sam spawac tylko zlecic to do warsztatu (wczesniej chcialem poznac temat) - przeciez sa fabrycznie produkowane mocowania isofix do aut np.: http://media.ffclub.ru/up32705-post-29-1186061467.jpg
Gajek - 0-13kg mozna przewozic dzieci z przodu, tylem do kierunku jazdy przy dezaktywowanych poduszkach

rem1k
14-07-16, 15:40
Tak, ale to co pokazałeś jest na tylną kanapę pod otwory do tego przeznaczone. W civicu chyba nie było możliwości domowić ISO na przód, podobnie jak w Accordzie. Plus w Acc nie można wyłączyć przednich poduch

filipfm
14-07-16, 16:02
W UFO mozna wylaczyc poduche przednia za posrednictwem HDSa

gaseb
18-07-16, 17:40
sami fachowcy widze dobrze widzisz, same osoby które wiedzą co mówią a Ty błądzisz i nie słuchasz co Ci dobrze radzą.

MikeFoto
22-07-16, 14:41
Dzieci nie mozna przewozic na fotelu pasazera. Jest to zabronione nawet jesli poduszke powietrzna mozna wylaczyc.

Weźże głupot nie pisz, ludzie czytają i pomyślą, że to naprawdę.

Z punktu widzenia polskiego prawa: Można, o ile dziecko jest w foteliku i o ile nie jest to fotelik zamontowany tyłem do kierunku ruchu na miejscu z aktywną, przednią poduszką powietrzną.
Zrodło. http://fotelik.info/pl/faq/

Gajek
22-07-16, 14:49
Sami piszecie głupoty. Chcecie żeby wasze dzieci nie przeżyły wasza sprawa. Nawet w jakimś programie typu drogówka o tym mówili, że nie wolno zapinać fotelików na przednim fotelu.

filipfm
22-07-16, 14:58
Sugeruje zerknac do przepisów a nie programu drogówka.

Dz.U. 1997 Nr 98 poz. 602
USTAWA
z dnia 20 czerwca 1997 r.
Prawo o ruchu drogowym

Art 45 ust 2, pkt 4)

2. Kierującemu pojazdem zabrania się:
4) przewożenia w foteliku bezpieczeństwa dla dziecka lub innym urządzeniu
przytrzymującym dla dzieci dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na
przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę
powietrzną dla pasażera, która jest aktywna podczas przewożenia dziecka;

MikeFoto
22-07-16, 15:03
Sami piszecie głupoty. Chcecie żeby wasze dzieci nie przeżyły wasza sprawa. Nawet w jakimś programie typu drogówka o tym mówili, że nie wolno zapinać fotelików na przednim fotelu.

Nierozumiesz dalej.
Zabronione jest zapinanie fotela tyłem do kierunku jazdy. I fakt jest to niebezpieczne.
Natomiast nie ma przepisu, który całkowicie zabrania możliwość montażu fotelika na siedzeniu pasażera (uściślijmy - po prawicy od kierowcy, bo z tyłu też siedzą pasażerowie :) ) jakkolwiek (przodem czy tyłem). Dlatego dementuję.

Jakby taki przepis był to ciekawe jak wozili by ludzie dzieci autem 2 miejscowym (np SMART)

filipfm
22-07-16, 15:16
Zabronione jest zapinanie tyłem, w przypadku aktywnej poduszki - tak doprecyzowując. Wrzuciłem nawet konkretny zapis w PoRD :)

Gajek
23-07-16, 09:34
Okej, zwracam honor. Sorry

donelvis
12-09-16, 12:08
Polecicie jakiś dobry fotelik 0-13, zapinany na pasy, który dobrze współgra do kanapy UFO 5D ?
Wstępnie Cybex Aton 4 albo Maxi cosi Pebble.

gaseb
13-09-16, 15:58
Zapinanie pasami to straszna udręka. Dokup bazę isofix do tego pebble
http://bmc.statics.d404.pl/uploads/article_images/1200x0wm/b2458658f8b3e46c7d02170ff6211a8c20688bba/fotelik-samochodowy-maxi-cosi-pebble-plus-z-baza-2wayfix.jpg

rem1k
13-09-16, 18:07
http://bmc.statics.d404.pl/uploads/article_images/1200x0wm/b2458658f8b3e46c7d02170ff6211a8c20688bba/fotelik-samochodowy-maxi-cosi-pebble-plus-z-baza-2wayfix.jpg
Z jakiego auta to foto?

Lucas.FK2
13-09-16, 18:15
z jakiego auta to foto?

bmw 3 f30

irecki26
13-09-16, 18:36

Czy na pewno jest sens dokupowac baze isofix? Kosztuje drugie tyle co fotelik, którego będziesz uzywał do ok.9 miesiąca zycia dziecka ( zależy jak będzie przybierało na wadze :) ). MOja córka za miesiąc kończy 8 miesięcy i powiem szczerze,ze jest juz jej ciasno w peebe -zaczynam rozglądac sie juz za Priori XP.

donelvis
13-09-16, 20:43
Baza ma sens jeśli kobieta często wkłada i wyjmuje fotelik. Dla mnie zapinanie fotelika nie będzie żadnym problemem, jak się wie jak to zrobić to jest tak samo bezpieczny.
Fotelik wybiorę jednak Maxi Cosi City.

butler.gdansk
13-09-16, 21:05
Miałem fotelik z bazą i ekstra sprawa. Nie musisz dzieciaka budzić by wyciągnąć z auta - odczepiasz fotelik z bazy i mocujesz do wózka zamiast gondoli (lub później spacerówki). W bagażniku wozisz tylko złożony stelaż. Nie wyobrażam sobie teraz opcji bez bazy.

esbe
13-09-16, 21:11
@butler.gdansk:

ja nie mam bazy do fotelika samochodowego. Kupilem fotelik razem z wozkiem (3w1). Zapinam na pasy zawsze i jeszcze ani razu mi sie corka nie obudzila podczas tej czynnosci : ) Fotelil tak samo posiada adaptery i wyciagasz dzieciaka razem z fotelikiem i wpinasz do stelaza. Wiec baza to w zasadzie wygoda dla rodzica : P

gaseb
13-09-16, 21:13
Jak ktoś lubi sobie zycie utrudniac to mozna i bez bazy. Nie kumam tylko jak bezpieczenstwo dziecka mozna przeliczac na $ bo nikt mi nie powie, ze przypiecie pasem jest rownie stabilne, bezpieczne i szybkie. A tak na marginesie, jak juz ktos liczy kazda zlotowke to mozna kupic uzywke i pozniej ja sprzedac za tyle samo :)

donelvis
13-09-16, 21:21
Baza nie poprawi ci bezpieczeństwa dziecka, a kosztuje drugie tyle.

Trzeba mieć wiedzę na dany temat, a jak ktoś nie potrafi prawidłowo zamontować fotelika pasami (bo ma dwie lewe ręce) to dla takiego kogoś lepszy z bazą.

http://mamygadzety.pl/fotelik-0-13-kg-z-baza-czy-bez/

"CZY ZAKUP BAZY DO FOTELIKA POPRAWI BEZPIECZEŃSTWO DZIECKA?
Teoretycznie nie bardzo! Porównując testy zderzeniowe z 2014 roku przeprowadzone przez austriacki OEAMTC, który foteliki 0-13 testował w dwóch opcjach z bazą (na ISOFIX) i bez, nie ma drastycznej różnicy w ocenie bezpieczeństwa. Każdy fotelik testowany bez bazy, który zdobył 4 gwiazdki za bezpieczeństwo zdobył 4 gwiazdki za bezpieczeństwo podczas testu z bazą. Wyjątkiem jest Recaro Privia, który podczas testu z bazą dostał 5 gwiazdek za bezpieczeństwo."

Wszystko w temacie.

gaseb
13-09-16, 21:43
Hahahaaaaa opieraj swoją więdzę na tym co znajdujesz w necie, powodzenia.

A jak już się dwa razy zastanowisz, że na takich sprawach się nie oszczędza to zamontuj fotelik w bazę i poszarp nim kilkukrotnie. Następnie zrob to samo bez bazy czyli w sposob ktory uwazasz za rownie ok. Robiles juz tak? Ja zrobiłem tak i bez isofixa fotelika NIGDY nie użyję.

irecki26
14-09-16, 09:03
Gaseb, troszkę chyba przesadzasz. Gdyby przypinanie pasami było niebezpieczne to nie byłoby dopuszczone. Isofix dla wygody użytkowania jak najbardziej. Ps. większość informacji wyszukujemy w necie trzeba tylko ich szukać na konkretnych stronach:)

gaseb
14-09-16, 09:38
A w którym miejscu napisałem, że przypinanie pasami jest niebezpieczne?

esbe
14-09-16, 15:47
No to od siebie dodam, ze znajomemu podczas wypadku isofix sie wypial z mocowania. Po zgloszeniu spawy firmie, ta poprosila go o wyslanie tego zestawu na ekspertyze.
Nikt tu nie chce zaoszczedzic (na pewo nie ja) na bezpieczenstwie. Po prostu czasami trzeba zachowac troche zdrowego rozsadku.

Jak jedziesz w aucie to nikt C fotelikiem z dzieckiem raczej nie szarpie. Pasy bezpieczenstwa dobrze spiete wykluczaja mozliwosc przesuniecia fotelika podczas wszelkich manewrow.

Ps: zeby bylo jeszcze bezpieczniej proponuje przesiasc sie do jakiegos dwu tonowego (co najmniej) jeepa.

Pozdrowki

Wysłane z mojego Lenovo K50-t5 przy użyciu Tapatalka

rem1k
14-09-16, 16:38
Sam mam bazę ISOfix tylko dla własnej wygody. Nie widzę gdzie ona mogłaby być duużo bezpieczniejsza od dobrze zapiętego fotelika/nosidełka.

irecki26
14-09-16, 19:40
Sam mam bazę ISOfix tylko dla własnej wygody. Nie widzę gdzie ona mogłaby być duużo bezpieczniejsza od dobrze zapiętego fotelika/nosidełka.

Bo o to właśnie chodzi - o wygodę! Myślę, że dalsza dyskusja nie ma sensu...
Ps.Gaseb nie napisałeś jednoznacznie,ze jest niebezpieczny ale wyśmiałeś posta Donelvisa, który przytoczył info z neta,ze isofix nie daje większego bezpieczeństwa niż fotelik przypinany pasami.
pozdrawiam

donelvis
14-09-16, 21:24
Gaseb sam sobie poszarp ale własną głową na prawo i lewo:) człowieku ślepo wierzący w isofixy. Jak to dobrze, że każdy ma własny rozum i może dokonywać wolnych wyborów.

Bo o to właśnie chodzi - o wygodę! Myślę, że dalsza dyskusja nie ma sensu...(...)

Dokładnie jest tak jak piszesz. Baza isofix jest wygodna zwłaszcza dla kobiet, którym może trudność sprawiać mocniejsze dociągnięcie fotelika pasami.

gaseb
14-09-16, 21:39
Myślę, że dalsza dyskusja nie ma sensu...
Ps.Gaseb nie napisałeś jednoznacznie,ze jest niebezpieczny ale wyśmiałeś posta Donelvisa nikogo nie wysmialem a to co napisalem oparlem ma bazie wlasnego doświadczenia. z jednym sie z toba zgodzę, dalsza dyskusja jest bezcelowa szczegolnie, ze donelvis sie zapienił jak wsciekły burek.

butler.gdansk
14-09-16, 21:42
Ale się uparliście przeciw tej bazie. Bezpieczeństwo o podstawa, ktoś przytoczył jakiś przypadek odczepienia ISO i od razu bee... :) Śmiech na sali.
Mam dwójkę dzieciaków, pierwsze w aucie woziłem bez bazy, drugie z bazą.
Wygoda użytkowania tego drugiego rozwiązania jest bez porównania wyższa.
Jak to zwłaszcza dla kobiet? A weź miej dwójkę, zaparkuj przy markecie i wyjmuj/wkładaj dzieciaki jak samochody jeden przy drugim.
No nikt mnie nie przekona że jak foteliki trzeba pasami opinać to nie jest to czasochłonne i stresujące dla dziecka.
Ja tam nie jestem masochistą, skoro jest rozwiązanie ułatwiające transport naszych pociech to jeśli nas stać - warto z niego korzystać.

donelvis
14-09-16, 21:53
nikogo nie wysmialem a to co napisalem oparlem ma bazie wlasnego doświadczenia. z jednym sie z toba zgodzę, dalsza dyskusja jest bezcelowa szczegolnie, ze donelvis sie zapienił jak wsciekły burek.

Twoja wiedza jest oparta na nic nie wnoszących doświadczeniach. I to jest przykre. Baza nie daje jakiegoś większego bezpieczeństwa, chyba że w stosunku do błędnie zamontowanego pasem fotelika. i trzeba być chyba jakimś ułomnym, żeby mieć problem z szybkim zamontowaniem fotelika pasami.

butler.gdansk
14-09-16, 22:21
Nie każdy jest na tyle sprawny by robić wygibasy usadawiając pociechy w aucie. Bezsensowne są te Twoje obraźliwe inwektywy o potencjalnej ułomności.

donelvis
14-09-16, 22:56
Nie każdy jest na tyle sprawny by robić wygibasy usadawiając pociechy w aucie. Bezsensowne są te Twoje obraźliwe inwektywy o potencjalnej ułomności.

Życie.

gaseb
14-09-16, 23:20
Donelvis, nie mam ochoty dalej z Tobą dyskutować bo Twoje wypowiedzi albo sie zaczynaja albo koncza na zbętnych swiadczacych tylko i wyłącznie o Twojej kulturze, przytykach. Nie chcesz nie montuj bazy, zostanie Ci w kieszeni 200zł, bedziesz mial na piwo i pizzę.

donelvis
15-09-16, 08:14
Donelvis, nie mam ochoty dalej z Tobą dyskutować bo Twoje wypowiedzi albo sie zaczynaja albo koncza na zbętnych swiadczacych tylko i wyłącznie o Twojej kulturze, przytykach. Nie chcesz nie montuj bazy, zostanie Ci w kieszeni 200zł, bedziesz mial na piwo i pizzę.

"Zbętne" są informacje pochodzące od Ciebie o tym, iż koszt bazy to 200zł, ponieważ tak taniej bazy nigdzie nie kupisz.