Zobacz pełną wersję : Isofix fotel pasażera - type s 2009
Hej, czy ma ktos doswiadczenie z elementami do mocowania bazy pod isofix na fotelu pasazera z przodu?
chcialbym w swoim cos takiego zamontowac ale fabrycznie nie produkuje - tak mi ASO powiedzial... moze sa jakies inne sposoby (spawanie u mechanika?)
ps. ma moze ktos budowe fotela pasazera z hondy civic type s z 2009 ?
pozdrawiam
nie ma opcji iso na przednie fotele
nie ma opcji iso na przednie fotele
a zeby tak przelozyc z tylu na przodu same uchwyty pod isofix?
masz moze budowe fotela rysunek techniczny?
a zeby tak przelozyc z tylu na przodu same uchwyty pod isofix?
masz moze budowe fotela rysunek techniczny?
Bez jaj. Chcesz sam wspawać mocowania ISO w fotel?!
Dzieci nie mozna przewozic na fotelu pasazera. Jest to zabronione nawet jesli poduszke powietrzna mozna wylaczyc.
sami fachowcy widze :)
rem1k - nie chce sam spawac tylko zlecic to do warsztatu (wczesniej chcialem poznac temat) - przeciez sa fabrycznie produkowane mocowania isofix do aut np.: http://media.ffclub.ru/up32705-post-29-1186061467.jpg
Gajek - 0-13kg mozna przewozic dzieci z przodu, tylem do kierunku jazdy przy dezaktywowanych poduszkach
Tak, ale to co pokazałeś jest na tylną kanapę pod otwory do tego przeznaczone. W civicu chyba nie było możliwości domowić ISO na przód, podobnie jak w Accordzie. Plus w Acc nie można wyłączyć przednich poduch
W UFO mozna wylaczyc poduche przednia za posrednictwem HDSa
sami fachowcy widze dobrze widzisz, same osoby które wiedzą co mówią a Ty błądzisz i nie słuchasz co Ci dobrze radzą.
Dzieci nie mozna przewozic na fotelu pasazera. Jest to zabronione nawet jesli poduszke powietrzna mozna wylaczyc.
Weźże głupot nie pisz, ludzie czytają i pomyślą, że to naprawdę.
Z punktu widzenia polskiego prawa: Można, o ile dziecko jest w foteliku i o ile nie jest to fotelik zamontowany tyłem do kierunku ruchu na miejscu z aktywną, przednią poduszką powietrzną.
Zrodło. http://fotelik.info/pl/faq/
Sami piszecie głupoty. Chcecie żeby wasze dzieci nie przeżyły wasza sprawa. Nawet w jakimś programie typu drogówka o tym mówili, że nie wolno zapinać fotelików na przednim fotelu.
Sugeruje zerknac do przepisów a nie programu drogówka.
Dz.U. 1997 Nr 98 poz. 602
USTAWA
z dnia 20 czerwca 1997 r.
Prawo o ruchu drogowym
Art 45 ust 2, pkt 4)
2. Kierującemu pojazdem zabrania się:
4) przewożenia w foteliku bezpieczeństwa dla dziecka lub innym urządzeniu
przytrzymującym dla dzieci dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na
przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę
powietrzną dla pasażera, która jest aktywna podczas przewożenia dziecka;
Sami piszecie głupoty. Chcecie żeby wasze dzieci nie przeżyły wasza sprawa. Nawet w jakimś programie typu drogówka o tym mówili, że nie wolno zapinać fotelików na przednim fotelu.
Nierozumiesz dalej.
Zabronione jest zapinanie fotela tyłem do kierunku jazdy. I fakt jest to niebezpieczne.
Natomiast nie ma przepisu, który całkowicie zabrania możliwość montażu fotelika na siedzeniu pasażera (uściślijmy - po prawicy od kierowcy, bo z tyłu też siedzą pasażerowie :) ) jakkolwiek (przodem czy tyłem). Dlatego dementuję.
Jakby taki przepis był to ciekawe jak wozili by ludzie dzieci autem 2 miejscowym (np SMART)
Zabronione jest zapinanie tyłem, w przypadku aktywnej poduszki - tak doprecyzowując. Wrzuciłem nawet konkretny zapis w PoRD :)
Okej, zwracam honor. Sorry
Polecicie jakiś dobry fotelik 0-13, zapinany na pasy, który dobrze współgra do kanapy UFO 5D ?
Wstępnie Cybex Aton 4 albo Maxi cosi Pebble.
Zapinanie pasami to straszna udręka. Dokup bazę isofix do tego pebble
http://bmc.statics.d404.pl/uploads/article_images/1200x0wm/b2458658f8b3e46c7d02170ff6211a8c20688bba/fotelik-samochodowy-maxi-cosi-pebble-plus-z-baza-2wayfix.jpg
http://bmc.statics.d404.pl/uploads/article_images/1200x0wm/b2458658f8b3e46c7d02170ff6211a8c20688bba/fotelik-samochodowy-maxi-cosi-pebble-plus-z-baza-2wayfix.jpg
Z jakiego auta to foto?
z jakiego auta to foto?
bmw 3 f30
Czy na pewno jest sens dokupowac baze isofix? Kosztuje drugie tyle co fotelik, którego będziesz uzywał do ok.9 miesiąca zycia dziecka ( zależy jak będzie przybierało na wadze :) ). MOja córka za miesiąc kończy 8 miesięcy i powiem szczerze,ze jest juz jej ciasno w peebe -zaczynam rozglądac sie juz za Priori XP.
Baza ma sens jeśli kobieta często wkłada i wyjmuje fotelik. Dla mnie zapinanie fotelika nie będzie żadnym problemem, jak się wie jak to zrobić to jest tak samo bezpieczny.
Fotelik wybiorę jednak Maxi Cosi City.
butler.gdansk
13-09-16, 21:05
Miałem fotelik z bazą i ekstra sprawa. Nie musisz dzieciaka budzić by wyciągnąć z auta - odczepiasz fotelik z bazy i mocujesz do wózka zamiast gondoli (lub później spacerówki). W bagażniku wozisz tylko złożony stelaż. Nie wyobrażam sobie teraz opcji bez bazy.
@butler.gdansk:
ja nie mam bazy do fotelika samochodowego. Kupilem fotelik razem z wozkiem (3w1). Zapinam na pasy zawsze i jeszcze ani razu mi sie corka nie obudzila podczas tej czynnosci : ) Fotelil tak samo posiada adaptery i wyciagasz dzieciaka razem z fotelikiem i wpinasz do stelaza. Wiec baza to w zasadzie wygoda dla rodzica : P
Jak ktoś lubi sobie zycie utrudniac to mozna i bez bazy. Nie kumam tylko jak bezpieczenstwo dziecka mozna przeliczac na $ bo nikt mi nie powie, ze przypiecie pasem jest rownie stabilne, bezpieczne i szybkie. A tak na marginesie, jak juz ktos liczy kazda zlotowke to mozna kupic uzywke i pozniej ja sprzedac za tyle samo :)
Baza nie poprawi ci bezpieczeństwa dziecka, a kosztuje drugie tyle.
Trzeba mieć wiedzę na dany temat, a jak ktoś nie potrafi prawidłowo zamontować fotelika pasami (bo ma dwie lewe ręce) to dla takiego kogoś lepszy z bazą.
http://mamygadzety.pl/fotelik-0-13-kg-z-baza-czy-bez/
"CZY ZAKUP BAZY DO FOTELIKA POPRAWI BEZPIECZEŃSTWO DZIECKA?
Teoretycznie nie bardzo! Porównując testy zderzeniowe z 2014 roku przeprowadzone przez austriacki OEAMTC, który foteliki 0-13 testował w dwóch opcjach z bazą (na ISOFIX) i bez, nie ma drastycznej różnicy w ocenie bezpieczeństwa. Każdy fotelik testowany bez bazy, który zdobył 4 gwiazdki za bezpieczeństwo zdobył 4 gwiazdki za bezpieczeństwo podczas testu z bazą. Wyjątkiem jest Recaro Privia, który podczas testu z bazą dostał 5 gwiazdek za bezpieczeństwo."
Wszystko w temacie.
Hahahaaaaa opieraj swoją więdzę na tym co znajdujesz w necie, powodzenia.
A jak już się dwa razy zastanowisz, że na takich sprawach się nie oszczędza to zamontuj fotelik w bazę i poszarp nim kilkukrotnie. Następnie zrob to samo bez bazy czyli w sposob ktory uwazasz za rownie ok. Robiles juz tak? Ja zrobiłem tak i bez isofixa fotelika NIGDY nie użyję.
Gaseb, troszkę chyba przesadzasz. Gdyby przypinanie pasami było niebezpieczne to nie byłoby dopuszczone. Isofix dla wygody użytkowania jak najbardziej. Ps. większość informacji wyszukujemy w necie trzeba tylko ich szukać na konkretnych stronach:)
A w którym miejscu napisałem, że przypinanie pasami jest niebezpieczne?
No to od siebie dodam, ze znajomemu podczas wypadku isofix sie wypial z mocowania. Po zgloszeniu spawy firmie, ta poprosila go o wyslanie tego zestawu na ekspertyze.
Nikt tu nie chce zaoszczedzic (na pewo nie ja) na bezpieczenstwie. Po prostu czasami trzeba zachowac troche zdrowego rozsadku.
Jak jedziesz w aucie to nikt C fotelikiem z dzieckiem raczej nie szarpie. Pasy bezpieczenstwa dobrze spiete wykluczaja mozliwosc przesuniecia fotelika podczas wszelkich manewrow.
Ps: zeby bylo jeszcze bezpieczniej proponuje przesiasc sie do jakiegos dwu tonowego (co najmniej) jeepa.
Pozdrowki
Wysłane z mojego Lenovo K50-t5 przy użyciu Tapatalka
Sam mam bazę ISOfix tylko dla własnej wygody. Nie widzę gdzie ona mogłaby być duużo bezpieczniejsza od dobrze zapiętego fotelika/nosidełka.
Sam mam bazę ISOfix tylko dla własnej wygody. Nie widzę gdzie ona mogłaby być duużo bezpieczniejsza od dobrze zapiętego fotelika/nosidełka.
Bo o to właśnie chodzi - o wygodę! Myślę, że dalsza dyskusja nie ma sensu...
Ps.Gaseb nie napisałeś jednoznacznie,ze jest niebezpieczny ale wyśmiałeś posta Donelvisa, który przytoczył info z neta,ze isofix nie daje większego bezpieczeństwa niż fotelik przypinany pasami.
pozdrawiam
Gaseb sam sobie poszarp ale własną głową na prawo i lewo:) człowieku ślepo wierzący w isofixy. Jak to dobrze, że każdy ma własny rozum i może dokonywać wolnych wyborów.
Bo o to właśnie chodzi - o wygodę! Myślę, że dalsza dyskusja nie ma sensu...(...)
Dokładnie jest tak jak piszesz. Baza isofix jest wygodna zwłaszcza dla kobiet, którym może trudność sprawiać mocniejsze dociągnięcie fotelika pasami.
Myślę, że dalsza dyskusja nie ma sensu...
Ps.Gaseb nie napisałeś jednoznacznie,ze jest niebezpieczny ale wyśmiałeś posta Donelvisa nikogo nie wysmialem a to co napisalem oparlem ma bazie wlasnego doświadczenia. z jednym sie z toba zgodzę, dalsza dyskusja jest bezcelowa szczegolnie, ze donelvis sie zapienił jak wsciekły burek.
butler.gdansk
14-09-16, 21:42
Ale się uparliście przeciw tej bazie. Bezpieczeństwo o podstawa, ktoś przytoczył jakiś przypadek odczepienia ISO i od razu bee... :) Śmiech na sali.
Mam dwójkę dzieciaków, pierwsze w aucie woziłem bez bazy, drugie z bazą.
Wygoda użytkowania tego drugiego rozwiązania jest bez porównania wyższa.
Jak to zwłaszcza dla kobiet? A weź miej dwójkę, zaparkuj przy markecie i wyjmuj/wkładaj dzieciaki jak samochody jeden przy drugim.
No nikt mnie nie przekona że jak foteliki trzeba pasami opinać to nie jest to czasochłonne i stresujące dla dziecka.
Ja tam nie jestem masochistą, skoro jest rozwiązanie ułatwiające transport naszych pociech to jeśli nas stać - warto z niego korzystać.
nikogo nie wysmialem a to co napisalem oparlem ma bazie wlasnego doświadczenia. z jednym sie z toba zgodzę, dalsza dyskusja jest bezcelowa szczegolnie, ze donelvis sie zapienił jak wsciekły burek.
Twoja wiedza jest oparta na nic nie wnoszących doświadczeniach. I to jest przykre. Baza nie daje jakiegoś większego bezpieczeństwa, chyba że w stosunku do błędnie zamontowanego pasem fotelika. i trzeba być chyba jakimś ułomnym, żeby mieć problem z szybkim zamontowaniem fotelika pasami.
butler.gdansk
14-09-16, 22:21
Nie każdy jest na tyle sprawny by robić wygibasy usadawiając pociechy w aucie. Bezsensowne są te Twoje obraźliwe inwektywy o potencjalnej ułomności.
Nie każdy jest na tyle sprawny by robić wygibasy usadawiając pociechy w aucie. Bezsensowne są te Twoje obraźliwe inwektywy o potencjalnej ułomności.
Życie.
Donelvis, nie mam ochoty dalej z Tobą dyskutować bo Twoje wypowiedzi albo sie zaczynaja albo koncza na zbętnych swiadczacych tylko i wyłącznie o Twojej kulturze, przytykach. Nie chcesz nie montuj bazy, zostanie Ci w kieszeni 200zł, bedziesz mial na piwo i pizzę.
Donelvis, nie mam ochoty dalej z Tobą dyskutować bo Twoje wypowiedzi albo sie zaczynaja albo koncza na zbętnych swiadczacych tylko i wyłącznie o Twojej kulturze, przytykach. Nie chcesz nie montuj bazy, zostanie Ci w kieszeni 200zł, bedziesz mial na piwo i pizzę.
"Zbętne" są informacje pochodzące od Ciebie o tym, iż koszt bazy to 200zł, ponieważ tak taniej bazy nigdzie nie kupisz.