PDA

Zobacz pełną wersję : Czyszczenie przepustnicy i krokowego

Siwy_91
04-07-16, 23:01
Siemanko,

Czyścił ktoś kiedyś przepustnicę i krokowy ? Chcę to ogarnąć tylko nie wiem za bardzo jak się za to zabrać. O ile demontaż nie powinien sprawić problemu o tyle obawiam się że przy samym czyszczeniu mógł bym coś uszkodzić. No i z tego co czytałem trzeba potem adaptować czy coś, nie wiem dokładnie :(
Mój silnik to D17A8... Proszę o jakąś radę, nie musi to być fotorelacja ale jakaś drobna podpowiedź czy rada właśnie :D

Z góry dziękuje :)

bunkerites
05-07-16, 12:25
Zdemontuj puche filtra powietrza i masz dostęp do przepustnicy.Weź zmywacz do hamulców czy inne nitro plus szmata i syf ładnie usuniesz.

kamil_zdw
01-01-19, 18:39
generalnie chciałbym dopytać o samą procedurę czyszczenia krokowca w D14Z1. W jednym z postów na forum czytałem o włożeniu całego krokowca do pojemnika z benzyną ekstrakcyjną. Ale tam jest też elektrozawór z wtyczką. Chyba tego elementu nie powinienem zamoczyć w niczym?

bombel
02-01-19, 16:53
Generalnie to odkręć silnik krokowy z obudową od przepustnicy i wyczyść go. Czym i jak to zrobisz zależy od ciebie. Ja kupiłem preparat w sprayu do czyszczenia turbin z nagaru. Psikasz na krokowca i czyścisz go pędzlem przy okazji obracając. Elektrozawór o którym piszesz jest hermetyczny i nic mu się nie stanie jak go zalejesz. Stykom też nic nie będzie o ile nie potraktujesz ich wodą. Generalnie możesz użyć każdego środka który zawiera alkohol.