PDA

Zobacz pełną wersję : Radio CD i wejście

szymu
25-08-08, 14:44
Hejka,
czy orientujecie się czy jest możliwość podpięcia jakiegoś sprzętu zewnętrznego do fabrycznego radia CD w civicu z 2002r.?
Bo przycisk CD/AUX coś takiego by sugerował....

marcinw13_2005
25-08-08, 17:34
Kolego, CD/AUX sugeruje albo płytę CD, albo zmieniarkę CD, nic poza tym...
Kiedyś już podejmowałem ten temat, bez rezultatu.

Hoze
25-08-08, 19:48
niestety nic z tego, fabryczne radio nie ma wyjścia na wzmachol, jedynie wyjście na zmienniarkę

LemonR
26-08-08, 08:43
Przycisk CD/AUX to wybór dodatkowego wejścia i można pod nie podpiąć dowolne urządzenie np zmieniarkę, jakiś odtwarzacz itp.

tommek82
26-08-08, 18:43
Przycisk CD/AUX to wybór dodatkowego wejścia i można pod nie podpiąć dowolne urządzenie np zmieniarkę, jakiś odtwarzacz itp.

wg instrukcji Hondy Civic jest tam pokazane kilka typow radia fabrycznego, ostatni typ radia CD ma wejscie AUX z przodu panelu, moj typ tego nie ma aczkolwiek jest na przycisku CD/Aux wiec pytanko czy ktos probowal "wyciagnac" kabelek jack'a zeby np podlaczyc ipoda??

zawsze mozna radio zmienic na jakiegos pioneera itp z wejsciem aux ale firmowe hondy dobrze bucy

Mr_Harry
26-08-08, 21:06
To radio Hondy (zarówno CD jak i kaseciak) to dno. Szkoda kasy i energii na wyciskanie czegokolwiek z tego. Próbowałem podłączyć inne głośniki, zmieniłem kable, głśniki miałem naprawdę małej mocy pewnie około 35W no i niestety nie zagrały pod fabrycznym radiem. Jedynie to co wsadzają firmowo jakoś gra, ale zniekształcenia są duże. Dlatego jeżeli ktoś chce mieć dobre audio, musi zmienić radio. Niestety wada rozwiązania jest słabsze dopasowanie radia do całości deski oraz konieczność zmiany okablowania, również zasilającego.

tommek82
27-08-08, 17:24
To radio Hondy (zarówno CD jak i kaseciak) to dno. Szkoda kasy i energii na wyciskanie czegokolwiek z tego. Próbowałem podłączyć inne głośniki, zmieniłem kable, głśniki miałem naprawdę małej mocy pewnie około 35W no i niestety nie zagrały pod fabrycznym radiem. Jedynie to co wsadzają firmowo jakoś gra, ale zniekształcenia są duże. Dlatego jeżeli ktoś chce mieć dobre audio, musi zmienić radio. Niestety wada rozwiązania jest słabsze dopasowanie radia do całości deski oraz konieczność zmiany okablowania, również zasilającego.

sa na allegro takie ramki ktore wypelniaja pustke po wsadzenie niefirmowego radia, ktos tu dawal linka kiedys.
jesli chodzi o granie to chyba ze jestes audiofilem to ci przyznam racje ja natomiast jestem bardzo zadowolony z grania firmowego radia CD (mam 4 glosniki i jak na firmowy zestaw ladnie bucy) a slucham przewaaznie muzy z basem (techniawka, r&b itd...)

Hrabia Von Lesser
25-11-08, 22:30
Fabryczniak gra Bardzo dobrze, CD nawet na dłuższych nierownosciach (PL) nie przerywa. Ja zmienilem głośniki przod-130/tyl:160 na pioneerki z serii TS 3drożne i gra bosko!!! na starych kablach i rozwierconym oryginalnym koszyku drzwi przednich z którego wyszlifowałem stare tandetne głośniki... (trzeba uwazac przy wyciaganiu by dolnych wcisków nie połamać)(najważniejsze to uszczelnienie/doklejenie ramy membrany i dobre spasowanie by bas pogonił...), na tyle dokupilem dystanse (byly 158mm ale rozpilowalo sie do 160...) Koszt całkowity 268zł !!! kupione w sklepe nie dla idiotów...

na razie nie wygłuszam bo malo jezdze szybko... raczej korky...

ALE odnośnie podłączenia MP3 Player`a - na najpopularniejszej polskiej aukcjowni jest interfejs bodajze za okolo 300zł który podpina sie od tylu radiaka fabryczniaka i umieszcza przykladowo w schowku pod radiem gdzie sa wejścia AUX mały jacek oraz USB... jak ktos to w koncu wypróbuje to goraco prosze o opiniee!

ps. w Hance mojej mamy (...) podłączałem sobie playera przez kasetowca (kasetka z kabelkiem i małym jackiem, ale szumy męczą... cena okolo 40zl)

PZDR

Robert_F
02-12-08, 21:44
Rozwiązaniem godnym polecenia dla tych, którzy nie chcą zmieniać radia fabrycznego, jest emulator zmieniarki. Jest to urządzenie dedykowane do konkretnego modelu, które jest wielkości paczki papierosów z wejściem na pendriv'a i kartę SD. Podpina się go do gniazda zmieniarki i obsługuje jak zmieniarkę za pomocą przycisków radia fabrycznego. Tzn. katalog z utworami jest odpowiednikiem płyty a pliki mp3 w danym katalogu to odpowiedniki utworów na płycie CD. Moim zdaniem jest to najlepsze rozwiązanie problemu gdyż zachowujemy estetykę wnętrza samochodu.

szymu
03-12-08, 16:11
Napisz jeszcze gdzie coś takiego kupić...

Hrabia Von Lesser
03-12-08, 17:52
http://www.allegro.pl/item487107754_interfejs_usb_sd_honda_civic_acord_j azz_inne.html

napisalem 2 posty wyzej przeciez.

ps. jezeli sie zdecydujesz to napisz jaki efekt, ja uzywam nadajnika radiowego podpietego pod ipoda. niestety sa szumy, delikatne, ale sa. A juz kompletnie do du.. jest jak sie wybierasz w dluzsza podroz, bo co chwila inne stacje radiowe zaklucaja twoja czestotliwosc.

tommek82
06-02-09, 13:03
Witam

Mam kilka pytań (juz nie chcialem zakladac nowego tematu):

- za ile moglbym sprzedac firmowe radio CD do hondy civic z 2004 ??

- czy wiecie gdzie mozna dostac ramki do tegoz modelu hondy co bym mogl wpasowac radio 1DIN (manualna klima), szukalem allegro ale nie ma tego nigdzie. Ewentualnie jak ktos wie gdzie moglbym taka ramke w Kraku dostac prosilbym o informacje

- czy trzeba przy zakupie radia niefirmowego dokupic jakas kostke??, jesli tak to jaka??

- czy taki pioneer to dobry wybor?? L I N K (http://www.allegro.pl/item547732203_pioneer_deh_2000mp_deh_2020mp_polska _instrukcja.html) ???

Pati_crx
06-02-09, 14:18
ramke można kiedyś było kupić na allegro (mam taka w domu w kolorze antracytowym, ale niestety ma troche połamane zaczepy dolne), a przejsciowka ze złącza hondowskiego na ISO kosztuje 10zł i także jest dostępna na allegro :)

http://allegro.pl/item543587578_ramka_radiowa_honda_civic_stalowa_20 01_2003.html - tu masz ramke do wersji z klima manualna (dziwne, ze masz manualna w modelu 2004)

http://allegro.pl/item538014338_ramka_radiowa_honda_civic_pow_2003_z _klimatronic.html - tu jest do wersji z klima automatyczna

http://allegro.pl/item540667140_zlacze_iso_adapter_honda_od_1999_now e_f_v.html - a tu jest przejściówka.

Coś słabo szukałeś kolego ;)

filipfm
06-02-09, 14:35
Witam

Mam kilka pytań (juz nie chcialem zakladac nowego tematu):

- za ile moglbym sprzedac firmowe radio CD do hondy civic z 2004 ??

Obserwujac allegro towar praktycznie niesprzedawalny. Ceny wywolawcze od 100-300 PLN a chetnych brak.

- czy wiecie gdzie mozna dostac ramki do tegoz modelu hondy co bym mogl wpasowac radio 1DIN (manualna klima), szukalem allegro ale nie ma tego nigdzie. Ewentualnie jak ktos wie gdzie moglbym taka ramke w Kraku dostac prosilbym o informacje

Moze ustawiles zla kategorie, nie moto a RTV/AGD bo tam jest Car audio
http://www.allegro.pl/search.php?string=ramka+civic&category=10

- czy trzeba przy zakupie radia niefirmowego dokupic jakas kostke??, jesli tak to jaka??

Przejsciowke z wtyku hondowskiego na ISO.

Sam sie mocno zastanawiam nad zmiana radia, ale na razie fabryczne mnie nie drazni brzmieniem, a w dodatku jest wygodne w uzytkowaniu - tzn nie trzeba go zabierac ze soba.
Jak mi sie nie odwidzi to dostanie xcarlinka i bedzie czytalo mp3 i wma.

tommek82
07-02-09, 19:48
heh no moze i za slabo szukalem.

xcarlink wydaje sie najlepszym rozwiazaniem, tylko dlaczego to takie drogie. 349 zł !!! za to mam dobry model markowego radia z aux in i USB.

kanar
10-02-09, 14:15
cze,

a czy ktos z xcarlink korzysta/-ł?
Chętnie przed ewentulanym zakupem dowiem się jakie są opinie, problemy/wady może zalety.

pzdr.
K.

Mr_Harry
10-02-09, 14:54
Ja kupiłem swoje CD oryginalne za 220 ale to było prawie dwa lata temu. Natomiast, że jest nie sprzedawalne to się nie zgodzę. Pod koniec roku sprzedałem oryginalne swoje radio na kasetę za 60 i było branie. Ktoś potrzebował do sprowadzonego auta z dziurą zamiast radia. Myślę, że za 100 CD spokojnie sprzedasz, ktoś się trafi.

Co do tej przejściówki na USB - fajna, ale kurcze drogo...

filipfm
10-02-09, 16:45
Ja kupiłem swoje CD oryginalne za 220 ale to było prawie dwa lata temu. Natomiast, że jest nie sprzedawalne to się nie zgodzę. Pod koniec roku sprzedałem oryginalne swoje radio na kasetę za 60 i było branie. Ktoś potrzebował do sprowadzonego auta z dziurą zamiast radia. Myślę, że za 100 CD spokojnie sprzedasz, ktoś się trafi.

Co do tej przejściówki na USB - fajna, ale kurcze drogo...

Co innego 60 zl, co innego przedzial miedzy 200 a 300 bo takie sa wywolawcze ceny na alledrogo.
Za nieco ponad 300 juz jest niski model ale markowego radio z mp3 i usb. Swoja opinie o niesprzedawalnosci wyciagnalem na podstawie wyszukiwania w zakonczonych aukcjach, malo tam zakonczonych transakcja.
XCarlink faktycznie drogi - 350 za niego + szansa na sprzedaz oryginalnego radia (nawet po niskiej cenie) daje juz szanse zakupu czegos sensowniej grajacego. Tylko wyciaganie panela, a najlepiej calego radia jest uciazliwe.