PDA

Zobacz pełną wersję : zawieszenie skrzypi

awigdackp
24-08-08, 22:18
Witam od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem sedana EJ9 i w przednim zawieszeniu coś okropnie "skrzypi" a czasami nawet stuknie na stacji diagnostycznej powiedziano mi że to "mogą "być dolne sworznie wachacza zatem mam pytanie czy ktoś już spotkał się z czymś takim

seb1500
24-08-08, 23:37
u mnie skrzypiało przeraźliwie i postanowiłem pewnego weekendu rozebrać przednie zawieszenie i znaleźć przyczynę... okazało się, że obydwie sprężyny (lewa i prawa) były pęknięte przy pierwszym zwoju. wymieniłem obydwie i cisza :)

awigdackp
25-08-08, 17:48
Czy wtedy przód sie obniżył czy to było widoczne?

seb1500
25-08-08, 23:06
póki jeździłem na połamanych wydawało mi się że jest jak trzeba. aczkolwiek jak zmieniłem sprężyny na seryjne nowe to przód się podniósł ze 2 cm. w każdym razie nie miałem porównania z inną Hondą i jeździłem nieświadomy usterki. jedyne co to te wkurzające skrzypienie

awigdackp
26-08-08, 17:35
bardzo możliwe ze to sprężyny ale wolałbym mieć kilka możliwości do rozpatrzenia bo nie mam wlasnego garażu żeby od razu to sprawdzić, może ktoś jeszcze mógł by podać przyczyny?

MaTeUsZ_V212
26-08-08, 19:38
Nie wykluczone, że to swożnie wachacza. Najlpszym rozwiazaniem będzie dać do mechanika i wymieni co trzeba bo sprzypienie, że swożnia to strasznie irytujący dzwięk

awigdackp
27-08-08, 18:25
Dżwięk jaki dochodzi jest nie do opisania i nie pasuje na pewno do tej marki

awigdackp
28-08-08, 22:16
Masz racje okazał sie sworzeń wahacza do wymiany zalałem go olejem ,dzięki za podpowiedż

MaTeUsZ_V212
29-08-08, 22:55
W poprzedniej hondzie miałem przeboje ze swożniami także wiem co to znaczy :D olej na troche pomoże ale tylko wyeleminuje piski, natomiast tak czy siak do wymiany.

mrozowski
07-09-08, 22:35
Ja miałem podobnie w EG4, przy hamowaniu i gwałtownym ruszaniu potrafiło skrzypnąć.
Pojechałem na "trzepaczki" na stację diagnostyczną, ale koleś nie potrafił powiedzieć co to jest.
Najgorsze było to, że przez kilka dni potrafiło nie skrzypieć, a później ni stąd ni z owąd.. ;O

-JP-
08-09-08, 00:36
Zobacz tez silentbloki- tuleje w wahaczu, na łączeniu z kolumną...Jestem po wymianie i ten zabbieg duzo wyciszyl mi przód..Pozdrawiam