PDA

Zobacz pełną wersję : Moduł DRL - dzienne w długich... problem z montażem

jblichiewicz
20-06-16, 21:44
Witam Wszystkich...
Piszę do was z problemem... kupiłem ostatnio na allegro Moduł Drl do świateł długich... wszystko zamontowane według instrukcji ale niestety nie działa... na module miga czerwona lampka... ktoś podłączał miał podobny problem? Dołączyłem tylko dodatkowe zasilanie od stacyjki i kabel od świateł leaving coming.... Pomocy:(

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

TRAFO
20-06-16, 22:08
Możesz wrzucić jakiś schemat, opis, model tego sterownika? Od czego ta lampka? Co piszą na ten temat w instrukcji?
Przydała by się informacja o dokładnych miejscach, gdzie który przewód wpiąłeś.
Trudno jest wypowiedzieć się na jakiś temat jak nie ma się żadnych, nawet podstawowych informacji.

jblichiewicz
20-06-16, 22:25
O to ten moduł http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6012853732
Według instrukcji podpięte zostały światła długie, jedno światło postojowe oraz napięcie do aku i uziemieniem.... na aukcji jest do pobrania opis... z góry dzięki za pomoc

Pali sie lampka obok napisu status ale obstawiam, że jest tam jeszcze jedna

filipfm
20-06-16, 22:35
Nie wiem jak w Sedanie ale w 5D jest problem z samoczynnym wykrywaniem wlaczonego silnika.

jblichiewicz
20-06-16, 22:36
A jest jakieś rozwiązanie na to? Pewnie podpięcie pod stacyjke. ..

filipfm
20-06-16, 22:44
A jest jakieś rozwiązanie na to? Pewnie podpięcie pod stacyjke. ..

Najskuteczniejsze sie okazuja proste moduły na przekaznikach. Pierwsze DRL mialem z automatem i mrugały. Do drugich kupiłem sterownik i tez mial problemy. Finalnie mam podłączone przekaznikiem. Tylko nie wiem jak by to mialo wysterowac instalacje do długich.

W opisie aukcji ani w instrukcji nie znalazlem statusow ktore sygnalizowalaby dioda. Ale jest pomoc techniczna wiec dzwonic i sie dowiadywac co i jak

jblichiewicz
20-06-16, 22:50
No ten zestaw z linku zmniejsza natężenie światła długich na 30% dzięki czemu działają jako dzienne

filipfm
20-06-16, 23:10
No ten zestaw z linku zmniejsza natężenie światła długich na 30% dzięki czemu działają jako dzienne

To ja wiem. Chodzi mi o to, ze nie wiem jakby tam jeszcze wsadzic przekaznik, bo on tez poda na przewod sterujący Twoim modułem napięcie jakie wyprodukuje alternator - i jak spadnie ponizej 13.3 (bo taki na ogol jest prog włączania tych sterowników) to i tak sie wylaczy mimo, ze przekaznik dalej bedzie dawal napięcie.
A np wg tego co pokazywal Torque na ELM 327 ufokowi zdarza sie i ponizej owych 13.3

jblichiewicz
21-06-16, 00:33
No nic będę musiał coś podziałać:) ale już jakieś wskazówki mam:)

TRAFO
21-06-16, 22:09
...na module miga czerwona lampka...

Zgodnie z opisem w instrukcji:
- Podczas prawidłowej pracy urządzenia dioda sygnalizująca status mruga średnio co 3 sek.
- Podczas wyłączenia modułu przez czujnik termiczny dioda sygnalizująca status pracy mruga non-stop w bardzo krótkich odstępach czasu. Sygnalizuje to niewłaściwą pracę urządzenia –za duże obciążenie na pojedynczy kanał, bądź brak styku na jednym z kanałów.
Wyłącznik termiczny może również zadziałać jeżeli moduł zostanie umieszczony przy kolektorze, przy samej chłodnicy itd.

Jak mruga u Ciebie? Zaczął bym od sprawdzenia połączeń i ew. przeciążenia. Złączki nie są najszczęśliwszym rozwiązaniem, proponuję w miarę możliwości przylutować przewody.