Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dwumasowe koło zamachowe - wymiana czy regeneracja?

KrzyH_EJ9
18-06-16, 18:55
Cześć,
Piszę w imieniu znajomego, któremu padł dwumas w swoim ufo 2.2 i-CTDi.
Nowy zamiennik to w najlepszym przypadku okolice dwóch tysięcy z haczykiem (koszt trochę boli, ale auto musi jeździć).
Dwumas ma ogólnie luzy w każdej płaszczyźnie - kolega widocznie jeździł póki dało się jeździć)

Pojawia się teraz pytanie, czy da się zregenerować OEM dwumas (HONDA 22100-R B D-0061)? Robił już ktoś coś takiego?
Czy w ogóle warto szukać i bawić się w regenerację, czy lepiej zamówić zamiennik i wymienić Plug&Play bez czekania na naprawę?

Ktoś już przerabiał ten temat? (chodzi mi o regenerację, bo o padających dwumasach i szukaniu usterki przeczytałem wiele stron ale bez odpowiedzi na moje pytanie)

Prosiłbym o porady z własnego doświadczenia lub info o sprawdzonych warsztatach zajmujących się regeneracją dwumasu (najlepiej śląsk lub okolice).

Pozdrawiam.

PS. Czy wymieniał ktoś dwumas na regenerowany? (na aledrogo koszt takiej imprezy w okolicach 700,- ogłaszają się firmy, które regenerują)

butler.gdansk
18-06-16, 19:03
Jeśli chodzi o alternatywę to ja mam jednomasowe koło zamachowe od trzech lat / 30tys km i nie widzę problemów. Koszt w okolicach 1200-1500zł

KrzyH_EJ9
18-06-16, 19:07
A jak z dostępnością? Można takie dostać u nas od ręki?
Jak auto jeździ na takim zestawie - żadnych szarpań, drgań?

Lucas.FK2
18-06-16, 21:50
No to może ja się wypowiem. Ja przy zmianie sprzęgła na Acc Type-S musiałem zmienić koło zamachowe. Wybrałem tą opcję za 7 stówek regenerowane. Pan Jarek który to montował nie był do końca przekonany do tego koła aczkolwiek wspomniał,że zachowuje się jak to nowe z pudełka za 2200,które wg. mnie nie jest wart takich pieniędzy. Zrobiłem 3000km od tamtej pory i zero niepokojących dźwięków i zachowań. I oby tak dalej.

butler.gdansk
18-06-16, 22:39
Jednomas... Jeśli chodzi o dostępność to zapytaj w CG Motorsport.
Ja nie odczułem różnicy po przejściu na to. Może minimalnie auto bardziej zadrży podczas wyłączania silnika.
W trakcie jazdy jest po prostu ok.

KrzyH_EJ9
19-06-16, 09:49
Szkoda, ze na razie tylko dwie osoby sie udzielily w temacie ale dziekuje Wam za to, ze kazdy z was powiedzial cos ciekawego o innym rozwiazaniu.
Nic, poczekam na wiecej opinii i przedstawie koledze temat do przemyslenia ;)