Zobacz pełną wersję : tuleje oem czy poliuretan ?
Mam do wymiany tuleje wahaczy z przodu oraz duże cuksy z tyłu i wszystko ok tylko nie wiem czy lepiej brać OEM czy poliuretanowe . Podobno na poliuretanie zawieszenie wydaje dziwne dźwięki i jest znacznie bardziej twarde prawda to? dodam że eh9 to mój daily car i chciałbym żeby można było w miarę komfortowo , o ile można tak powiedzieć w przypadku civica , się poruszać ale z drugiej strony poliuretan to inwestycja na lata .
Prosiłbym o opinie i poradę dzięki z góry
Hmm dziwne dzwięki pojawiają się jak nie są nasmarowane PU mi po 2 latach zaczęły piszczeć ale posmarowane i dalej dają rade :)
czyli nie ma co się bać i ładować poliuretan ?! i dlaczego w większości projektów duże cukierki są oem nie PU ?
Bo poliuretanowe tuleje to shit.
poliuretan mozwsz dobrac o takiej samej twardosci jak oem, ale cukierki bierz ori, dluzej posluza
Wszystko co gumowe dłużej posłuży.
A ktoś z was miał pu cukierki, które szybko padły?
pytam bo zestaw całego zawieszenia w poliuretanie z olkusza to 800 zł + oem cukierki 112 = 920 zł a komplet oem to około 57 zł za sztukę razy 38 sztuk to grubo ponad 2000 zł a to już nie lada wydatek . Dlatego wolę zapytać kogoś kto na poliuretanie jeździ gdybym robił rajdówkę na pewno brałbym poliuretan ale nie wiem czy nadaje się do jazdy na co dzień dodam tylko że amortyzatory są oem i sprężyny są oem , po za tym wyczytałem w necie że na poliuretanie lubią pękać wahacze i dlatego zależy mi na opiniach użytkowników bo w necie to można czytać ale połowa to głupoty .
może dla markosa to głupi temat ale dla mnie to ważne i chyba od tego właśnie jest forum chociaż mogę się mylić
Na poliuretanie nie pękają żadne wahacze. To jest po prostu nietrwały shit, skrzypią, nie są bezobsługowe, wygniatają się. I to wcale nie jest glupi temat, bo sprawne i trwałe zawieszenie samochodu to zaje#iście ważny temat.
czyli jednak dalej nic nie wiem ile ludzi tyle opinii
Założysz oem to pojeździ kolejne 20 lat pewnie, pytałem haparts.pl i komplet oem tulei na cały zawias w moim przypadku do eg6 to 1600pln sądzę że do Twojej fury wyjdzie tyle samo, co do poli to jeśli ktoś chce twardsze do upalana czy coś to chyba ok bo w sumie cena tez niższa ale jak to trwałe jest to nie wiem bo nie miałem.pozdro
też właśnie wysłałem zapytanie do haparts zobaczę co odpiszą jak 1600 to biorę :)