Zobacz pełną wersję : Świeży problem - ciągle świecą się światła stopu
ogniotrwaly
21-04-16, 20:34
Witam,
właśnie wróciłem z miasta i po drodze okazało się, że cały czas świecą mi się światła stopu.
Dodatkowo bez kluczyka w stacyjce jak wcisnę stop świecą się światła i kontrolki deski tak jak przy przekręceniu kluczyka w poz. II.
Nie wiem czy ma to jakiś związek, ale odebrałem dzisiaj auto po kompleksowym czyszczeniu klimy, wymiana części, płukanie układu. Mogli coś mi pokręcić czy tylko to będzie kwestia wymiany czujnika stopu?
Aha wcześniej jeszcze wysiadła tylna wycieraczka, ale do niej będę zaglądał dopiero bo auto było u mechanika.
Będę wdzięczny za rady.
Może nie mieć związku, ale być może masz zwarcie w wiązce, która doprowadza zasilanie m.in. do tylnej wycieraczki i trzeciego stopu.
U mnie przetarcie 2 kabli wewnątrz gumowej osłony pomiędzy klapą a budą (prawy górny róg, widać po otwarciu) powodowało "świrowanie" tylnej wycieraczki i elektryki szyb + palenie bezpiecznika.
http://images69.fotosik.pl/1014/122fb80da27a3c1dmed.jpg
miałem kiedyś dokadnie to samo, zostawiłem auto na 2 dni i samo się naprawiło, potem problem powrócił i tak jak pisze Radzyn winna była przetarta wiązka w peszlu przy klapie, ale trzeba mieć anielską cierpliwość i zwinne rączki żeby to ogarnąć
Lukaszemko
21-04-16, 22:31
99% czujnik stopu
Też miałem ten problem. Sprawdź czy po włączeniu tylnej wycieraczki wraca do normy. Ja co prawda nie sprawdziłem, ale elektryk mi to ogarnął. Miałem spięcie gdzieś w okolicy silniczka od tylnych wycieraczek. Znajdę gdzieś coś, kiedy to pisałem, to zrobię Ci edit posta.
EDIT z innego forum:
W mnie problem wyglądał tak:
Pytanie:
Co się zepsuło w Hondzie? Parkując zauważyłem, że po przekręceniu kluczyka, żeby wyłączyć samochód silnik wciąż pracował, do momentu, aż nie puściłem nogi z hamulca. Po wyłączeniu silnika niezależnie czy kluczyk w stacyjce jest, czy go nie ma, w momencie gdy nacisnę na hamulec, to cała deska mi świeci i auto jest gotowe do zapalenia. Czy stacyjka mi się poszła kochać, czy jakieś zwarcie na przewodach?
I przyczyna:
Dziś zadzwonił elektryk z wesołą nowiną. Honda odebrana. Jak się okazało zwarcie w tylnej wycieraczce... Po jej włączeniu wszystko wracało do normy. Wszystko bangla :)
ogniotrwaly
22-04-16, 07:14
No właśnie dzisiaj grzebałem, i wyszło na to, że to ta cholerna wiązka. Jak ruszam to włącza się wycieraczka i gasną światła.
Tylko jak się do niej dostać?
Słupek rozbierać, czy poszycie klapy? Nie wiem cholercia nawet jak to rozebrać bo tam jeszcze nie grzebałem. Przecież jakoś trzeba bo nawet przy wymianie klapy jakoś to trzeba rozłączyć, a przez weekend bym sobie to zrobił.
Rozbierz poszycie klapy (pamiętaj o wkręcie w uchwycie do zamykania, resztę widać + zatrzaski) może uszkodzenie jest pod nią. Następnie słupek (osłona na zatrzaski), obydwie operacje pozwolą nieco zluzować kable w wiązce. Jeśli upewnisz się że to w tym gumowym kolanku, to możesz zrobić tak jak ja: delikatnie je rozciąć, zlokalizować uszkodzone kable które robią zwarcie, zlutowac je i zastosować. Ja to rozcięcie w gumie też potraktowałem izolacją.
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
ogniotrwaly
22-04-16, 09:27
Rozbierz poszycie klapy (pamiętaj o wkręcie w uchwycie do zamykania, resztę widać + zatrzaski) może uszkodzenie jest pod nią. Następnie słupek (osłona na zatrzaski), obydwie operacje pozwolą nieco zluzować kable w wiązce. Jeśli upewnisz się że to w tym gumowym kolanku, to możesz zrobić tak jak ja: delikatnie je rozciąć, zlokalizować uszkodzone kable które robią zwarcie, zlutowac je i zastosować. Ja to rozcięcie w gumie też potraktowałem izolacją.
Znalazłem w manualu jak rozebrać tylko w bocznym poszyciu klapy są 2 rodzaje spinek, ale mam nadzieję, że będzie ok.
A nie można rozpiąć wiązki w klapie i trochę wyciągnąć do środka przez słupek?
Wtedy nie muszę ciąć gumy i wygodniej to ogarnąć?
Tego nie próbowałem, ale myślę że w tym wypadku liczy się skuteczność, czyli rozwiązanie problemu ;) Działać byleby czegoś nie zdemolować