Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem c check engine

karol1
19-04-16, 18:45
jak w tytule mam problem z lampka od emisji spalin /bylem u mechanika poniwaz jadac zapalila mi sie lampka check engine tzn emisji , mechanik powiedzial ze to jest zwor egr wiec kupilem drugi zalozylem ten nowy i dalej sie palilo odlaczylem akumulator i zniklo po pewnym czasie znowu zapalila sie nie wiem co to jest po odlaczeniu akumulatora znika i po 5 km zapala sie znowu czy ktos mial taki problem?

kurak91
19-04-16, 21:16
Mi to wygląda na Sade lambda ale noc z fusów nie wywrozy :)

genior
20-04-16, 11:03
lampka check engine nie jest od emisji tylko informuje o błędach, a jakich? trzeba podpiąć komputer i dokładnie odczytać, chyba że masz dużo hajsu do oddania mechanikowi..

karol1
20-04-16, 12:21
Tak masz racje trzeba podłączyć do kompa tylko jest problem nie ma napięcia na wyjściu wtyczki kompa akumulator szybko się rozładowuje

Mierzej
20-04-16, 21:36
Kompa można podpiąć jak silnik chłodzi skoro aku słaby ☺

enough
23-04-16, 00:34
Witam też mam ten problem tylko ze mam gaz wymieniłem druga sondę na nową i wywaliłem katalizator w strumienicy mam wkrecony emulator ale nadal bije błędy coś źle dobiera mieszankę jak to rozwiązać? Pozatym wszystko ok regulowalem zawory wszystko chula przy okazji sprawdzone sprężanie i zawory a silnik nadal ma zaduza emisję według komp i jedzie na awaryjnym co odczuwam przy jeździe, jak mogę obejść brak katalizatora?

genior
23-04-16, 15:39
kurde, chłopy czarodziejów szukacie i jasnowidzów?

karol1
29-04-16, 18:14
jak wczesniej mowilem zapala sie lampka check engine wymienilem egr i dalej pokazuje blad p0401 komputer pokazuje ze to egr to juz teraz nie wiem co jest grane

Boguś
29-04-16, 21:09
EGR wystarczyło wyczyścić ale masz już inny.
Usterka P0401 mówi o niewystarczajacym przepływie. Zabrudzony egr lub któryś z kanałów od egr. Najpewniej masz do czyszczenia egr-plate. Kanaliki w kolektorze ssącym.
Kup uszczelkę pod kolektor dolotowy, filtr oleju (trzeba go wykręcić bo zasłania jedną śrubę od kolektora), środek do czyszczenia gaźników i ok 2-3godz czasu.
Zdziwisz się ile jest tam syfu ;)

karol1
01-05-16, 23:44
dzieki za wskazowki super sprawdze

karol1
04-05-16, 15:59
mam teraz nowy problem nie moge odpalic silnika kreci ale nie zapala . przy przekreceniu stacyjki wczesniej zapalal sie zielony kluczyk teraz kiedy zpalam samochod nie miga ten kluczyk i nie moge odpalic hondy malo tego moj syn chcial sprawdzic co to za bledy i podlaczyl obd i samochod odpalil gdy wyciagnol wtyczke juz nie mozna odpalic gdy podlaczy obd odpala nie wiem o co tu chodzi teraz wywala blad PO443

Boguś
04-05-16, 20:05
Co do kluczyka to poszukaj kogoś kto ma taki sam model jak Twój i wymień komputer sterujący pracą silnika ( ECU ). Mógł ulec zniszczeniu. Wiąże sięto oczywiście z kodowaniem imobilaizera. Jednak na sam początek sprawdz sam imobilaizer (elektronik, kumaty elektryk) bo on mógł ulec usterce gdyż nie reaguje (zielony kluczyk)

P0443 - Układ odprowadzania par paliwa, obwód sterowaniem zaworu oczyszczania - usterka.

karol1
04-05-16, 22:42
dzieki stary tylko powiedz gdzie znajduje sie ten zawor oczyszczania blad PO443