Zobacz pełną wersję : problem c check engine
jak w tytule mam problem z lampka od emisji spalin /bylem u mechanika poniwaz jadac zapalila mi sie lampka check engine tzn emisji , mechanik powiedzial ze to jest zwor egr wiec kupilem drugi zalozylem ten nowy i dalej sie palilo odlaczylem akumulator i zniklo po pewnym czasie znowu zapalila sie nie wiem co to jest po odlaczeniu akumulatora znika i po 5 km zapala sie znowu czy ktos mial taki problem?
Mi to wygląda na Sade lambda ale noc z fusów nie wywrozy :)
lampka check engine nie jest od emisji tylko informuje o błędach, a jakich? trzeba podpiąć komputer i dokładnie odczytać, chyba że masz dużo hajsu do oddania mechanikowi..
Tak masz racje trzeba podłączyć do kompa tylko jest problem nie ma napięcia na wyjściu wtyczki kompa akumulator szybko się rozładowuje
Kompa można podpiąć jak silnik chłodzi skoro aku słaby ☺
Witam też mam ten problem tylko ze mam gaz wymieniłem druga sondę na nową i wywaliłem katalizator w strumienicy mam wkrecony emulator ale nadal bije błędy coś źle dobiera mieszankę jak to rozwiązać? Pozatym wszystko ok regulowalem zawory wszystko chula przy okazji sprawdzone sprężanie i zawory a silnik nadal ma zaduza emisję według komp i jedzie na awaryjnym co odczuwam przy jeździe, jak mogę obejść brak katalizatora?
kurde, chłopy czarodziejów szukacie i jasnowidzów?
jak wczesniej mowilem zapala sie lampka check engine wymienilem egr i dalej pokazuje blad p0401 komputer pokazuje ze to egr to juz teraz nie wiem co jest grane
EGR wystarczyło wyczyścić ale masz już inny.
Usterka P0401 mówi o niewystarczajacym przepływie. Zabrudzony egr lub któryś z kanałów od egr. Najpewniej masz do czyszczenia egr-plate. Kanaliki w kolektorze ssącym.
Kup uszczelkę pod kolektor dolotowy, filtr oleju (trzeba go wykręcić bo zasłania jedną śrubę od kolektora), środek do czyszczenia gaźników i ok 2-3godz czasu.
Zdziwisz się ile jest tam syfu ;)
dzieki za wskazowki super sprawdze
mam teraz nowy problem nie moge odpalic silnika kreci ale nie zapala . przy przekreceniu stacyjki wczesniej zapalal sie zielony kluczyk teraz kiedy zpalam samochod nie miga ten kluczyk i nie moge odpalic hondy malo tego moj syn chcial sprawdzic co to za bledy i podlaczyl obd i samochod odpalil gdy wyciagnol wtyczke juz nie mozna odpalic gdy podlaczy obd odpala nie wiem o co tu chodzi teraz wywala blad PO443
Co do kluczyka to poszukaj kogoś kto ma taki sam model jak Twój i wymień komputer sterujący pracą silnika ( ECU ). Mógł ulec zniszczeniu. Wiąże sięto oczywiście z kodowaniem imobilaizera. Jednak na sam początek sprawdz sam imobilaizer (elektronik, kumaty elektryk) bo on mógł ulec usterce gdyż nie reaguje (zielony kluczyk)
P0443 - Układ odprowadzania par paliwa, obwód sterowaniem zaworu oczyszczania - usterka.
dzieki stary tylko powiedz gdzie znajduje sie ten zawor oczyszczania blad PO443