Zobacz pełną wersję : panewki :(
twoj_stary
09-04-16, 11:29
stało się , niestety moja honda zaczeła sobie klikać przy ok 3 tys obr i w zwyż pod obiążeniem,
Które panewki się psują w tych silnikach? ( d17a) korbowe czy główne? kiedyś znajomy miał tez d17 i wymienił same panewki bez ściągania wału. Jestem załamany :( I gdzie można dostać takie panewki? wiecie?
Ale wym panewek korbowodowych jak i gl to nie jak wym klockow sa zepsute to wym i bedzie ok
Trzeba sciagnac miskie i mozna spr najpier obadac korby i czy wal jest ok a jakbjuz obrocilo to raczej nic nie zrobisz bez rozbierania i wyciagania silnika
twoj_stary
09-04-16, 16:56
Chyba nie obrocilo jeszcze bo delikatnie stuka i bardzo cicho ale słychać. Już rozważam czy nie kupić słupka d16v co myślicie?
Pewnie rozwiazanie lepsze. Dopiero to robilem w gownianym seicento, objaw podobny ale terkotanie juz glosne. Wiadomo do tego slupek kosztowal grosze ale jesli u ciebie okaza sie na wale panewki luzne to koszt bedzie duzy i raczej nie oplacalny. Jesli luz bedzie tylko na korbie to i tak te na wale juz swoje dostaly. Upewnij sie najpierw ze to napewno panewki walą, slychac na dole silnika czy raczej z gory? (chociaz dzwiek moze sie przenosic) niektoorzy uzywaja do tego stetoskopu
analyzer64
09-04-16, 22:40
Montowałbym blok z D16V1,akurat panewki to słaby punkt D17Ax.
mam caly słupek od ep2 z przebiegiem 135 tys na książkach i z świeżo wymienionym rozrządzie około 10 tys przebiegu na rozrządzie od mojej srebrnej hondy bo robię swap na 2.0
twoj_stary
18-04-16, 17:09
panewki wymienione, w misce był syf , farba z miski sie odkleila od srodka nie wiem dlazego, wsyzstko wyczyszczone, wypluane panewki wymienione , brak widocznych rys na wale .
panewki wygladaly tak na jednym czopie
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/f8c49dbffc137120
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/618c332771b1a452
a pompa oleju wymieniona?
przy jakim przebiegu to Ci sie zrobilo?
Zdjecia nie dzialaja
Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka
twoj_stary
19-04-16, 16:41
zdjęcia działaja , trzeba kliknąć w te ikonki :) Przebieg 230kkm , a co do pompy oleju? dlaczego powinienem ją wymienić?
pozdrawiam
zdjęcia działaja , trzeba kliknąć w te ikonki :) Przebieg 230kkm , a co do pompy oleju? dlaczego powinienem ją wymienić?
pozdrawiam
Bo może już nie domagać i np na jalowych obrotach miałeś za niskie ciśnienie oleju.. wystarczy wpiąć manometr i sprawdzić ciśnienie oleju i będziesz wiedział w jakiej kondycji jest pompa :)
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
wiesko1261
19-04-16, 17:49
, a co do pompy oleju? dlaczego powinienem ją wymienić?
pozdrawiam
mi jak padły panewki , to pompa miała luz ze 2mm na osi :) co powinno 3/5setnych
tylko ja wymieniałem wał ,korby ,pompę i panewki :) ( tylko w 6genie )