Zobacz pełną wersję : Para na podszybiu
Witam,
Zaczely sie mokre dni i jedna rzecz mnie zastanawia. Jak wsiadam rano do auta, to od srodka mam delikatnie wilgotna przednia szybe. Nie jest to az tak ze mi stoja krople, ale jest taka delikatna mgielka, jakby mgla na niej byla. Z tylu tez to mialem, bo jak przeciagnalem palcem to byl slad. Jak po poludniu wsiadalem do auta po pracy, to mialem taka mgle i troche kropel na szybie od dolu (tak na okolo 10cm wysokosci szyby). Czy to normalne przy takiej pogodzie ze sie skrapla wilogoc w srodku ? Zaznaczam, ze nie mam zadnych mokrych dywanikow, czyli eliminuje to jakies tam przecieki nagrzewnicy.
Kiedys widzialem jakiegos posta o wodzie i zanieczyszczeniu gdzies pod plastikiem pod maska, ale nie moge tego znalezc. Czy to to ?
Co to moze byc ? Tez tak macie ?
mozesz miec duzo piasku w wykładzinie - on bardzo dobrze zatrzymuje wilgoć, która później paruje.
Zadnego piasku nie ma....czysciutko i sucho :).
Zebyscie nie pomysleli ze mi woda ciurkiem leci po szybach....to taka mgielka ktora reka scieram za pierwszym razem. Zaraz jak wlaczam ogrzewanie juz tego nie ma.
Z tylu tez mam na szybie, wiec wydaje mi sie ze przy takiej wilgotnej pogodzien to normalne. W nocy jest zimniej i pozniej schlodzone w nocy powietrze osadza sie na szybach, nawet od srodka delikatnie.
Normalne, że szyby parują, więc spokojowo jest, ale dla redukcji efektu - jak masz możliwość - wsadź do środka jakiś elektryczny grzejniczek (coś a'la suszarka) połóż na siedzeniu pasażera i pouchylaj szybki po centymetrze. Godzinka starczy (chociaż ja robię więcej), żeby już wsio mniej parowało :)
Hmmm....ale to ma byc cos w stylu nagrzania szyb zeby nie nasiakaly ?:):) Nie za bardzo lapie, jak ogrzanie szyb ma pomoc w tym...moze suszysz mokre wykladziny w zime w ten sposob ?
I az godzine czasu ???
Hmmm....ale to ma byc cos w stylu nagrzania szyb zeby nie nasiakaly ?:):) Nie za bardzo lapie, jak ogrzanie szyb ma pomoc w tym...moze suszysz mokre wykladziny w zime w ten sposob ?
I az godzine czasu ???
Po prostu ogrzewam całe wnętrze samochodu (robie tak kilka razy w roku, chyba że mam więcej czasu) ze wskazaniem na jego przednią część, bo tam gromadzi się wilgoć, która później osiada na szybach :)
Czy mocna suszarka do wlosow wystarczy ?
Czy mocna suszarka do wlosow wystarczy ?
Trzeba sprawdzic...
Oczywiście najlepiej jest postawić otwarty samochód na prażącym słońcu, dlatego tą metodę stosuje tylko zimą ;)
Suszarką może dać radę, jednak może to trochę dłużej potrwać...
I jeszcze jedna rada. Jesli masz możliwość korzystaj z firmowego gniazdka (w robocie), jeśli chcesz to robić suszarką bo godzinka może nie starczyć... Chociaż nie mówie nie. Nie próbowałem po prostu :)
Troche odkopie temat, bo nie moge znaleźc.
Auto stało pare dni na chodniku, zdarzyło że było kilka dni ulewnych, no i stało sie.
Wsiadam do auta a tam śmierdzi. Dopiero potem sie zorientowałem, że pod wykładziną jest mokro. To znaczy jak dociskam wykładzine za przednimi fotelami (przed tylną kanapą, koło pasów bezp.), to aż woda wylatuje - tak jakby była między podwoziem a wykladziną. I to nie chce zlecie wogóle - a suszę gazetami itp.
Co może by tego przyczyną? Może gdzieś jest zatkany jakiś odpływ wody? Wiem że jest odpływ koło koła zapasowego, ale tam było sucho, jest gdzieś jakiś inny?
było niedawno na forum gdzieś wraz z instrukcja od anglika jak się tego pozbyć, w naszych pewno jest podobnie, będę się brał za to za parę dni to mogę zrobić foto instrukcje do Vgena tez chociaż pewno różnic wielkich nie będzie .