PDA

Zobacz pełną wersję : Gniazdo zapalniczki aktywne na stałe

marek9898
28-01-16, 17:02
Cześć Koledzy,

Proszę o poradę w następującej kwestii. W zawiązku ze sprawą rozwodową muszę się trochę poukrywać ze swoją dodatkową pracą. Chcę zainstalować w aucie coś takiego, na wypadek gdybym był namierzany:

http://allegro.pl/legalny-zagluszacz-zaklocacz-sygnalu-gps-12v-24v-i5740561646.html

Problem w tym, że to urządzenie działa tylko gdy jest zapłon, a ja potrzebuję żeby działało na stałe (poza nocą). Doradźcie proszę co mam zrobić. Myślałem o podłączeniu do gniazda zapalniczki. A może jest jakiś innym sposób zasilania?
Pamiętajcie, że macie do czynienia z nie-elektrykiem :)

Pozdrawiam.

MM63
28-01-16, 17:25
Dobre!

Najlepiej byłoby podłączyć gniazdo zapalniczki pod stały plus (kable przy skrzynce bezpieczników) i na przewodzie zamontować włącznik żebyś mógł wyłączyć na noc.

marek9898
28-01-16, 17:29
A przy której skrzynce bezpieczników? Pod maską czy przy lewej nodze? I jak technicznie wyglądałoby to podpięcie?

jarossis
28-01-16, 17:40
Kolego, skrzynka wenętrzna "przy lewej nodze" Masz tam gotowe wyjścia konektorowe w górnej częsci skrzynki. Pierwszy od lewej ( pojedyńczy) to stały +, trzeci od lewej to + po stacyjce, więc do wyboru do koloru.

MM63
28-01-16, 17:47
Kolego, skrzynka wenętrzna "przy lewej nodze" Masz tam gotowe wyjścia konektorowe w górnej częsci skrzynki. Pierwszy od lewej ( pojedyńczy) to stały +, trzeci od lewej to + po stacyjce, więc do wyboru do koloru.

A właśnie wybieralem sie do garażu żeby sprawdzić w ktorym gnieździe jest stały!

No to juz wszystko jak na tacy: konektor żeński w pierwsze gniazdo na górze skrzynki, od zapalniczki odcinasz plus i dolutowujesz ten który ciągniesz ze skrzynki.

Na dowolnym odcinku gdzie wygodnie zamontuj przełącznik i voila.

marek9898
28-01-16, 17:54
Dzięki za poradę!

marek9898
29-01-16, 10:28
Jeszcze jedno pytanko - ten wyłącznik to taki zwykły, jak np. od lampki nocnej?

MM63
29-01-16, 11:14
Jeszcze jedno pytanko - ten wyłącznik to taki zwykły, jak np. od lampki nocnej?

Tak, jakikolwiek.