PDA

Zobacz pełną wersję : [EM2] Paskudny problem, szarpanie i brak mocy

SimplyClean
02-12-15, 20:33
Cześć, pojawił się paskudny problem z moją EMką. Auto czasem (dziś już dwa razy) ma problem z ruszaniem w zakresie 1000-1500RPM, nic nie stuka, wydaje się pracować normalnie, jednak niezależnie od tego ile dodam mu gazu - nic się nie dzieje. Zjawisko to dopiero przechodzi kiedy się zatrzymam, przegazuję go delikatnie parę razy (nawet na jałowym ma problem żeby wyżej zakręcić jak 1,5kRPM) i ponownie spróbuję ruszyć. Na komputerze jest zapisany błąd zaworu VTEC'a, co więcej rano, po takiej sytuacji zgasł check o którym pisałem w poprzednim temacie. I teraz moje pytanie, czy to może być wina tego zaworu? Czy jazda z taką usterką do czasu naprawy może doprowadzić do jakiś innych uszkodzeń?

Jeśli chodzi o checka o którym wspomniałem wcześniej, pojawia się i znika :eek: Na komputerze pokazało sondę lambda i zawór VTEC'a. Zaznaczam ponownie że check gaśnie.

Edit: Dodam jeszcze że czasem w miarę przyśpieszania przy około 2tyś. na obrotomierzu można zauważyć delikatne wahania, trochę szarpie wskazówką - ale nie jest to odczuwalne, ogólnie autko jeździ dobrze.

i goon
02-12-15, 21:28
1. Na początek do sprawdzenia poziom oleju w silniku.
2. Jeżeli VTEC się nie załącza to jeździsz w trybie ECO,
nie ważne ile byś EM'ke nie ciągną na obrotach to nie
będzie przyspieszać.

SimplyClean
02-12-15, 21:34
1. Na początek do sprawdzenia poziom oleju w silniku.
2. Jeżeli VTEC się nie załącza to jeździsz w trybie ECO,
nie ważne ile byś EM'ke nie ciągną na obrotach to nie
będzie przyspieszać.

On się*przełącza na te 16 zaworów na 100%, potem kręci się normalnie, problem występuje tylko w momencie przełączenia, jeździłem już econo które jeździło ciągle na 12 zaworach i tutaj jak nic się nie przytnie lub przytnie i jakimś cudem wykręci się ją ponad te 2k idzie już normalnie.

Edit: olej jest

Edit2: wydaje mi się że problem z reguły występuje na zimnym silniku

mlawa85
02-12-15, 23:11
To ze check znika to oznacza ze sonda jest na wykonczeniu i czasami pl=racuje jeszcze normalnie a czasami przerywa i wchodzi juz w tryb awaryjny. Czeka Cie wymiana.

Co do obrotów, to poszukałbym uzywki zaworu zeby podmienic, jesli poprawi sie to wiesz w czym lezy problem :) jesli to to nalezy szukac dalej.

P.S. a mowilem kupic EMke od edelwolfa :P

SimplyClean
02-12-15, 23:24
Sonda owszem, do wymiany. Główne moje pytanie dotyczyło tego czy przecinający się zawór może doprowadzić do innych uszkodzeń.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk