PDA

Zobacz pełną wersję : Civic VII gen i nowy użytkownik.Parę pytań

pjngwjn
22-11-15, 21:31
Siemka.
Jestem tutaj nowy, w ogóle to moje pierwsze spotkanie z japanCar. Do tej pory jeździłem autami z grupy VAG, jednak taka była sytuacja, że mój budżet kazał mi wybierać - albo VAG z grupy - marne, albo japan z serii - porządne. Wybrałem to drugie.

Znalazłem Civica VII gen hatchb.3d. z silnikiem 1.4 8V. Prosta konstrukcja, spalanie zadowalające, moje przebiegi roczne wykluczają jakiekolwiek gazy (robię max.5000km/rok).
Auto kupiłem ze 4 miesiące temu. Dotychczas byłem w jednym warsztacie na "przeglądzie". Wyszło, że musiałem zmienić chłodnicę klimatyzacji (ogólnie "cały zestaw" klimy), olej, wszystkie filtry. Wszystko. Zapłaciłem za to 700zł, wydaje mi się, że nie za wiele.
Jednak ten warsztat dał mi pewien niesmak, bo robią tam wszystkie samochody. Wiem wiem, mogą znać się na robocie ale w końcu po to jest to forum, żeby taki ja mógł Was zapytać - czy znacie w Łodzi jakiś naprawdę porządny, godny polecenia zakład, gdzie będą się znać na robocie, nie będą kiwać łbem jak pieski, jak przyjedzie się z jakąś pierdołą itp.?

Poczytałem trochę postów na tym forum odnośnie hanek i wiem z jakimi mankamentami boryka się 7gen. W mojej - fotel nie jest poluzowany, klima nie śmierdzi, lakier na klamkach i ręcznym się nie wyciera, zawieszenie z przodu skrzypi, sprzęgło skrzypi ;) Poczytałem też o tym, że niedobre rzeczy dzieją się ze skrzynią biegów, że tam jakieś łożyska się psują..
Coś mi się zdaje, że może to być problem tkwiący w moim egz. Na zimnym motorze dość ciężko wbija się biegi, z 1 na 2 jest odczuwalne chrobotanie, na kolejne biegi ok. Na drugim, trzecim i czwartym biegu podczas przyspieszania, w granicach 1500 - 2000 obrotów słychać jakby szuranie.
Cóż to mogą być za objawy?

Jeśli sypie się skrzynia, to właśnie chciałbym jakiś porządny zakład w Łodzi dorwać, gdzie będą znali się na robocie a jednocześnie nie zedrą ze mnie milionów monet. Właściwie chciałbym żeby tam można było kompleksowo naprawiać auto. Od elementów mechanicznych na geometrii tylnego zawieszenia kończąc.

Mam nadzieję, że nie spamowałem, nie znam się, nowy jestem. Proszę o odpowiedź

bunkerites
25-11-15, 21:10
Na ogólnym forum masz zakladke wojewodztwa.Znajdź Łódzkie i zapytaj się o mechanika.
Być może siadają ci łożyska albo olej nigdy nie wymieniany i biegi ciężko wchodzą.
W hondzie wymienia się olej w skrzyni jak i reguluje zawory.Jak ci skrzypi przednie zawieszenie sprawdź łożyska i górne zawieszenie amortyzatorów.
Magiel stuka czy cisza ?.Masz 16 zaworów a nie 8

Mierzej
26-11-15, 08:15
Siemka.
że mój budżet kazał mi wybierać albo VAG z grupy - marne, albo japan z serii - porządne. Wybrałem to drugie.

<rotfl>

--

na 99% łożyska się skończyły w skrzyni. Szykuj 1000zł i tyle. Olej w skrzyni jak będziesz zmieniał to nie na 75W!

bunkerites
26-11-15, 20:32
Olej w skrzyni jak będziesz zmieniał to nie na 75W!
mozesz rozwinac wypowiedz..
Ktorys z userow forum lansuje Motula 75w80 czy 75w90
wiadomo ze olej tylko i wylacznie OEM!!

kobert
02-12-15, 01:27
witam. Mialem oderwany styk przy tylnej szybie do ogrzewania. Jak przytknalem go palcem wlaczylem ogrzewanie to zaczelo dzialac, wiec przykleilem go na specjalny klei przewodzacy prad (z taka srebrzanka) ogrzewanie zaczelo dzialac ale tylko na jeden dzien. Teraz jak dociskam to palcem to dzialac nie chce. Gdzie znajde bezpiecznik od ogrzewania tylnej szyby? Podejrzewam ze sie spalil

mlawa85
02-12-15, 06:40
prawdopodobnie masz bezpiecznik przy nogach kierowcy. Jesli dobrze kojarze z lewej strony. Jesli na rozpisce nie bedzie tam zaznaczonego to szukaj pod maska w skrzynce z bezpiecznikami.

kobert
02-12-15, 22:13
dzieki za odpowiedz mlawa85. bezpieczniki w srodku sa dokladnie na wprost jaj kierowcy :) (jesli to mezczyzna) ale od ogrz. tyl. Szyby jest pod maska i jest caly, musze pewnie to jeszcze raz przykleic, przeczytalem na opakowaniu kleju ze najlepiej posmarowac, odczekac pare min, znow posmarowac odczekac az przyschnie i tak kilka razy powtorzyc i dopiero przykleic, ja zrobilem raz, teraz zrobie poprawnie. Mam inny problem, jak zrobie zrywa, w czasie buksowania kol, cos mocno rytmicznie wali pod maska "bum bum bum bum" przychodzi mi do glowy odrazu gdzies zerwana poduszka, ale moze to jakas inna typowa usterka z jaka sie spotkaliscie? Poczatkowo nawet sie ludzilem ze moze to zabezpieczenie przed poslizgiem przy ruszaniu :) w nastepnej generacji ufo ma vsa ktore m.in jest od tego ale tu tak dobrze chyba niema:) za mocno to wali. Boje sie myslec ze moze to byc sprzeglo. Bardzo prosze o sugestie