Zobacz pełną wersję : wyjące i klekoczące łożysko w skrzyni biegów S40 - ile na tym przejadę ?
Witam, mam pytanie , nie zdarzyłem naprawić skrzyni, a dziś mam bardzo pilny wyjazd ok 300 km w obydwie strony. Łożyska w skrzyni klekoczą(jakbym do niej nasypał kamieni) i wyją jak puszczę sprzęgło, stosunkowo od niedawna, w planach mam zrobieni hybrydy dlatego zwlekałem z wymianą, kolekcjonując cały czas części. moje pytanie brzmi ile na tym przejadę jeszcze ? co się może stać w najgorszym wypadku ? wiem, że amatorka ale jakbym wam wytłumaczył o co chodzi to na bank byście mnie zrozumieli, ale to dość osobista sprawa. Silnik d16y7, skrzynia s40, 97 rok , przebieg pewnie koło 300 kkm .
Ile przejedziesz to nawet najstarsi górale nie wiedzą. Wszystko zależy od Twojego stylu jazdy. Jedno jest pewne nie piłuj go do bólu. Ja bym raczej delikatnie jeździł. Co się może stać? Jak się łóżyska rozsypią mogą zniszczyć CI skrzynię. Wymieniaj w wolnej chwili.
No kuźwa jeszcze się zastanawiasz? Dolar krótka piłka, pisałem.
Jedno jest pewne nie piłuj go do bólu.
Do bólu może lepiej nie ale łożyska w skrzynce zabijają głównie wolne obroty pod obciążeniem i strzały ze sprzęgła.
Co do przebiegu jaki jeszcze zrobi ta skrzynia, to poczekaj chwilę, już rozgrzewam szklaną kulę... ale pilne 300km bym pojechał :)