PDA

Zobacz pełną wersję : SWAP skrzyni z automata na manuala- kupno 7 gena kilka dylematów

RotkiV
12-09-15, 23:31
Siema, chce wrócić do civica po przerwie i na tapetę idzie 7gen w sedanie, jeśli dobrze doczytałem ES1-2 przed lift (01-03) ES7 (04-05)
wyposażenie obowiązkowe :
-TEMPOMAT
-Vtec
-elektryka
-klima
najbardziej skłaniam się ku 04-05 ale te trudno znaleźć w manualu z takimi bajerami, są ale w automatach...
pytanie brzmi czy można to bezboleśnie dla portfela przeswapować, coś poza oczywistymi rzeczami jak np. komp silnika też do podmiany ?
i zasadnicze czy tempomat nie powariuje, ale ten zdaje się jest na linkach przy przepustnicy ?
spotkał się ktoś z 04-05r żeby miały szyberdach ?
wcześniejsze mają prawie wszystkie, późniejsze żaden nie ma ;/

nie mam sraczki z zakupem ale dobrze by było wiedzieć w którym kierunku szukać

genior
13-09-15, 00:56
es7 dostepne na naszym rynku maja vtec, klime i elektryke, chociaz nie wiem co tutaj dokladnie masz na mysli, bo szyberdachu nie ma, a lepiej chyba do tego załozyc tempomat niz przekladac skrzynie..

owsikk
13-09-15, 08:56
Jakbyś chciał zmieniać automat na manuala, musisz wymienić kilka rzeczy:
- pedał hamulca
- pedał sprzęgła
- dorobić na podszybiu pod deską rozdzielczą podporę pedała sprzęgła
- wywalić dziurę w ścianie grodziowej - obowiązkowo trzeba ściągnąć deskę - miejsce w ścianie jest oznaczone, ale trzeba je przewiercić
- dołożyć pompkę sprzęgła,
- wsadzić skrzynie, koło zamachowe i kompletne sprzęgło od manuala
- dołożyć do skrzyni wysprzęglik i orurowanie
- tempomat, hmm, do tego trzeba mieć elektroniczną przpustnicę, więc jeśli zostawisz będzie ok. Gdybyś podmieniał wiązkę i wsadził od silnika bez tempomatu, można trochę oszukać i wsadzić coś takiego: 16411-PRB-A11. Podwójny uchwyt linki gazu i linką ustawiać sobie przepustnicę.

RotkiV
13-09-15, 09:49
czyli tak jak myslałem że proste Civy skończyły się na VI genie...
- swap na manuala odpada- do ogarniecia ale za duzo grzebania i $$
- to już lepiej jak kolega wyżej mówi dołożyć tempomat

01-03r mają wszysco co chce prócz ładnego przodu :D i weź tu bądź mądry ;/
a ES7 jak mają el. tempomat to mają też automat

drevan
13-09-15, 12:49
jeździłeś automatem w tej generacji ? po przejażdżce możesz zmienić zdanie i zrezygnujesz z manualnej skrzyni jako kluczowego wymogu

RotkiV
13-09-15, 14:01
nie jeździłem, ale od zawsze byłem przeciwnikiem tego typu wygody...
są aż tak dobre i przyjemne ?

drevan
13-09-15, 16:23
nie jeździłem, ale od zawsze byłem przeciwnikiem tego typu wygody...
są aż tak dobre i przyjemne ?

Od samego początku jeździłem hondami tylko na skrzyniach manualnych, a automatów wystrzegałem się jak diabeł święconej wody. Obecnie mam 2 hondy (w tym EM2) w automacie i za żadne skarby nie zamieniłbym zestawienie silnika z z AT na MT. Owszem, są modele, w których automat byłby profanacją, bynajmniej dla mnie (DC2, DC5, EP3, FN2 itp.), ale do miejskiego samochodu, którego osiągi nie aspirują do roli samochodu sportowego AT jest świetną sprawą.