Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dziwny odgłos po wymianie hamulców, mam filmik

patrykk
04-09-15, 15:39
Wymieniałem ostatnio klocki i tarcze z przodu, i jakieś 1000km później pojawił się problem.

Za każdym razem jak przejadę dłuższy odcinek, to powoli pojawia się dziwny odgłos z prawego przedniego koła i przy hamowaniu cały samochód zaczyna mocno wibrować. Tu jest filmik: https://drive.google.com/file/d/0B_-0tGxl2JHIWnR2eXVab3FLUkk/view?usp=sharing

Ten odgłos jakby ktoś zbiegał ze schodów, a potem zmieniający się w pierdzenie/ trzeszczenie gumy to jest właśnie to - na filmiku lekko naciskam hamulec i trzymam aż do zatrzymania samochodu.

Brzmi to może dla kogoś znajomo? Dla mnie to wygląda tak, jakby w jednym miejscu tarcza miała jakiś większy poślizg (???) i kiedy klocki dotrą w to miejsce jak koło się kręci, to tracą mocno tarcie i zaczynają tak trzeszczeć... Zresztą, kiedy pojawia się ten odgłos, samochód na moment słabiej hamuje, a jak koło obróci się dalej - to znów hamuje normalnie...
Dodatkowo, jak jadę na zakręcie w prawo to coś mocno piszczy w tym samym kole, przestaje po naciśnięciu hamulca. Łożysko oglądałem, nie ma luzu.

Generalnie, efekt na żywo jest dosyć "dramatyczny" (ludzie się oglądają), ale mimo to samochód normalnie się zatrzymuje.

pablo__89
04-09-15, 16:28
Klocki na pewno pod ten hamulec? Zdarzało się że do hamulca 260 zakładali klocki z 240 i klocek pukał bo był mniejszy od jarzma .

patrykk
06-09-15, 10:02
Klocki na pewno są dobre. Ten odgłos na żywo nie przypomina stukania, raczej trzeszczenie gumy albo starych resorów :)

bartek_levis
07-09-15, 11:10
a tarcze nie mają rantów od strony zwrotnicy nie są wyżłobione ? koło jest dobrze dokręcone ?

patrykk
10-09-15, 12:17
Koło jest na pewno dokręcone, tarcze i klocki są nowe i nie mają żadnych widocznych uszkodzeń.
Problem znika na jakąś chwilę zawsze jak samochód dłużej postoi.

bartek_levis
10-09-15, 16:34
a może to stabilizator stuka łączniki / gumy całe na słuchawkach lepiej to słychać ale chyba musisz dokładnie zawias obejrzeć o ciężko cokolwiek zasugerować skoro dobrze złożyłeś hebel to nie mam pomysłów