PDA

Zobacz pełną wersję : Gdzie i za ile taki uszczelniacz wymienic najlepiej w wawie?

May
22-10-05, 14:06
Witam,

Niedawno sobie kupilem civiczka 99 d14z2 i dostalem takei cus w torebeczce z uwaga ze to trzeba wymienic :) no i pytanie moje jest takie : co to jest ? :) do czego to ? :) i gdzie najtanniej i w miare dobrze wymienic to w warszawie:)
Nie moge dorzucic fotek do postu wiec opisze to co tam jest ... jets to brazowe, okragle srednica z 10 cm na torebce jest naklejka : " Honda Genuine Parts Made in Japan 91214-PLE-003 QTY 1 D4X01"

elmer
22-10-05, 14:58
Znalazłem tylko, że to "rear main seal". Zadzwoń do ASO.

nick__t
25-10-05, 00:07
Drogi chłopie!
Jak to dostałeś "to" w torebce? (od poprzedniego właściciela?) :shock:
To "coś" to siemering (czyt. zimering :wink: ) wału korbowego :shock:
Jest to tylny siemering więc znajduje się na wale od strony skrzyni biegów ....ale po kolei:

- po pierwsze wątpie że jesteś to sam w stanie wymienić 8)
- ale gdybyś jednak chciał to kolejność jest taka (w telegraficznym skrócie) demontujemy półosie, wyciągamy skrzynie biegów, rozkręcamy sprzęgło, demontujemy koło zamachowe i naszym oczom ukazuje sie koniec wału uszczelniony tym właśnie siemeringiem.

Jeśli jesteś laikiem to chciałam Ci wyjaśnić że ta część jest odpowiedzialna za szczelność silnika (miejsca osadzenia wału w bloku silnika) i jeśli są z nią jakieś kłopoty to objawia się to wyciekiem oleju i/lub w pewnym momencie ślizganiem się sprzęgła (ze względu na zanieczyszczenie tarczy sprzęgła olejem)
Więc sprawdź czy na parkingu po Twoim aucie nie zostaje mokra plama oleju :P
Wymiana nawet u dobrego mechanika potrwa kilka godzin, ale mało kto podejmie się wymiany "od ręki" i zostaniesz bez samochodu na kilka dni. :neutral:
Koszt (w zalezności od miejsca wymiany) do kilku stówek! :shock:
pozdrawiam - Moni

Pati
25-10-05, 09:11
widze ze jesteś z wawy. no myślę że z 400 to pęknie jak nic...

LIO
25-10-05, 11:49
no cena, jak za wymiane skrzyni, lub sprzegla, wszystko jedno, bo trzeba ja zdemontowac i zlozyc, wiec jedna robota, a to niestety tak kosztuje 300-400zl

May
25-10-05, 15:07
Dzieki :)
Czyli trzeba oszczedzac kase :), ale poki co nic nie cieknie, no ale pewnie zaraz zacznie znajac zycie :/

jeszcze raz dzieki za rady a moze ktos poleca jakis warsztat w wawie, gdzie by to zrobili fachowo w miare za przystepna cene ?

nick__t
25-10-05, 17:29
jak nic nie cieknie to dlaczemu chcesz wymieniać ten siemering?
Moja rada:
Jeździć :!:
:D
pozdr-Moni

May
25-10-05, 17:32
Na zapas :) zeby wiedziec gdzie leciec z tym jak bede mial kase i wyciek :) a nie ze bede szukac warsztatu az mi wsyztsko co ma wyciec wycieknie i sie zepsuje :)