PDA

Zobacz pełną wersję : Porównanie termostatów

lakazs
30-07-08, 17:49
Witam, temat poruszany kilka razy. Wszystkich zastanawia jaki zamiennik wybrać najlepiej.
Zapraszam do opinii.

Mam 3 termostaty do wyboru

Z salonu Hondy - 120 zł - Japonia
Wahler z AP - 70 zł - Niemcy
Vernet z AP - 50 zł - Francja

Co do wygładu Vernet przypomina Hondowski termostat. Ma uszczelkę gumową przy zamknięciu termostatu tak jak Hondy. Wahler juz uszczelki gumowej nie posiada. Wygląda z nich najubożej.
Do verneta dodaja uszczelki pod term.

Który najlepiej kupić ? z zważywszy, że Hondowski drogi.

molekss
31-07-08, 08:37
czytając o dolegliwościach związanych z termostatem w civicach ja w swojej hance kupiłem jeden z najtańszych bo taki był akurat dostępny na miejscu i pewnie za jakiś czas będę musiał wymienić. tych termostatów nie znam a różnica pomiędzy tymi dwoma ostatnimi niewielka, chyba wziąłbym tego z niemiec

81saren
31-07-08, 11:29
hmm ja wymienialem usiebie w zeszla zime jakos w listopadzi
mam niemiecki Wahlera w inter carsie zaplacilem na znizki kumpla niecale 40zl
czy byla uszczelka niepamietam :(

Dziala do teraz co bedzie pozniej hmm zobaczymy ;)

dolszym
31-07-08, 12:02
ja już w trzecim aucie mam Wahlera i jest ok. POLECAM - z tego co pamiętam to uszczelka była..
No i płaciłem maks 45zł

lakazs
31-07-08, 13:27
Ta uszczelka koledzy to nie ta co uszczelnia obudowę termostatu. Chodziło o to, że Wahler nie ma uszczelki przy zamku czyli tylko sprężyna dociska golą miedz.

waw
31-07-08, 22:20
Vernet to taka sobie firma. zdarzaja sie reklamacje na te termostaty.
Wahler to dobra jakosc. OE dla VAG (wiem, ze to zadna rewelacja ale zawsze ;) ) biorac pod uwage, ze terostat w Hondzie jest na wierzchu mozna sie pokusic jednak o Verneta, chocby dla uszczelki ;)
JC japonskie termostaty sprzedawalo czasem z uszczelkami, ale trzeba sprawdzac.

sodaone
01-08-08, 21:48
Bierz oryginał. Kumpel ostatnio założył jakiś zamiennik i pojeździł 3 miesiące.

javor
05-08-08, 19:51
kupiłem wahlera i odrazu trzyma za niską temperature - około 1/4 skali a jak sie mocno złamie ograniczenie prędkości to spada jeszcze niżej i to przy 30 stopniach temp powietrza :/ następny kupię z aso

Zaldier
24-03-10, 19:43
Odkopię temat. Dziś Hania mi się poszalała z tym układem chłodzenia i wstępnie podejrzewam termostat. Jutro zamierzam brać w InterCars'ie do D13B2 siakiś dobry i tu pytanie, czy produkt marki Tama byłby dobry? Koszt nieduży w miarę - 48zł. Są inne owszem, ale mam jakieś dziwne przeczucia.. Chciałbym dobry, japoński termostat. Pomóżcie mi Panowie z tą pilną sprawą, będę wdzięczny ;)

sunnboy
24-03-10, 19:56
ja ostatnio kupilem blistaina ,wczesniej mialem jakis za 20 dychy i sie wysral po 3 miechach,polecam, albo sa jeszcze Gates dobre

amon
24-03-10, 19:59
Odkopię temat. Dziś Hania mi się poszalała z tym układem chłodzenia i wstępnie podejrzewam termostat. Jutro zamierzam brać w InterCars'ie do D13B2 siakiś dobry i tu pytanie, czy produkt marki Tama byłby dobry? Koszt nieduży w miarę - 48zł. Są inne owszem, ale mam jakieś dziwne przeczucia.. Chciałbym dobry, japoński termostat. Pomóżcie mi Panowie z tą pilną sprawą, będę wdzięczny ;)

Tama jest ok - jak kupujesz w InterCarsie to bierz termostat o numerze: D24007 - jest razem z uszczelką :)

Misiekemeryt160
24-03-10, 20:00
vernet miałem i polecam. działał bez zarzutów

Zaldier
24-03-10, 20:27
Tama jest ok - jak kupujesz w InterCarsie to bierz termostat o numerze: D24007 - jest razem z uszczelką

Na stronie IC piszą że ten jest pod Hondę Legend? Poza tym cena już spora - 65zł, to dla porównania po znajomości mam okazję wziąć oryginalny termostat Honda za 79zł.
Co do Verneta to opinie są podzielone, niektórzy chwalą, a niektórzy piszą że to badziewny zamiennik francuski, co pada po 2-3 miesiącach. Mi zależy na termostacie w miarę solidnym, żeby służył mi dobrze przez dłuższy czas. Dlatego Wam bardzo dziękuję za takie opinie, każda się liczy! Ciężko mnie przekonać, może któremuś się uda :p

amon
24-03-10, 21:59
wiem co piszę -będzie pasował na 10000000%, temp. otwarcia 78 C - sprzedałem ich tysiące - ale wybór należy do ciebie.
P.S. jak coś to Vernet jest lepszy od Wahlera

Zaldier
25-03-10, 14:51
Amon, w końcu kupiłem dziś oryginał Honda z uszczelką. Wiem, spore pieniądze, ale pewniej za to :) Dzięki, Panowie!

dialo
06-04-12, 14:57
Tama jest ok - jak kupujesz w InterCarsie to bierz termostat o numerze: D24007 - jest razem z uszczelką :)

Witam,

trochę odświeżę temat, ponieważ chcę przestrzec innych. Dzięki poradzie Amona kupiłem termostat TAMA o nr D24007, który do D14Z1 nie pasuje. W termostacie tym odległość od górnego talerzyka do dolnego wynosi 38 mm (w oryginale 35 mm). Niby to tylko 3 mm, ale przez te 3 mm i trochę inną budowę kołnierza w górmy talerzyku, która powoduje, że termostat puszcze plyn dopiero jekieś 2-3 mm od chwili początku otwarcia (tj. 78'C) następowało jednoczesne blokowanie dwóch obiegów i obieg płynu przez teremostst zanikał co powodowałao jego zamykanie i ponowne otwarcie małego (gorącego) obiegu, i tak w kółko. Honda masarycznie się grzała.

Teraz dla jasności. Dla silnika D14z1 pasuje wylacznie termostat TAMA o nr D24003 (jest również z uszczelką) i wyglądem jest zbliżony do oryginału (35mm) i działa idealnie.

Pozdrawiam
Dialo

Kubuniek
06-04-12, 15:23
Ale Amon napisał ten numer pod postem o D13B2 a Ty masz inny silnik, więc nie oczekuj, że będzie pasować. Na drugi raz uważniej czytaj.

PixeL
06-04-12, 16:22
Witam,

trochę odświeżę temat, ponieważ chcę przestrzec innych. Dzięki poradzie Amona kupiłem termostat TAMA o nr D24007, który do D14Z1 nie pasuje. W termostacie tym odległość od górnego talerzyka do dolnego wynosi 38 mm (w oryginale 35 mm). Niby to tylko 3 mm, ale przez te 3 mm i trochę inną budowę kołnierza w górmy talerzyku, która powoduje, że termostat puszcze plyn dopiero jekieś 2-3 mm od chwili początku otwarcia (tj. 78'C) następowało jednoczesne blokowanie dwóch obiegów i obieg płynu przez teremostst zanikał co powodowałao jego zamykanie i ponowne otwarcie małego (gorącego) obiegu, i tak w kółko. Honda masarycznie się grzała.

Teraz dla jasności. Dla silnika D14z1 pasuje wylacznie termostat TAMA o nr D24003 (jest również z uszczelką) i wyglądem jest zbliżony do oryginału (35mm) i działa idealnie.

Pozdrawiam
Dialo

ma byc d24003 albo d24006 roznia sie temp otwarcia,katalog do japoncow rozroznia cos takiego jak termostat na okres zimowy i letni

Dissnej
06-04-12, 16:27
Ja w D14Z1 mam ten o nr D24006. To na zimę czy na lato?:p

skolopendra
06-04-12, 20:37
To na zimę czy na lato?

tylko na wiosnę

dialo
10-04-12, 09:50
Ale Amon napisał ten numer pod postem o D13B2 a Ty masz inny silnik, więc nie oczekuj, że będzie pasować. Na drugi raz uważniej czytaj.

... ale dla silnika D13B2 w katalogu Intercars'u również są wymienione te same dwa termostaty, TAMA o nr D24003 i D24007, co dla silnika D14Z1, czyli miejsca montażu termostatów są takie same i historia może sie powtorzyć.

PixeL
10-04-12, 23:20
... ale dla silnika D13B2 w katalogu Intercars'u również są wymienione te same dwa termostaty, TAMA o nr D24003 i D24007, co dla silnika D14Z1, czyli miejsca montażu termostatów są takie same i historia może sie powtorzyć.

nie wiem co ty masz za katalog ale d24007 to jest termostat do legenda,a do 5g i 6g civica we wszystkich pojemnosciach szlo tak jak napisalem wczesniej albo d24003 albo d24006 i obojetnie ktory wezmiesz bedzie pasowal