Zobacz pełną wersję : Porównanie termostatów
Witam, temat poruszany kilka razy. Wszystkich zastanawia jaki zamiennik wybrać najlepiej.
Zapraszam do opinii.
Mam 3 termostaty do wyboru
Z salonu Hondy - 120 zł - Japonia
Wahler z AP - 70 zł - Niemcy
Vernet z AP - 50 zł - Francja
Co do wygładu Vernet przypomina Hondowski termostat. Ma uszczelkę gumową przy zamknięciu termostatu tak jak Hondy. Wahler juz uszczelki gumowej nie posiada. Wygląda z nich najubożej.
Do verneta dodaja uszczelki pod term.
Który najlepiej kupić ? z zważywszy, że Hondowski drogi.
czytając o dolegliwościach związanych z termostatem w civicach ja w swojej hance kupiłem jeden z najtańszych bo taki był akurat dostępny na miejscu i pewnie za jakiś czas będę musiał wymienić. tych termostatów nie znam a różnica pomiędzy tymi dwoma ostatnimi niewielka, chyba wziąłbym tego z niemiec
hmm ja wymienialem usiebie w zeszla zime jakos w listopadzi
mam niemiecki Wahlera w inter carsie zaplacilem na znizki kumpla niecale 40zl
czy byla uszczelka niepamietam :(
Dziala do teraz co bedzie pozniej hmm zobaczymy ;)
ja już w trzecim aucie mam Wahlera i jest ok. POLECAM - z tego co pamiętam to uszczelka była..
No i płaciłem maks 45zł
Ta uszczelka koledzy to nie ta co uszczelnia obudowę termostatu. Chodziło o to, że Wahler nie ma uszczelki przy zamku czyli tylko sprężyna dociska golą miedz.
Vernet to taka sobie firma. zdarzaja sie reklamacje na te termostaty.
Wahler to dobra jakosc. OE dla VAG (wiem, ze to zadna rewelacja ale zawsze ;) ) biorac pod uwage, ze terostat w Hondzie jest na wierzchu mozna sie pokusic jednak o Verneta, chocby dla uszczelki ;)
JC japonskie termostaty sprzedawalo czasem z uszczelkami, ale trzeba sprawdzac.
Bierz oryginał. Kumpel ostatnio założył jakiś zamiennik i pojeździł 3 miesiące.
kupiłem wahlera i odrazu trzyma za niską temperature - około 1/4 skali a jak sie mocno złamie ograniczenie prędkości to spada jeszcze niżej i to przy 30 stopniach temp powietrza :/ następny kupię z aso
Odkopię temat. Dziś Hania mi się poszalała z tym układem chłodzenia i wstępnie podejrzewam termostat. Jutro zamierzam brać w InterCars'ie do D13B2 siakiś dobry i tu pytanie, czy produkt marki Tama byłby dobry? Koszt nieduży w miarę - 48zł. Są inne owszem, ale mam jakieś dziwne przeczucia.. Chciałbym dobry, japoński termostat. Pomóżcie mi Panowie z tą pilną sprawą, będę wdzięczny ;)
ja ostatnio kupilem blistaina ,wczesniej mialem jakis za 20 dychy i sie wysral po 3 miechach,polecam, albo sa jeszcze Gates dobre
Odkopię temat. Dziś Hania mi się poszalała z tym układem chłodzenia i wstępnie podejrzewam termostat. Jutro zamierzam brać w InterCars'ie do D13B2 siakiś dobry i tu pytanie, czy produkt marki Tama byłby dobry? Koszt nieduży w miarę - 48zł. Są inne owszem, ale mam jakieś dziwne przeczucia.. Chciałbym dobry, japoński termostat. Pomóżcie mi Panowie z tą pilną sprawą, będę wdzięczny ;)
Tama jest ok - jak kupujesz w InterCarsie to bierz termostat o numerze: D24007 - jest razem z uszczelką :)
Misiekemeryt160
24-03-10, 20:00
vernet miałem i polecam. działał bez zarzutów
Tama jest ok - jak kupujesz w InterCarsie to bierz termostat o numerze: D24007 - jest razem z uszczelką
Na stronie IC piszą że ten jest pod Hondę Legend? Poza tym cena już spora - 65zł, to dla porównania po znajomości mam okazję wziąć oryginalny termostat Honda za 79zł.
Co do Verneta to opinie są podzielone, niektórzy chwalą, a niektórzy piszą że to badziewny zamiennik francuski, co pada po 2-3 miesiącach. Mi zależy na termostacie w miarę solidnym, żeby służył mi dobrze przez dłuższy czas. Dlatego Wam bardzo dziękuję za takie opinie, każda się liczy! Ciężko mnie przekonać, może któremuś się uda :p
wiem co piszę -będzie pasował na 10000000%, temp. otwarcia 78 C - sprzedałem ich tysiące - ale wybór należy do ciebie.
P.S. jak coś to Vernet jest lepszy od Wahlera
Amon, w końcu kupiłem dziś oryginał Honda z uszczelką. Wiem, spore pieniądze, ale pewniej za to :) Dzięki, Panowie!
Tama jest ok - jak kupujesz w InterCarsie to bierz termostat o numerze: D24007 - jest razem z uszczelką :)
Witam,
trochę odświeżę temat, ponieważ chcę przestrzec innych. Dzięki poradzie Amona kupiłem termostat TAMA o nr D24007, który do D14Z1 nie pasuje. W termostacie tym odległość od górnego talerzyka do dolnego wynosi 38 mm (w oryginale 35 mm). Niby to tylko 3 mm, ale przez te 3 mm i trochę inną budowę kołnierza w górmy talerzyku, która powoduje, że termostat puszcze plyn dopiero jekieś 2-3 mm od chwili początku otwarcia (tj. 78'C) następowało jednoczesne blokowanie dwóch obiegów i obieg płynu przez teremostst zanikał co powodowałao jego zamykanie i ponowne otwarcie małego (gorącego) obiegu, i tak w kółko. Honda masarycznie się grzała.
Teraz dla jasności. Dla silnika D14z1 pasuje wylacznie termostat TAMA o nr D24003 (jest również z uszczelką) i wyglądem jest zbliżony do oryginału (35mm) i działa idealnie.
Pozdrawiam
Dialo
Ale Amon napisał ten numer pod postem o D13B2 a Ty masz inny silnik, więc nie oczekuj, że będzie pasować. Na drugi raz uważniej czytaj.
Witam,
trochę odświeżę temat, ponieważ chcę przestrzec innych. Dzięki poradzie Amona kupiłem termostat TAMA o nr D24007, który do D14Z1 nie pasuje. W termostacie tym odległość od górnego talerzyka do dolnego wynosi 38 mm (w oryginale 35 mm). Niby to tylko 3 mm, ale przez te 3 mm i trochę inną budowę kołnierza w górmy talerzyku, która powoduje, że termostat puszcze plyn dopiero jekieś 2-3 mm od chwili początku otwarcia (tj. 78'C) następowało jednoczesne blokowanie dwóch obiegów i obieg płynu przez teremostst zanikał co powodowałao jego zamykanie i ponowne otwarcie małego (gorącego) obiegu, i tak w kółko. Honda masarycznie się grzała.
Teraz dla jasności. Dla silnika D14z1 pasuje wylacznie termostat TAMA o nr D24003 (jest również z uszczelką) i wyglądem jest zbliżony do oryginału (35mm) i działa idealnie.
Pozdrawiam
Dialo
ma byc d24003 albo d24006 roznia sie temp otwarcia,katalog do japoncow rozroznia cos takiego jak termostat na okres zimowy i letni
Ja w D14Z1 mam ten o nr D24006. To na zimę czy na lato?:p
skolopendra
06-04-12, 20:37
To na zimę czy na lato?
tylko na wiosnę
Ale Amon napisał ten numer pod postem o D13B2 a Ty masz inny silnik, więc nie oczekuj, że będzie pasować. Na drugi raz uważniej czytaj.
... ale dla silnika D13B2 w katalogu Intercars'u również są wymienione te same dwa termostaty, TAMA o nr D24003 i D24007, co dla silnika D14Z1, czyli miejsca montażu termostatów są takie same i historia może sie powtorzyć.
... ale dla silnika D13B2 w katalogu Intercars'u również są wymienione te same dwa termostaty, TAMA o nr D24003 i D24007, co dla silnika D14Z1, czyli miejsca montażu termostatów są takie same i historia może sie powtorzyć.
nie wiem co ty masz za katalog ale d24007 to jest termostat do legenda,a do 5g i 6g civica we wszystkich pojemnosciach szlo tak jak napisalem wczesniej albo d24003 albo d24006 i obojetnie ktory wezmiesz bedzie pasowal