PDA

Zobacz pełną wersję : czy to objawy uszkodzenia przegubu?

dudi189
16-08-15, 12:35
Hanka zaczęła mi postukiwać na łukach drogi, ale tylko przy prędkości powyżej ok 40km/h np przy zjeżdzaniu ze ślimaka. Obojętnie czy jadę na sprzęgle czy dodając gazu Przy jechaniu na skręconych kołach z takimi prędkościami zawsze jest ,,tu tu tu tu,, sprawdzałem osłony przegubów i są całe, jadąc z większą prędkością pukanie jest częstsze. A jeszcze zawieszenie obejrzane na stacji diagnostycznej i bez żadnych luzów, auto było na szarpakach i amortyzatory sprawne. Końcówki drążków kierowniczych bez luzów. Kupować i wymieniać w ciemno ten przegub zewnętrzny? Gdzie rozpiąć najlepiej zawieszenie do jego wymiany i czy ciężko przegub schodzi z półośki? Mocno tzeba puknąć? Boję się żeby półośka nie wyleciała ze skrzyni:) AAA i pukanie jest tylko przy skręcie w prawo i dochodzi z prawej strony z przodu

Jedras
16-08-15, 21:44
Jak skręcasz w prawo i puka to lewy do wymiany :) nie ma tragedii żeby wymienić, rozpiac zwrotnice i sworzeń dolny i można działać

kbzzz
17-08-15, 07:26
Odpiąć trzeba obydwa sworznie i zwrotnice zostawiasz na końcówce, przy zbijaniu przegubu lepiej żeby druga osoba trzymała półoś żeby tak jak piszesz nie wyleciała ze skrzyni, roboty ok godzinke, najwięcej problemu miałem z nakrętką półosi- odkręciłem dopiero 2-u metrową rurą, powodzenia

dudi189
17-08-15, 07:44
Dzięki wielkie, wczoraj jezdzilem z otwartym tylnym oknem i to może jednak z tylu pochodzic ten dzwiek, dzis rozbiore tyl I zaloze inna piaste bo kolega jakas ma podobno dobrą. dziwne objawy bo kiedyś jak miałem uszkodzone tylne łożysko to były wibracje przy hamowaniu a teraz moze jest luz na lozysku ale na boki, pozdro

dudi189
19-08-15, 07:31
Temat u mnie zakończony, po wymianie tylnej piasty już mam na zakrętach cisze. Co ciekawe ruszalem mocno kołem na podnosniku i nie czulem luzu, pewnie łożysko było zniszczone w małym stopniu i stukanie było tylko w określonych warunkach. dziwne objawy jak na łożysko ale najważniejsze że pomogla wymiana