Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z rozruchem na ciepłym B18C4

Salata
12-08-15, 00:03
Od 2-3 tyg mam problem z rozruchem w silniku B18C4.
Problem zaczyna się kiedy silnik jest już ciepły i kiedy odpalam go przynajmniej 2 raz w ciagu 1 wycieczki powiedzmy na miasto 😃. Za 1 razem odpala zawsze i bez problemu, dopiero jak go zgaszę i jest już ciepły czasem są problemy. Zaczynało sie od tego ze po przynajmniej 2 odpaleniu silnik wchodził na obroty 2-2,5k i trwało to do momentu zgaszenia silnika później ostygł trochę i po paru godz wracało do normy.
Teraz już sie pogarsza i jak czasem go zgaszę to nie chce zapalić i wejść na obroty.
Odpala ciężko i trzeba pomagać padałem gazu żeby nie zgasł. Czasem odpala normalnie na nagrzanym a czasem nie chce.

Wymieniłem niedawno przewody zapłonowe na NGK i mam już u siebie nowe świeczki palec i kopułkę i od tego zacznę.

Jeśli macie jakieś rady to piszcie śmiało
Może coś z zapłonowym, ciśnieniem paliwa lub jakimś czujnikiem?

klapejron
12-08-15, 09:52
Czujnik temperatury płynu chłodzącego.

fełtek
12-08-15, 10:59
Czujnik temperatury płynu chłodzącego.

Też bym na to w pierwszej kolejności postawił i dopiero kabelki itp kupował.

Salata
12-08-15, 11:16
Chyba się zgadza bo juz 2 razy jak stałem chwile w korku to mi się podniosła sporo temperatura a nie bylo tego do tej pory.
Mialem przepalony bezpiecznik od wentylatora i juz go wymieniłem a dalej mi sie grzeje.

Dzieki za odpowiedz 😃
Lece działać w tym temacie.

Salata
18-08-15, 01:06
Wywaliło mi w końcu błąd nr 6 i wymieniłem czujnik temperatury płynu chłodzącego po czym auto zaczęło odpalać na ciepłym silniku jednak nadal sie grzało. Winny okazał sie wiatrak chłodnicy który był spalony bo poszlo widocznie jakies zwarcie i miałem też przepalony bezpiecznik 15A pod maską. Czujnik padł po wymianie skrzyni sprzęgła i przewodów silikonowych ukl. chłodzenia.

fełtek
18-08-15, 14:25
Jaki czujnik nabyłeś? Bo to ważne dla potomności.
Raz do EK3 kupiłem za 18zł i przekłamywał masakrycznie. Auto było dogrzane już po minucie :p

Salata
18-08-15, 14:55
Opisałem rozwiązanie tej usterki właśnie dla potomnych. Nabyłem czujnik FAE za 69zł zrobiłem reset kompa jakos lata

Starstruck
15-10-16, 18:27
Pozwolę sobie odkopać, bo też mam podobny problem. Czy czujniki są zamienne między B-D albo B-B czy musi być pod konkretny motór?

sweet
15-10-16, 19:52
Pozwolę sobie odkopać, bo też mam podobny problem. Czy czujniki są zamienne między B-D albo B-B czy musi być pod konkretny motór?

Według katalogu IC większość ma ten sam czujnik... no ale to tylko katalog a pewnie natknąłeś się nie raz na błędy ;)
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3320333013220-V26_72_0002-O9547-czujnik-temperatury-plynu-chlodzacego.html

Starstruck
15-10-16, 20:40
Mam w domu czujnik z B16A2 i stąd moje pytanie. Jak w ogóle sprawdzić czy ten czujnik co mam "zapasowy" jest sprawny?

rafik54321
15-10-16, 21:12
W celu sprawdzenia czujnika manual nakazuje tak:
- odłączyć kabel żółtozielony,
- zmierzyć opór między stykiem dodatnim a masą.

Przy temp płynu chłodzącego 56 stopni opór powinien wynosić 137 ohm, a przy temp 85-100 stopni opór powinien wynosić 46-30 ohm.