Zobacz pełną wersję : klimatyzacja
Na sprężarce jest taki zawór, więc bardzo możliwe.
Na wszelki wypadek warto - o ile masz wlany kontrast - poświecić ultrafioletem po komorze silnika i zobaczyć co się dzieje.
Panowie, nie moge sie dokopac wiec licze na wasza pomoc. Bylo gdzies na forum wspomniane, by sprawdzic czy kanal odprowadzajacy wilgoc z klimatyzacji jest drozny. Gdzie go szukac i jak sprawdzic jego droznosc? Zachodzi mi przednia szyba bialym syfem, a filtr kabinowy wymienilem bez rezultatu - obstawiam, ze ma to zwiazek z owym kanalem odprowadzajacym.
od spodu samochodu mniej więcej za silnikiem bedzie wychodzic z podłogi taka gumowa spłaszczona rurka
Panowie mam maly problem. A mianowicie nie załącza mi się sprężarka klimy w mojej Ep3 wentylatory sie włączają a sprężarka nie startuje. Moze za zimno jest żeby wystartowala? Przy ilu stopniach sie powinna załączać?
Poniżej 3 stopni się nie włącza, chodzą wtedy tylko wentylatory i osuszacz.
Dzieki za szybka odpowiedz:) w sumie jest 4stopnie moze dlatego nie zalacza zobaczę jutro w dzien
Witam!
To mój pierwszy post na forum, chociaż przeglądałem je już od pewnego czasu przed kupnem samochodu.
Miesiąc temu zakupiłem Civica z 2009r. Na badaniu przed zakupem wyszło, że klima jest kompletnie pusta - samochód sprowadzany z Niemiec, sprzedawaca zapuścił bajeczkę o konieczności spuszczania czynnika z systemu w Niemczech, jeśli samochód dłużej stoi nieruszany...
Gdy chciałem napełnić klimę, okazało się, że układ jest nieszczelny. Po sprawdzeniu przy pomocy azotu, mechanik stwierdził, że jest duża nieszczelność koło parownika ("aż w środku słychać jak syczy") i obok sprężarki. Stwierdził, że bez większego rozkręcania samochodu nie jest w stanie dojść co dokładnie jest popsute i ile to będzie kosztować. Samo dostnaie się do parownika ma wymagać rozkręcania deski rozdzielczej albo sporo rozkręcania od spodu (sam jeszcze nie wie).
I tak się zastanawiam co zrobić. Przede wszystkim czy ktoś się z podobną sytuacją spotkał? Co może być przyczyną rozszczelnienia w okolicach parownika (albo samego parownika)? Raczej żaden kamień tam nie trafi.
Jak się najłatwiej dostać do parownika? Szukałem serwisówki, ale niestety nie mogę nigdzie znaleźć
Wszelkie sugestie mile widziane :)
Witam!
To mój pierwszy post na forum, chociaż przeglądałem je już od pewnego czasu przed kupnem samochodu.
Miesiąc temu zakupiłem Civica z 2009r. Na badaniu przed zakupem wyszło, że klima jest kompletnie pusta - samochód sprowadzany z Niemiec, sprzedawaca zapuścił bajeczkę o konieczności spuszczania czynnika z systemu w Niemczech, jeśli samochód dłużej stoi nieruszany...
Gdy chciałem napełnić klimę, okazało się, że układ jest nieszczelny. Po sprawdzeniu przy pomocy azotu, mechanik stwierdził, że jest duża nieszczelność koło parownika ("aż w środku słychać jak syczy") i obok sprężarki. Stwierdził, że bez większego rozkręcania samochodu nie jest w stanie dojść co dokładnie jest popsute i ile to będzie kosztować. Samo dostnaie się do parownika ma wymagać rozkręcania deski rozdzielczej albo sporo rozkręcania od spodu (sam jeszcze nie wie).
I tak się zastanawiam co zrobić. Przede wszystkim czy ktoś się z podobną sytuacją spotkał? Co może być przyczyną rozszczelnienia w okolicach parownika (albo samego parownika)? Raczej żaden kamień tam nie trafi.
Jak się najłatwiej dostać do parownika? Szukałem serwisówki, ale niestety nie mogę nigdzie znaleźć
Wszelkie sugestie mile widziane :)
Żle szukałeś.
Jeden z przyklejonych postów w powyższym dziale. - "Przyklejony: Instrukcja serwisowa do Civica 8 gen. PL!!!"
Żle szukałeś.
Jeden z przyklejonych postów w powyższym dziale. - "Przyklejony: Instrukcja serwisowa do Civica 8 gen. PL!!!"
ZTCP to linki wygasły. U Trafo na stronce jest link do chomika, ale nie mam jak w robocie sprawdzic, czy dziala
lov-taszka
29-04-16, 16:27
Witajcie, mam problem z klimatyzacją. Klimatyzacja po włączeniu działa ok. 5-10 min. po tym czasie zaczyna lecieć ciepłe powietrze. Nie ma różnicy czy jest ustawiona na manualny tryb czy też automatyczny. Klimatyzacja była nabijana tydzień temu oraz filtr został wymieniony na nowy.
Samochód kupiłam 2 miesiące temu. Poprzedni właściciel przekazał mi, że klimatyzację nabijał co roku (jest to normalne?).
Możliwe, że przekaźnik klimatyzacji niedomaga.
Witajcie, mam problem z klimatyzacją. Klimatyzacja po włączeniu działa ok. 5-10 min. po tym czasie zaczyna lecieć ciepłe powietrze. Nie ma różnicy czy jest ustawiona na manualny tryb czy też automatyczny. Klimatyzacja była nabijana tydzień temu oraz filtr został wymieniony na nowy.
Samochód kupiłam 2 miesiące temu. Poprzedni właściciel przekazał mi, że klimatyzację nabijał co roku (jest to normalne?).
Sprawdź luz sprzęgła klimatyzacji jak najszybciej - inaczej czeka cię wymiana cewkii oraz innych elementów.
Wywala ci termik cewki z powodu przegrzewania się uzwojenia (slizganie się sprzęgła klimatyzacji)
Siema ja też mam pytanko. W mojej hani 5d 1.8 2006r przy włączonej klimie raz załącza raz wyłącza sprężarkę, byłem wczoraj dobić klime bo myślałem ze jest za mało czynnika i faktycznie było tylko 250 gram. Dobiłem do pełna i dalej jest tak samo, sprężarka raz się włącza a po chwili rozłącza. Klima chłodzi w środku jest zimno tylko czy tak powinno być z tym on/off
Help
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tak jest prawidłowo.
Wysłane z mojego myPhone_AXE_LTE przy użyciu Tapatalka
Witam,
Od tygodnia jestem właścicielem Hondy Civic IMA 1.3 Hybrid z 2006 roku. Przy zakupie na zewnątrz było zimno więc sprzedający handlarz uśpił moja czujność wmawiając że klima działa ale wymaga uzupełnienia czynnika. Rzeczywiście załączenie powoduje pstrykniecie a kompresor kręci. Obecnie jednak z klimatyzacji leci tylko ciepłe powietrze (czyli temp z zewnątrz,wewnątrz samochodu)
W serwisie klimatyzacji po napełnieniu i sprawdzeniu szczelności (wychodzi ze klima szczelna brakowało 200g), mechanik po załączeniu klimy powiedział że kompresor działa, sprzęgło kliknęło a potem pokazał mi manometry że nic się na nich nie dzieje przy zał/wył AC a powinno. Zasugerował że on zacząłby od wymiany zaworu rozprężnego. Przeczytałem cały wątek (3 dni z przerwami) i nie znalazłem informacji żeby ktoś wymieniał ten zawór. Co sądzicie czy rzeczywiście powinienem go wymienić? Obecnie serwisant spuścił mi czynnik z klimy bo myślałem że sam go wymienię tylko czy to rzeczywiście dobry trop?
W serwisie wytłumaczyli mi, że wychodzi na to, iż nie ma sprężania bo zawór rozprężny tak jakby cały czas był otwarty. Możliwe żeby ten zawór padł? Samochód sprowadzony ze Szwecji, wiec jestem w stanie uwierzyć, że klimatyzacja mogła być używana rzadko lub w ogóle.
Jeszcze pytanie. Pan który robił mi z klimą określił że kompresor działa na podstawie tego, że było słychać pstryk i zaczynało się kręcić ustrojstwo zaznaczone przeze mnie na zdjęciu poniżej.
https://drive.google.com/file/d/0ByQLqlcSJ3QAcHhZd2NlN1FWcFk/view?usp=drivesdk
czy tyle wystarczy żeby stwierdzić że kompresor jest ok?
Proszę o pomoc i z góry dzięki za odpowiedzi.
Witam serdecznie, (Type S - motor 1.8) od zakupu auta z klimą nic nie robiłem przez 2 lata, nic się z nią nie dzieje i chłodzi, lecz chciałbym przeprowadzić diagnostykę - na coś szczególnego zwracać uwagę?
Wszystko robi za ciebie maszyna do dobijania układu klimatyzacji.
Moim zdaniem sprawdź tylko ile czynnika powinno być w układzie (bodajże 470 g)
Moim zdaniem sprawdź tylko ile czynnika powinno być w układzie (bodajże 470 g)
A dokładnie:
Ilość czynnika chłodniczego:
440 do 490 g
0,44 do 0,49 kg
oraz olej jeśli jest potrzeba, choć niewiem czy maszyny same nie wymieniają pleju
Zalecany olej PAG: SANDEN SP-10
• nr katalogowy 38897-P13-003: 120 ml
• nr katalogowy 38898-P13-003: 250 ml
• Nr katalogowy 38899-P13-A01: 40 ml
Dolać zalecanego oleju w wymaganej ilości po wymianie jakiejkolwiek z poniższych części.
• Aby uniknąć zanieczyszczeń, nie używać ponownie spuszczonego oleju i nigdy nie mieszać z innymi olejami.
• Natychmiast po użyciu oleju, założyć korek na pojemnik w celu uszczelnienia go, aby uniknąć pochłaniania wilgoci przez olej.
• Unikać rozlewania oleju na samochód, może on uszkodzić lakier; jeśli jednak został rozlany, niezwłocznie zmyć go.
Skraplacz A/C . 25 ml
Parownik . 35 ml
Rurki lub przewody . 10 ml
Naprawa nieszczelności . 25 ml
Sprężarka A/C . W tym samochodzie w separatorze oleju zamontowana jest wewnętrzna sprężarka, dlatego nie jest konieczne
spuszczanie oleju w przypadku wymiany sprężarki.
Nie wszystko, nie sprawdzi luzu na elektrosprzęgle kompresora,a to bardzo ważne w tym aucie :)
A dokładnie:
oraz olej jeśli jest potrzeba, choć niewiem czy maszyny same nie wymieniają pleju
Gdzie dostanę ten olej i ile go wchodzi? Kupować dokładnie taki czy oddać może warsztatowi co się tym zajmuję?
Pozdrawiam
Wszystko załatwia maszyna do serwisu klimy.
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Wszystko załatwia maszyna do serwisu klimy.
Ok, mam nadzieje że się nie rozczaruje i nie będzie problemu..
Witam jaka powinna byc temperatura na wylocie z nawiewu u mnie jest 8C, a kiedys w Mondeo miałem 3C ??
Już se znalazłem 8C to dobry wynik
jblichiewicz
23-05-16, 01:50
Witam wszystkich...
pewnie temat się już pojawiał ale nie mogę znaleźć tu żadnej konkretnej odpowiedzi....
Posiadam Hondę Civic FD VIII sedan wersja executive z 2007r.
Mam problem z pracą klimatyzacji. Po odpaleniu auta i wywietrzeniu załączona klima działa góra 15 minut, potem wieje ciepłe powietrze... ustawiam średnio temp o 2 stopnie niżej niż na dworze...
Klima nabita, odgrzybiona i sprawdzona szczelność... Wymieniony na nowy w aso przekaźnik...nic to nie dało...
W upalne dni klima działa rano i po południu jak już nie ma słońca. Zimą pięknie działa wszystko...
Myślałem że może sprężarka klimy no ale w końcu czasem działa....wiec chyba nie to
Czy może to być wina czujnika nasłonecznienia przy podszybiu? Wymienić na nowy?
Jakieś porady? Pomoc? Czy kierować się do serwisu?
Dzięki za pomoc😬
Odpowiedź była i to konkretna i to wielokrotnie.
Luz sprzęgła klimatyzacji do ustawienia.
Za duży luz powoduje śllizganie sie sprzęgła po załączeniu - to powoduje :
- ślizganie sie tarczy
- mniejsza wydajność kompresora
- w konsekwencji dłużej działający elektromagnes od sprzęgła
- elektromagnes się przegrzewa i wywala wbudowany w nim termik
Termik ten nie jest wieczny - jest to bezpiecznik polimerowy , więc kwestia iluś uruchomień i będziesz miał cewkę sprzęgła do wymiany.
Dlatego na tego typu awarie należy reagować szybko póki jeszcze nie ubiło cewki - inaczej koszty i potencjalne problemy w zakładach (które nie umieją tego wymienić) sprawią że będziesz gorąco wspominał to konkretne lato.
Jakie są objawy padnięcia cewki ?
Parę dni temu klima mi działała a wczoraj już nie :/
I dodam że nie ma tego cyknięcia gdy odpalam
jblichiewicz
23-05-16, 13:24
No ja juz się umówiłem do serwisu z tą klimą... przekazałem Panu objawy i powiedział, że może to być wina za dużej ilości odczynnika w układzie, skoro klima nie działa tylko w pełnym słońcu a odpala się wentylator.... Jutro dam znać co na serwisie się wydarzyło...
Witam,
w ubiegłym roku walczyłem z klimą - padła cewka - po wymianie, ustawieniu luzu (nawet jak luzu nie było na próbę) sprzęgło się slizgało przy wyższych obrotach silnika. Czynnik oraz osuszacz wymieniony. Na wolnych obrotach idealnie. Teraz klima działa, nawet na wyższych obrotach ale jak się wkręci silnik na wysokie obroty i puści gaz słychać (i widać iskry) slizganie sprzęgiełka. Boje się że jak przyjdą większe upały to znów będzie problem. Macie jakieś pomysł co może powodować poślizgi sprzęgiełka - za słaba cewka? Przekaźnik raczej nie bo podłączonie "na krótko" daje te same objawy.
A u mnie problemy bo klima chodzi - zresztą bdb tylko jak jest chłodno i jest w miarę zimny silnik....zacząłem od wymiany przekaźnika ale jednak to nie jego wina...więc auto na podnośnik a tam szczelina z 2mm na sprzęgiełku...patrzę i nie widzę nakrętki, okazało się że jakiś baran musiał ją ukręcić i zaspawał wszystko do kupy :( ( ASO Honda we Frankfurcie taki patent odstawiło ) i teraz nic tylko czeka mnie wymiana kompresora bo chyba innej opcji na to nie ma.....szlak by to trafił...
jblichiewicz
24-05-16, 22:55
No i jestem po wizycie u specjalisty... odzyskałem klime:)
Okazało się , że na przewodzie od czujnika klimy miałem spadki napięcia... jeden z kabli wymieniony, ustawione drobne luzy na sprzęgle plus dobicie 60g odczynnika i klima jak nowa:) w końcu zimno w aucie:)
Witam,
To mój pierwszy post na forum i od razu serdeczna prośba do Was.
Od 2 tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem Civica VIII wersja 1.8 SEDAN.
W aucie jestem zakochany, ale nawala mi klimatyzacja, tzn. tylko gdy na zewnątrz jest gorąco a silnik jest rozgrzany, gdy jest mniej niż te okolice 17 stopni, wszystko działa jak trzeba.
Przeczytałem chyba całe forum z tym związane i wiem że to typowa usterka, zaczynam od weryfikacji działania przekaźnika, mam już nowy i tu pytanie:
Bardzo proszę o informację który przekaźnik odpowiada za klimatyzacje w tym aucie? pod maską jest ich sporo, nigdzie w internecie nie mogę znaleźć informacji (widziałem tematy na forum, ale obrazki były już nieaktualne)
Dziękuję za pomoc!
Panowie jeśli odpowiedź już padła to przepraszam. Dajcie znać to przeszukam wszystkie strony.
Problem:
Klima przestała działać a wraz z nią pojawił się cyklicznie odgłos w komorze silnika jakby jakaś blacha wibrowała ciężko opisać.
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Odpowiem sobie sam a może komuś się przyda.
Aso chcialo wymieniac cała sprężarkę 1800 PLN.
Pojechałem do serwisu klimatyzacji Rosłoniec i stwierdzili, że koło czołowe oraz sprzęgło. Całość 620 PLN.
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedź była i to konkretna i to wielokrotnie.
Luz sprzęgła klimatyzacji do ustawienia.
Za duży luz powoduje śllizganie sie sprzęgła po załączeniu - to powoduje :
- ślizganie sie tarczy
- mniejsza wydajność kompresora
- w konsekwencji dłużej działający elektromagnes od sprzęgła
- elektromagnes się przegrzewa i wywala wbudowany w nim termik
Termik ten nie jest wieczny - jest to bezpiecznik polimerowy , więc kwestia iluś uruchomień i będziesz miał cewkę sprzęgła do wymiany.
Dlatego na tego typu awarie należy reagować szybko póki jeszcze nie ubiło cewki - inaczej koszty i potencjalne problemy w zakładach (które nie umieją tego wymienić) sprawią że będziesz gorąco wspominał to konkretne lato.
Termik dopadł i mnie ;) padł po 2 latach więc nie tak żle ,teraz wstawiłem większy :D
Panowie dziwna rzecz mnie spotkała,mianowicie po długiej trasie nad morze (cała trasa z klimą ON) i po kilkudniowym postoju wsiadam włączam silnik a klima nie chłodzi, kompresor też nie pracuje. Kilkukrotne wciskanie on off i zero reakcji, zmiany trybów również. Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu klima zaskoczyła i usłyszałem jakby dzwięk szczotek rozrusznika przez krótką chwilę. Od tamtej pory klima działa bez zarzutu. Jest się czym martwić? Spotkał się już ktoś z taką sytuacją?
No i jestem po wizycie u specjalisty... odzyskałem klime:)
Okazało się , że na przewodzie od czujnika klimy miałem spadki napięcia... jeden z kabli wymieniony, ustawione drobne luzy na sprzęgle plus dobicie 60g odczynnika i klima jak nowa:) w końcu zimno w aucie:)
Hej, orientujesz się jaki przewód był wymieniany?
U mnie na wywiewie jest około 15 stopni. Coś jest nie tak już drugi sezon. W zeszłym roku współczynnik uzupełniony, niewiele brakowało i zmniejszony został luz na sprzęgle. Nadal było nie tak. Chcę zaznaczyć że u mnie sprężarka pracuje cały czas a w accordzie wyłączała się co 30 sekund. Więc coś jest nie tak. Zacząłem się zastanawiać znowu nad tym, może ktoś podpowie co jest? Może byś słaba sprężarka?
Panowie przeczytałem cały temat i mojego przypadku brak właśnie nabyłem civica fa1 1,8 naturalnie podczas zakupu klima nie działała pani oświadczyła ze klima raz działała a raz nie (co pasowało do przekaźnika)jednak ja nie uwierzyłem i pojechałem do znajomego warsztatu sprawdzić czy w układzie jest czynnik okazało się ze wszystko jest ok przekładałem przekaźniki z innymi i nadal nic po naciśnięciu ac nie startuje ani sprężarka ani wentylator nic się nie dzieje poza zaswieceniem zielonej lampki na przycisku ac na krótko hula elektro załącza sprężarkę wiatrak na krótko tez hula jeśli gdzieś w moim poście zawiało amatorszczyzna to tak ma być bo nie znam się. Proszę o radę
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Do powyższego posta. Może jakiś czujnik jest uszkodzony i to jest przyczyną problemu?
Jako że i mnie problemy z klimą nie ominęły to pokrótce opiszę objawy i spróbuję dopytać o kilka rzeczy...
Wczoraj wracając z pracy nie chciała mi się włączyć klimatyzacja. Wentylatory pracowały, nie załączała się jednak sprężarka. Dzisiaj rano przy zdecydowanie niższej temperaturze klimatyzacja włączyła się normalnie. Pojechałem "na maszynę". Zeszło 410 gram czynnika a napompowano 470, zatem tylko 60 więcej. Po tej operacji klima pracuje prawidłowo nawet w wysokiej temperaturze, ładnie chłodziła praktycznie przez całą drogę z pracy do domu (30km).
1) czy taka różnica w ilości czynnika może prowadzić do problemów z załączeniem sprzęgła sprężarki przy wyższych temperaturach?
2) jaki jest prawidłowy zakres wymiaru szczeliny na sprzęgle? (chciałbym sprawdzić profilaktycznie jednak link do serwisówki niestety wygasł)
3) czy ktoś posiada serwisówkę do sedana i mógłby ją wysłać na maila?
Może warto byłoby umieścić na pierwszej stronie tego tematu krótki poradnik zawierający info o wielkości szczeliny na sprzęgle, spisie czujników biorących udział w pracy klimatyzacji, jakie elementy należy zdemontować aby wykręcić koło sprężarki bądź samą sprężarkę (z podziałem hatchback/sedan czy typ silnika) czy instrukcję typu nie działa sprzęgło i wiatraki -> prawdopodobna przyczyna, nie działa sprzęgło a wiatraki się kręcą -> prawdopodobna przyczyna...
Witam!
Pomoże ktoś zlokalizować i jak wymienić osuszacz klimy w 1.8 HB ?
Witam
Jaki filtr kabinowy polecacie?
fireman1014
16-09-16, 20:24
Witam!
Aby wymienić osuszacz musisz rozszczelnić układ a czynnika chłodzącego w butelkę nie złapiesz:.) z osuszaczem trzeba do firmy, która odciągnie czynnik a potem ponownie wtłoczy go po wymianie osuszacza.
przecież wiem, chce sie tylko dowiedziec jak się do niego dostać, mam sprzęt do wyciągniecia i napelnienia czynnikiem ;)
pojawił się jednak większy problem.
Klima całkowicie przestała działać. Sprawdziłem przekaźnik - sprawny. Potem wziąłem się za sprawdzanie sprzęgiełka - sprawne. Wyjęcie podkładki według poradnika Trafo nic nie dało, bo szczelina jest bdb. Sprężarka nadal się nie włącza. Dla pewności sprawdziłem jeszcze, czy wgl dochodzi prąd do sprężarki no i na kablu po włączeniu klimy jest prąd. Macie jakieś porady co dalej z tym robić?
Witam!
Jeśli przez osuszacz rozumiesz element układu klimy odpowiedzialny za pochłanianie wilgoci z czynnika to znajduje się od razem z skraplaczem.
Aby się do niego dostać należy zdjąć zderzak, i odciągnąć cały czynnik z układu. Dlatego w warunkach amatorskich nie uda ci się zrobić tego samemu.
Nie wpadnij na pomysł wypuszczenia czynnika do atmosfery - nowe przepisy dot. ilości czynnika jakiego brakuje w klimie są bardzo restrykcyjne.
Drumek:
Pisz mniej skrótowo co i jak z klimą ci się dzieje, bo zwyczajnie za dużo trzeba się domyślać.
Nie można zrozumieć czy problem to sterowanie sprężarki czy też sama sprężarka.
Dodatkowo skoro masz dostęp do maszyny, to podłącz do niej , i sprawdz czy jest odpowiednie ciśnienie niskie i wysokie.
W 1.8 masz możliwość załączenia sprężarki na krótko kablem - jak podłączysz do maszyny to bedziesz mógł sprawdzić czy i jak zmienia się ciśnienie w układzie.
Nie wpadnij na pomysł wypuszczenia czynnika do atmosfery - nowe przepisy dot. ilości czynnika jakiego brakuje w klimie są bardzo restrykcyjne.
prosze Cie :p
prosze Cie :p
Tu nie chodzi o to że ktoś ci coś zrobi, ale że bedziesz miał problemy z nabiciem klimy.
Zwyczajnie wprowadzono limit dla ilości czynnika jaki może być dobity do klimy jednorazowo.
(i Firmy od klimatyzacji muszę prowadzić dokumentację dot ile samochodów obsłużyły)
Pełne napełnienie możliwe jest jedynie jak udokumentują naprawę.
Oczywiście jest to obchodzone, bo mało kiedy zmieścisz się w podanej w przepisach ilości.
Ale zaczynają się problemy jak przyjedziesz z pustym układem - to nie jest już tak jak dawniej że nikogo nie obchodziło ile dobijasz czynnika.
Tu nie chodzi o to że ktoś ci coś zrobi, ale że bedziesz miał problemy z nabiciem klimy.
Zwyczajnie wprowadzono limit dla ilości czynnika jaki może być dobity do klimy jednorazowo.
(i Firmy od klimatyzacji muszę prowadzić dokumentację dot ile samochodów obsłużyły)
Pełne napełnienie możliwe jest jedynie jak udokumentują naprawę.
Oczywiście jest to obchodzone, bo mało kiedy zmieścisz się w podanej w przepisach ilości.
Ale zaczynają się problemy jak przyjedziesz z pustym układem - to nie jest już tak jak dawniej że nikogo nie obchodziło ile dobijasz czynnika.
obaj wiem o co chodzi :p
Klima całkowicie przestała działać. Sprawdziłem przekaźnik - sprawny. Potem wziąłem się za sprawdzanie sprzęgiełka - sprawne. Wyjęcie podkładki według poradnika Trafo nic nie dało, bo szczelina jest bdb. Sprężarka nadal się nie włącza. Dla pewności sprawdziłem jeszcze, czy wgl dochodzi prąd do sprężarki no i na kablu po włączeniu klimy jest prąd. Macie jakieś porady co dalej z tym robić?
prąd na kablu od spreżarki jest przed bezpiecznikiem termicznym czy za?
tutaj sprawdzałem https://zapodaj.net/9f16661a59854.jpg.html
https://zapodaj.net/9f16661a59854.jpg.html
zapodaj 12v na ten przewód przy wyłączonym silniku i powinno być słychać kliknięcie cewki
Jeśli przez osuszacz rozumiesz element układu klimy odpowiedzialny za pochłanianie wilgoci z czynnika to znajduje się od razem z skraplaczem.
Aby się do niego dostać należy zdjąć zderzak, i odciągnąć cały czynnik z układu. Dlatego w warunkach amatorskich nie uda ci się zrobić tego samemu.
Drumek:
Pisz mniej skrótowo co i jak z klimą ci się dzieje, bo zwyczajnie za dużo trzeba się domyślać.
Nie można zrozumieć czy problem to sterowanie sprężarki czy też sama sprężarka.
Dodatkowo skoro masz dostęp do maszyny, to podłącz do niej , i sprawdz czy jest odpowiednie ciśnienie niskie i wysokie.
W 1.8 masz możliwość załączenia sprężarki na krótko kablem - jak podłączysz do maszyny to bedziesz mógł sprawdzić czy i jak zmienia się ciśnienie w układzie.:)
Skraplacz z osuszaczem da się wymienic bez ściagania zderzaka ;) wystarczy grill
co do przepisów to faktycznie sa dośc chore :( ale to chyba bardziej dla warsztatu i dla klienta co to nie ma ochoty szukać gdzie ubywa czynnik bo szkoda mu kasy i woli "dobijać " co rok
tutaj sprawdzałem https://zapodaj.net/9f16661a59854.jpg.html
https://zapodaj.net/9f16661a59854.jpg.html
skoro tu masz prąd i nie działa po tym co zrobiłeś to wymień cewke i po problemie :) a cewke możesz kupić tam ską zdjęcie brałeś :) chyba ze chce ci się bawić w wymiane samego termika w cewce :)
Mi przy dobiciu 100 gram po 3 latach kręcili już nosem.
"No dobrze, ale jak rozliczać się z gazu, który może łatwo ulecieć przy rozszczelnieniu klimatyzacji, np. w wyniku awarii albo podczas niezbyt ostrożnych zabiegów mechanika? Zgodnie z nowymi przepisami nie wolno już tak po prostu „dobić” klimy czynnikiem, jeśli brakuje go więcej niż 40 gramów! Większy ubytek traktowany jest jako ponadnormatywny, a uzupełnienie czynnika jest w takiej sytuacji możliwe dopiero po naprawieniu układu, przy czym naprawa taka powinna być udokumentowana!"
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/koniec-z-nabijaniem-nieszczelnych-klimatyzacji-nowe-przepisy-dla-serwisow/sgrzqr
Wymiana oringu to taka klasyka w tym przypadku i co 3 auto tak niestety trzeba robic bo wytyczne przepisów maja sie nijak do rzeczywistego mozliwego ubytku :)
Szepar ja to wszystko wiem bo musiałem robić papiery pod ten przepis bo już kontrolują kto grzebie przy czyniku bez uprawnień :)
Haha - a wymiana zaworu serwisowego (tego gdzie podłączasz maszynę) też liczy się jako naprawa :) ?
Tak się pytam na przyszłość jak bym potrzebował tzw "naprawy" do sprawnej klimy.
Bodzio ja wiem że ty wiesz, ale są na forum ludzie co nie widzą, nie chcą wiedzieć , ale wypowiedzieć się bez sensu muszą.
Dlatego trzeba się podpierać linkiem.
Ja o tym że z preparatami chemicznymi będą jaja, to wiem od dawna z racji współpracy z ludźmi zajmującymi się galwanotechniką.
I tam juz jak pamiętam chyba w 2012 pojawiły się w Polsce przepisy wykonawcze do REACH.
[QUOTE=szczepar;2751141]Haha - a wymiana zaworu serwisowego (tego gdzie podłączasz maszynę) też liczy się jako naprawa :) ?
Tak się pytam na przyszłość jak bym potrzebował tzw "naprawy" do sprawnej klimy.
Oczywiście :) wymiana zwykłego oringu na połączeniu też ;)
kermid 102
27-09-16, 09:25
Panowie, pacjent civic 8 2007r, kompletnie nie działająca klima. Po załączeniu przycisku, zero reakcji...
Co zostało sprawdzone:
- Czynnik w układzie teoretycznie jest, po odkręceniu korka i wciśnięciu wentylka następuje sykniecie.
- Słynny przekaźnik. Do przewodu który idzie do sprężarki została podłączona żarówka biegun + Przekaźnik wpięty, przycisk AC on, żarówka nie świeci. Natomiast kiedy wyjmę przekaźnika i mostkuję dwa dolne piny w skrzynce bezpieczników żarówka świeci. (Można chyba więc przyjąć że przekaźnik is dead)
- Słynna cewka klimatyzacji. Po zmostkowaniu dwóch pinów od przekaźnika zero cyknięcia na cewce ( Więc chyba cewka też jest martwa)
Auto sporo stało nieużywane, czy coś mogło nie wiem przyrdzewieć, zaśniedzieć ?
Kolejna rzecz, czujnik temp zewnętrznej pokazuje herezje bo wskazuje na ujemne temperatury. Czy on ma też wpływ na załączanie klimatyzacji ?
Pierwsza myśl była taka że to właśnie on blokuje załączenie układu klimatyzacji .
Dziękuję za ewentualne sugestie.
Pozdrawiam.
Panowie, pacjent civic 8 2007r, kompletnie nie działająca klima. Po załączeniu przycisku, zero reakcji...
[...]
- Słynny przekaźnik. Do przewodu który idzie do sprężarki została podłączona żarówka biegun + Przekaźnik wpięty, przycisk AC on, żarówka nie świeci. Natomiast kiedy wyjmę przekaźnika i mostkuję dwa dolne piny w skrzynce bezpieczników żarówka świeci. (Można chyba więc przyjąć że przekaźnik is dead)
[...]
A może zwyczajnie komputer nie włącza klimatyzacji bo nie spełnia warunków ciśnienie za niskie/czujnik od ciśnienia walnięty/za niska temperatura ?
Syknięcie nie świadczy o tym że jest wystarczające ciśnienie.
I wtedy przekaźnik nie jest dead, tylko zwyczajnie komputer nie wysterowuje jego ?
- Słynna cewka klimatyzacji. Po zmostkowaniu dwóch pinów od przekaźnika zero cyknięcia na cewce ( Więc chyba cewka też jest martwa)
Cewkę sprawdza się podłączając do niej bezpośrednio a nie w miejscu przekaźnika.
Zawsze jest szansa ze to termik obok cewki się rozwalił, dlatego należy sprawdzić dokładniej.
Auto sporo stało nieużywane, czy coś mogło nie wiem przyrdzewieć, zaśniedzieć ?
Kolejna rzecz, czujnik temp zewnętrznej pokazuje herezje bo wskazuje na ujemne temperatury. Czy on ma też wpływ na załączanie klimatyzacji ?
Pierwsza myśl była taka że to właśnie on blokuje załączenie układu klimatyzacji .
Zacznij od czujnika temperatury zewnętrznej.
Zrób auto-test klimatyzacji i sprawdź jakie parametry i błędy otrzymałeś. (Zacznij od ściągnięcia serwisówki - niestety przypięte linki nie działają, wiec pozostaje ci improwizacja , Chomik, ect).
Zakładam że to 1.8 bo w 2.2 trudno dostać się do przewodów.
Czy wciśnięcie przycisku AC-ON z pozycji AC-OFF powoduje przy włączonym silniku następujące efekty
- załączenie wentylatora pod maską
- delikatne wachnięcie obrotami silnika w górę i powrót obrotów do stanu poprzedniego - efekt jak by ktoś lekko puknął w pedał gazu (to efekt występujący jedynie w 1.8)?
Jeśli nie to zwyczajnie czeka cię typowy serwis klimatyzacji czyli :
- sprawdzenie ciśnienia i ilości czynnika
- naprawa czujnika temperatury
Niepokojące jest że sprzęgło nie załącza się , jak też klima nie wysterowuje jego.
To może świadczyć o kumulacji usterek.
kermid 102
27-09-16, 10:57
Dzięki za szybką odpowiedź.
No właśnie po naciśnięciu przycisku od klimatyzacji jest zerowa reakcja, wentylatory milczą, nie ma żadnych wahań obrotów czy coś w tym stylu.
Cewkę sprawdzałem podając plusa na przewód który idzie do sprężarki, czarna złączka która jest umiejscowiona na alternatorze (wedle poradnika w tym temacie).
Żyję z nadzieją że może coś zaśniedziało itp.
Podłączałem wczoraj auto pod kompa interfejs ELM 327. Żadnych błędów nie wyszukało, rozłączyłem czujnik ciśnienia układu to dopiero wtedy wywaliło jakieś błędy.
Silnik 1,8
Wymień/napraw/wyczyść czujnik co wariuje i tak powinieneś go wymienić , więc tu nie ma dyskusji. :)
Jak to poprawi sytuację, tj zacznie podawać napięcie na sprzęgło to będziesz dalej walczyć.
I zrób auto-test klimy - tylko jego nie robi się ELM-em a sekwencją na panelu klimy.
Teoretycznie jaka to jest to mógłbym napisać/znaleść , ale bez kodów i całej reszty z serwisówki to i tak nie pomoże ci.
Dlatego sciagnij/znajdz serwisówkę - tam bedziesz mieć możliwość podglądu wartości z czujników.
kermid 102
27-09-16, 11:23
Wstępnie rozbierałem ten czujnik od temp. zewnętrznej. Prze lutowałem nóżki ale nic to nie dało.
Tam siedzi zwykły termistor więc planuję pokombinować z jego podmianą tylko nie wiem dokładnie jaka jest w nim rezystancja.
Byłby wdzięczny jakbyś podesłał jak zrobić ten auto test klimy jeśli nie jest to jakiś duży problem :)
Tu masz tabelę temperatura/rezystancja dla czujnika zewnętrznego
-10 - 11k
0 - 6k5
10 - 4k
20 - 2k6
30 - 1k5
40 - 1k
Na upartego na czas diagnostyki możesz wsadzić rezystor 1k5 :P aby udawał 30 stopni :)
Moduł sterujący klimatem wyposażony jest w funkcję samodiagnostyki. Aby uruchomić funkcję samodiagnostyki, należy wykonać następujące czynności:
1. Wyłączyć zapłon.
2. Nacisnąć i przytrzymać przyciski AUTO i STEROWANIA RECYRKULACJĄ, włączyć zapłon (II), a następnie zwolnić przyciski AUTO i STEROWANIA RECYRKULACJĄ.
3. Wszystkie segmenty wskaźnika temperatury włączają się na 2 sekundy, a następnie rozpoczyna się samodiagnoza.
UWAGA:
•Silnik dmuchawy można uruchomić na różnych obrotach niezależnie od treści wyświetlanej na panelu.
•Jeśli system wykryje usterkę, na wskaźniku temperatury po stronie kierowcy zaświeci odpowiedni segment (od A do N) i wskaźnik AUTO sygnalizujący usterkę. Wskaźnik temperatury będzie wyświetlał co sekundę na przemian cyfry „88” (wszystkie segmenty wskaźnika świecą), segment sygnalizujący kod usterki (od A do P) i kontrolkę AUTO. W celu ustalenia znaczenia kodu DTC przejść do sprawdzania kodów DTC.
•Jeżeli nie wykryto problemów, segmenty nie będą świeciły i system sprawiał wrażenie wyłączonego.
Wyłączanie funkcji samodiagnostyki
4. Aby anulować funkcję samodiagnozy, należy wyłączyć zapłon. Po skończeniu naprawy uruchomić ponownie funkcję samodiagnostyki, aby upewnić się, że nie ma innych kodów DTC.
Sprawdzanie kodów DTC
Wyświetlacz temperatury wskazuje jeden lub wiele kodów DTC. Jednoczesne zapalenie się segmentów wskaźnika A, C, E, i G może świadczyć o przerwie we wspólnym przewodzie masowym. Jeżeli nie wystąpiły kody DTC, kontrolka nie świeci.
DTC (segment wskaźnika temperatury po stronie kierowcy i wskaźnik AUTO) / Wykryta usterka
A Przerwa w obwodzie czujnika temperatury wnętrza
B Zwarcie w obwodzie czujnika temperatury wnętrza
C Przerwa w obwodzie czujnika temperatury zewnętrznej
D Zwarcie w obwodzie czujnika temperatury zewnętrznej
E Przerwa w obwodzie czujnika nasłonecznienia
F Zwarcie w obwodzie czujnika nasłonecznienia
G Przerwa w obwodzie czujnika temperatury parownika
H Zwarcie w obwodzie czujnika temperatury parownika
J Usterka dźwigni, klapki lub silnika regulacji mieszania powietrza po stronie kierowcy
K Usterka dźwigni, klapki lub silnika regulacji mieszania powietrza po stronie pasażera
L Usterka dźwigni, klapek lub silnika regulacji kierunku nawiewu
M Usterka dźwigni, klapki lub silnika sterowania recyrkulacją
N Usterka w silnika dmuchawy
P Wewnętrzny błąd modułu sterującego klimatem
A i AUTO Moduł sterujący klimatem utracił komunikację z modułem zestawu wskaźników (komunikat NE)
B i AUTO Moduł sterujący klimatem utracił komunikację z modułem zestawu wskaźników (komunikat ECT)
C i AUTO Moduł sterujący klimatem utracił komunikację z silnikiem sterowania recyrkulacją
D i AUTO Moduł sterujący klimatem utracił komunikację z silnikiem regulacji kierunku nawiewu
E i AUTO Moduł sterujący klimatem utracił komunikację z modułem zestawu wskaźników (komunikat VSP)
F i AUTO Moduł sterujący klimatem utracił komunikację z modułem wyświetlacza pomocniczego audio-HVAC (z systemem audio) lub modułem wyświetlacza pomocniczego audio-HVAC (bez systemu audio)
G i AUTO Usterka silnika regulacji mieszania powietrza po stronie kierowcy
H i AUTO Usterka silnika regulacji mieszania powietrza po stronie pasażera
J i AUTO Błąd przewodu szyny komunikacji
K i AUTO Moduł sterujący klimatem utracił komunikację ze wszystkimi silnikami sterowania (regulacji)
L i AUTO Moduł sterujący klimatem utracił komunikację z silnikiem regulacji mieszania powietrza po stronie kierowcy
M i AUTO Moduł sterujący klimatem utracił komunikację z silnikiem regulacji mieszania powietrza po stronie pasażera
N i AUTO Usterka silnika regulacji kierunku nawiewu
P i AUTO Usterka silnika sterowania recyrkulacją
I Podgląd danych z czujników
Wyświetlanie sygnałów wejściowych czujników modułu sterującego klimatem
Moduł sterujący klimatem posiada tryb wyświetlania odbieranych sygnałów wejściowych z czujników. Tryb ten pokazuje jakie sygnały odbiera moduł sterujący klimatem z każdego czujnika, co może pomóc w odnalezieniu uszkodzonego czujnika.
Przed użyciem trybu wyświetlania sygnałów czujników, sprawdzić następujące elementy
1. Włączyć zapłon i sprawdzić działanie klapki recyrkulacji, nacisnąć przycisk recyrkulacji, przełączając między RECYRKULACJĄ a ŚWIEŻYM POWIETRZEM. Przepływ powietrza i jego dźwięk powinien się zmieniać płynnie.
2. Ustawić pokrętło regulacji temperatury w wymaganej temperaturze testowania. Wybierając temperaturę testowania zwrócić uwagę na:
•Ustawienie temperatury „Lo” jest wartością domyślną dla ustawień maksymalnego chłodzenia, wentylacji i recyrkulacji powietrza.
•Ustawienie temperatury „Hi” jest wartością domyślną dla ustawień maksymalnego ogrzewania, wentylacji przypodłogowej i dopływu świeżego powietrza.
•Ustawienie 16 do 28°C wykorzystuje automatyczne sterowanie klimatem.
3. Wyłączyć zapłon.
Aby uruchomić tryb wyświetlania sygnałów wejściowych, postępować według następujących punktów
1. Wyłączyć zapłon.
2. Nacisnąć i przytrzymać przyciski AUTO i MODE, następnie uruchomić silnik.
3. Po uruchomieniu silnika zwolnić oba przyciski. Zostanie wyświetlony numer czujnika i następnie wartość sygnału dla tego czujnika. Zanotować wyświetlane wartości.
4. Aby przejść do następnego czujnika, nacisnąć przycisk klimatyzacji. UWAGA pamietam że tu opis jest nieintuicyjny i trzeba znaleść o jaki im przycisk chodziło
Czujnik /Element /Wyświetlana jednostka miary
1 Temperatura wnętrza °C
2 Temperatura zewnętrzna °C
3 Wartości promieniowania słonecznego: Ciemno = 00, Świecenie latarką = 04, Pochmurnie = 10,
Słonecznie = 65 10 kcal/m2·h
4 Temperatura powietrza wylotowego parownika °C
5 Otwarcie mieszania powietrza po stronie kierowcy (niska wartość sygnalizuje dostarczanie zimnego powietrza, wysoka wartość sygnalizuje dostarczanie ogrzanego powietrza) % otwarcia
6 Otwarcie mieszania powietrza po stronie pasażera (niska wartość sygnalizuje dostarczanie zimnego powietrza, wysoka wartość sygnalizuje dostarczanie ogrzanego powietrza) % otwarcia
7 Ustawianie trybu % otwarcia
8 Otwarcie przy recyrkulacji % otwarcia
9 Temperatura powietrza nawiewanego (TAO) °C
UWAGA:
•Wartości z czujników będą wyświetlane w stopniach Celsjusza (°C) lub w kodzie alfanumerycznym. W tabeli podano przeliczniki na stopnie Fahrenheita (°F).
•Jeśli wyświetlany jest napis „Er" oznacza to, że w obwodzie lub w czujniku jest przerwa albo zwarcie. Sprawdzić kody DTC za pomocą testera HDS lub przejść do sprawdzania kodów DTC przez wskazywanie kodów DTC.
•W razie potrzeby porównać wyświetlane sygnały wejściowe czujników z samochodem sprawnym, w takich samych warunkach testowych.
•Jeśli wartości z czujnika są poza normalnym zakresem, przejść do procedury sprawdzania czujnika lub zamienić czujnik na sprawdzony w działaniu i ponownie sprawdzić.
5. Aby zrezygnować z trybu wyświetlania sygnału wejściowego czujnika, nacisnąć przycisk AUTO lub wyłączyć zapłon.
Tabela przeliczania alfanumerycznego
Odczytana wartość
(alfanumeryczna) / °C / °F /%
A1 do A9 -1 do -9 30 do 16 -1 do -9
B0 do B9 -10 do -19 14 do -2 -10 do -19
C0 do C9 -20 do -29 -4 do -20 -20 do -29
D0 do D9 -30 do -39 -22 do -38 -30 do -39
E0 do E9 -40 do -49 -40 do -58 -40 do -49
F0 do F9 ——— ——— +100 do +109
Jak czegoś nie rozumiesz albo nie jesteś w stanie jako tabelki sobie wyobrazić to pozostaje serwisówka :P
kermid 102
27-09-16, 13:45
Dzięki Ci dobry człowieku :)
Na dniach będę kombinował i dam znać o rezultatach .
Pozdrawiam.
kermid 102
01-10-16, 19:48
Uporałem się z czujnikiem temp. zewnętrznej, teraz pokazuje tak jak trzeba ( swoją drogą to ustrojstwo można naprawić wymieniając wewnątrz termistor który kosztuje ze 40gr)
Natomiast miałem dostęp do kanału, podłączałem sprężarkę na krótko omijając bezpiecznik termiczny. Podawałem plus na przewód czerwony, brak reakcji, czyli cewka jest martwa. Zdjąłem też same sprzęgło w którym bieżnia była cała pordzewiała.
Chciałbym wymienić kompletne sprzęgło razem z cewką, czy jest to możliwe bez zdejmowania kompresora z auta ?
Tak da się, trzeba się troche nastarać ale da się to zrobić. (robiłem juz to 3 razy)
Pierwsze co to musisz koniczne zrobić zdjęcia każdego zdejmowanego pierścienia osadczego - inaczej bedziesz za 500km wymieniał cewkę.
W przypadku tej spręzarki to czy pierścień jest założony jedną czy drugą stroną ma cholerne znaczenie i nie jeden raz już tu mechanicy spierdzielili to i byla ponowna awaria :P
Do wymiany może być potrzebny sciągacz 3 ramienny do zdjęcia koła pasowego - nie zawsze ale z 3 kompresorów co do zdejmowałem na 1 nie obyło się do sciągacza.
Aby dostać się bez wyjmowania kompresora do cewki i sprzęgła musisz zdjąć co następuje
- zderzak z atrapą
- zbiornik płynu do spryskiwaczy
Wtedy będziesz miał w super niewygodnej pozycji dostęp do tego.
Moja rada - miej z 5 sciągaczy do pierścieni osadczych pod ręką bo nie każdym tam dojdziesz :)
Na marginesie możesz podzielić się Info jaki termistor tam siedzi ? (jestem leniwy i nie chce mi sie dopasowywać tabeli którą ci podałem do termistorów :P )
kermid 102
02-10-16, 09:00
Tak się zastanawiam nad samą kondycją sprężarki bo kręcąc ją czuć wyraźny opór i jakieś nieprzyjemne piski jakby ze środka ...
Teraz nie wiem czy bardziej nie opłaca się kupno używki, czy modele z np 1,4 czy tam 2,2 podejdą pod 1,8 ?
Najpierw założyłem termistor 3,3 ale zaniżał temp o 5 stopni. Zrobiłem patent i wsadziłem podajże o oznaczeniu 1, albo 6,8, plus do tego rezystor 1k5 i pokazuje dobrą temp.
Jeszcze jedno pytanko, co tam reguluję naciąg paska od tych wszystkich osprzętów, jak go ewentualnie popuścić aby zdjąć sprężarkę ?
Sprężarka od 2.2 jest inna niż ta do 1.8 tego jestem na 100 % pewien. (sprzęgło i cewka pasują do obu, ale same spręzarki mają inne gabaryty i mocowania)
Pasek jest na napinaczu - dostęp od góry silnika klucz 17 lub 19 - mało intuicyjnie wygląda.
Napinacz jest z tłumikiem olejowym - dlatego trzeba mocno i powoli go naciągać - na samym kluczu cięzko jest trzeba przedłużyć :)
Napinacz nie ma blokady.
kermid 102
02-10-16, 16:23
Ostatecznie wyszło że w układzie nie było czynnika... po naciśnięciu i przytrzymaniu z 4 sekundy zaworka nastąpiła cisza...
Pewnie z tego względu nawet nie startowały mi wiatraki z przodu auta. Zastanawiam się tylko jak mocno sprężarka dostała po tyłku z tego powodu ...
Najpierw chyba trzeba ogarnąć cewkę i sprzęgło potem do zakładu od klimy i tam pewnie powiedzą mi w jakim stanie jest sprężarka.
Mam rozumieć że ten napinacz po prostu po naciągnięciu zostawiam nie dokręcając niczego ? Do jakiego stopnia napiąć pasek ? Na oko czy jest jakiś sposób na sprawdzenie poprawności napięcia, nie wiem czy da się go w którymś miejscu obrócić o 90 stopni czy coś w tym stylu ?
Do jakiego stopnia napiąć pasek ? Na oko czy jest jakiś sposób na sprawdzenie poprawności napięcia,
Szczepar Ci napisał że napinacz nie ma blokady,czyli nakładasz klucz z przedłużką na sześciokątny trzpień przy rolce napinacza i luzujesz go powoli. Gdy już jest wyluzowany,zdejmujesz pasek i puszczasz powoli(napinacz wróci do pozycji maksymalnego napięcia).Następnie przy montażu znów nakładasz klucz na wystający sześciokątny trzpień przy rolce napinacza i luzujesz go na maxa,nakładasz pasek sprawdzając dokładne ułożenie na kołach pasowych i puszczasz powoli.zdejmujesz klucz i to wszystko . Lepiej się tego nie da wytłumaczyć :o
kermid 102
02-10-16, 17:39
Czyli samonapinacz, rozumiem. Chciałem się upewnić bo w poprzedniej generacji trochę inaczej to wyglądało.
Dzięki za pomoc.
Witam serdecznie,
To mój pierwszy post i jak naruszyłem jakieś zasady forum to z góry przepraszam.
W styczniu kupiłem Civica 2010 1.8 w wersji Sport. Zauważyłem pewien problem z działaniem układu nagrzewania/klimatyzacji, który nie wiem jak ugryźć. W zimie przy wyłączonej klimatyzacji (A/C OFF) i zadanej temp. 21'C na początku z kratek nawiewów leci przyjemne ciepłe powietrze, ale po około pół godziny zaczyna wiać coraz chłodniej i muszę podkręcać temperaturę o kolejne 2-3 stopnie żeby nie było zimno i znowu po jakimś czasie powtarza się to samo. Poziom płynu chłodniczego jest w normie czujnik temperatury zew. też działa poprawnie. Nie spotkałem się z tym z żadnym poprzednim samochodzie, którymi jeździłem i zastanawiam się czy to normalne w tej generacji Civic'a? Jak sobie z tym poradzić / co mogę jeszcze sprawdzić? Dealer/ASO w którym go kupiłem nie stwierdził problemu. Z góry dzięki serdeczne za pomoc.
Witam ja mam taki problem z klimą . Jadąc autem włączam klimę na auto i powietrze powinno zrobić się na obieg zamknięty czy jak bo po włączeniu mam cały czas obieg otwarty
Witam ja mam taki problem z klimą . Jadąc autem włączam klimę na auto i powietrze powinno zrobić się na obieg zamknięty czy jak bo po włączeniu mam cały czas obieg otwarty
w trybie automatycznym, praca obiegu jest sterowana również przez komputer. Gdy nie ma takiej potrzeby to nie korzysta wyłącznie z obiegu wewnętrznego.
Czyli to normalne , dodam ze również w trybie manualnym nie chciało się przełączyć na obieg zamknięty dopiero jak zgasiłem auto i po ponownym odpaleniu mogłem przełączyć na tryb zamknięty .
Panowie a ja czytając to wszystko stwierdzam, że za starymi konstrukcjami bez groma elektroniki będziemy płakać jeszcze ....
A co do mojego problemu - rok czasu mam auto i rok było ok, aż pewnego dnia odpaliłem klime klimy nie ma. Pojechałem, dobili czynnika niby było mało i chłodzi ale ale, pierwszego dnia nie zauważyłem lecz któregoś z następnych bardziej gorących zauważyłem taka przypadłość. Chłodzi 10 s - w tym czasie słuchać z nawiewów taki "syk" i leci lód (powietrze), po 10 s zaczyna lecieć coraz cieplejsze (żywcem bez klimy jak z dworu) i po ok 30 s znów ledwie słyszalny 10 s syk i leci lód i po chwili znów coraz cieplejsze. Pojechałem, diagnoza "być może ucieka" no być może .... dobili jeszcze kilka gr ale problem nadal pozostał bo już się uczuliłem i nasłuc**** i badam temat. Pierwsze co to przekaźnik bo był ormon - kupiony fiatowski zamiennik hella (12 pln) - 0 poprawy, kolejne sprzęgło - na 0,40 zrobiłem przerwę - 0 poprawy, test na "krótko" pstyka-załącza na wyłączonym, na odpalonym silniku po 5 minutach na krotko bach! i sssssyyy z pod maski po wyłączeniu od razu ucichło - wywaliło trochę czynnika przez zawór :/, założyłem przekaźnik i działa ale tak jak na początku opisałem 10 s zimna/30 s temp rosnąca/10 s zimna , wentylatory napażają na maxa i słychać jak się sprężarka załącza co pare sek, czynnik jest bo chłodzi ale z przerwami ... co dalej ?
Dodam, że strzela mi jeszcze w radiu i szwankuje wyświetlacz klima/radio (zlewa literki) lecz wątpię czy to może mieć związek ....
Byłem w końcu u dobrego magika pod Wrocławiem, mogę polecić bo diagnoza kosztowała 0 zł "odpowiedź: nic, ja tylko zdiagnozowałem, nie naprawiłem wiec pieniędzy nie biorę" ale do rzeczy i kolejnego problemu. Jak się okazuje, kompresor chodzi na pół gwizdka i musze go wymienić i mam problem. Jak lustruje net to od 800 zł w górę tyle, że każdy ma inny numer. Ja mam takowy 38800-RSA-E010-M2, tyle, że takich jest w necie jak na lekarstwo ale ale kompresor ma jeszcze inny nr TRSE07 i teraz pytanie z racji tego, że mogę mięć takowy TRSE07 tyle, że z innym nr 38800-RNC-Z020-M2 za dobre pieniądze z auta z symbolicznym przebiegiem to pojawia się pytanie Czy będzie pasować ? czy szukać jednak identycznego jak mój ? Ten "nowszy mogę mięć za połowę ceny więc pytanie kluczowe bo kolejne 400 zł można zainwestować w coś innego. Wiem, że TRSE09 był w dieslach ale benzyna jak widzę mają TRSA07 tyle, że są 1,8 z oznaczeniem jak moja a i są w ogłoszeniach 1,8 z innymi oznaczeniami. Mam jednostrefową klime.
Bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam
niestety obecne upały, wykończyły moja klimatyzacje.
po przeczytaniu całego forum sprawdziłem co mogłem.
- ilość czynnika full
- przekaźnik sprawdziłem metodą podłączenia żarówki przy złączu alternatora - świeci
- sprawdziłem luz na kole sprzęgła. było około 0.90. wyjąłem podkładkę. luz zmniejszył się do 0.30.
klima nadal nie działa. pewnie cewka ale przed dalszymi pracami proszę o pomoc.
czy luz nie jest za mały? jakie mam objawy.
po włączeniu A/C wentylator się uruchamia, jest lekkie zwiększenie obrotów w górę, tarcza sprzęgła ślizga się na kole pasowym, nie słychać "kliknięcia" sprężarki.
nie wiem czy wymieniać tylko cewkę czy już komplet z kołem pasowym i tarczą sprzęgła? po czym poznać czy tarcza sprzęgła nadaje się już do wymiany?
Ja sie podlacze do pytanis. U mnie tez zdechla klima wczoraj i gosc od klimy stwierdzil ze to cewka. Moje pytanie jrst takie, czy cewka z innego kompresora od ufo z tym samym silnikiem podejdzie? Bo widze ogrom roznych oznaczen kompresorow...
Macie może podobnie czy coś u mnie nie tak daje klime na low, jak jest za zimno daje załóżmy 18,20 stopni i dalej tak samo mrozi jak na low 22 stopnie to samo hmmm ? Ta kontrola temperatury działa w ogóle ? Na ciepłym wszystko ok z ustawieniem temp. Wszystko na obiegu otwartym.
Wszystko ok, automatyka dąży do jak najszybszego wychłodzenia kabiny więc przez pierwsze kilkanaście może nawet dziesiąt minut w zależności od panującej temp.w kabinie będzie dmuchać zimnym. Po jakimś czasie zauważysz zmianę jak przyłożysz rękę do nawiewu. Na zamkniętym obiegu szybciej wychłodzisz kabinę, w auto powinno się samo włączyć i wyłączyć.
A jeszcze pyt. Ten plastik ktory sie wklada od filtra kabinowego Wam czasami wypada ? Patrzylem nie jest polamany nigdzie ale czasami jak nadmuch odpale mocniej zdarza sie mu wypasc ;)
A jeszcze pyt. Ten plastik ktory sie wklada od filtra kabinowego Wam czasami wypada ? Patrzylem nie jest polamany nigdzie ale czasami jak nadmuch odpale mocniej zdarza sie mu wypasc ;)
Nie przytrafiło mi się to w żadnym ufo :)
Podepnę się pod temat czy ktoś sie orientuję jaki model sprężarki klimatyzacji jest do ufo 2007r 1.4benz? Czy model TRSE07 4P będzie pasował?
Ja sie podlacze do pytanis. U mnie tez zdechla klima wczoraj i gosc od klimy stwierdzil ze to cewka. Moje pytanie jrst takie, czy cewka z innego kompresora od ufo z tym samym silnikiem podejdzie? Bo widze ogrom roznych oznaczen kompresorow...
Cewka od 2.2 i 1.8 jest taka sama.
Ale nie wiem czy warto zawracać sobie głowę używaną cewką.
Jak nową kupisz poniżej 100 PLN, a cały komplet Cewka i kompletne Sprzęgło z Kołem pasowym za 210 PLN można kupić.
Cewka nie pada bez powodu , powodem jest za duża przerwa pomiędzy kołem pasowym a tarczą sprzęgła - wcale nie zdziwiłbym się jak by się okazało że na tarczy sprzęgła wypaliły się gumowe elementy tłumiąco-dystansujące. (U mnie tarcza nosiła ślady temperatury dobrze powyżej 400 stopni)
Temperatura jest wynikiem tarcia tarczy sprzęgła o koło pasowe zamiast pełnego zasprzęglenia. Jak ktoś nie wierzy w tak wysokie temperatury to mogę zrobić zdjęcie na którym widać 2 z 3 elementów gumowych na tarczy wypalonych, oraz wypaloną farbą na tarczy.
https://www.e-sklep-laser-sinex.pl/pl/p/Sprzeglo-elektromagnetyczne-do-sprezarki-HONDA-CIVIC-VIII%2C-CRV-III-%2C-nowy-naped-kompresora-SANDEN-TRSE07%2C-TRSE09%2C-czesci-zamienne-klimatyzacji/4942
Ja parę dni temu tarczę sprzęgła kupowałem u nich 90 pl + 20 wysyłka - wysłali przed 13 jednego dnia, drugiego dnia o 14 było już u mnie. :)
Marcinbts :
Zdechł ci kompresor, czy jesteś kolejnym komu wymieniają cały kompresor bo tak jest drożej (a padła tylko cewka) ?
Tak spotkałem się już z takim zachowaniem - mechanicy traktują nas czasem jak dojne krowy.
Edytka:
Zachciało mi się oszczędności :D - Wymieniłem Najpierw Tarczę, 3 dni później pojechałem po Koło Pasowe.
Okazało się że temperatura z tarczy wytopiła co mogła wytopić z łozyska koła pasowego (łacznie z koszykiem trzymającym kulki na miejscu) - jeszcze parę dni jazdy i łożysko zaspawało by się na amen i do dodatkowych kosztów doszła by wymiana kompresora (po tym jak zaspawane łożysko kulkowe zamieniło by się w łożysko ślizgowe).
Morał z tego taki - jak Tarcza sprzęgła jest do wymiany to koniecznie trzeba sprawdzić czy łozysko koła pasowego jeszcze żyje.
Albo nie gdybać, kupić komplet i wymienić całość.
Panowie doradźcie co może być mojej klimie. W dni kiedy jest temperatura na zewnątrz poniżej 24-25 stopni klima chłodzi. Gdy tylko zrobi się cieplej to potrafi podziałać 10 minut i powoli słabnie aż zaczyna walić ciepłym powietrzem. Czasami w trakcie jazdy ponownie zacznie chłodzić jak się ja wyłączy na jakiś czas i ponownie włączy. Czasami i to nie pomaga, a czasami w upalne dni w ogóle po starcie nie zaczyna chłodzić. Wymieniłem przekaźnik, zrobiony cały program wraz z wymiana czynnika i niestety dalej to samo. W chłodniejsze dni klima chodzi non stop bez zarzutu - wczoraj np. przez 150km w trasie.
Zależnie od stopnia zużycia :
- wyjęcie podkładki dystansującej pomiedzy tarczą sprzęgła , a kołem pasowym na kompresorze
- wymiana koła pasowego + tarcza sprzęgła
- wymiana koła pasowego + tarcza sprzęgła + cewka
A na marginesie powinienem tego nawet nie pisać bo nie chciało ci się nawet paru postów tu przeczytać.
Wielokrotnie było to wałkowane tu.
Szczepan dzięki za szybka odpowiedz. Przejrzałem strony wstecz, ale wszyscy pisali o całkowitym padnięciu klimy, a moja nie dziala tylko jak jest cieplej.
Bo masz stan przed zawałowy.
Pojeździsz tak dłużej, to poza wymianą koła pasowego i tarczy sprzęgła dojdzie ci cewka.
Chyba że wcześniej wytopi ci się koszyczek w łozysku koła pasowego , to wtedy jak stanie dęba to doliczysz nowy kompresor do naprawy.
Witam serdecznie mam civica VIII gen. 2.2 wczoraj urwałem lusterko, i od tego zaczęły się wszystkie problemy.Po odpaleniu auta nie włączyła się klima i nawiewy oraz czujnik temperatury przestał działać na początku sprawdziłem wszystkie bezpiecznik (są OK) potem przekaźnik po spięciu na krótko nawiewy się uruchomiły.Przed wymianą przekaźnika odłączyłem urwane lusterko.Po wymianie przekaźnika problem nadal występuje brak czegokolwiek + przy uruchomieniu silnika doszły dziwne odgłosy przy silniku (okolice paska klinowego).Mechanik stwierdził ze to może być wina rezystora dmuchawy , co wy o tym sądzicie ewentualnie gdzie ten rezystor dmuchawy sie znajduje za schowkiem pasażera wewnątrz kabiny ? z góry dzięki za pomoc.
No to już Ci mówię-przekaźnik w lusterku czy to ufo czy sedan VIII gen ma związek właśnie z nawiewami. Nie rozumiem tego,ale już się z tym spotkałem. Musisz wymienić przekaźnik ten od składania lusterek i powinno wrócić do normy
OK dzięki za odpowiedź tylko teraz czemu nic nie działa skoro urwane lusterko jest odłączone? Możliwe jest że spalił sie przekaźnik w 2 lusterku i to jest przyczyna ?
To znowu ja ;) poszedłem za Twoją radą i sprawdziłem przekaźniki w lusterkach, zarówno w tym uszkodzonym jak i w drugim. Obydwa działają, lusterka się składają (silniczki pracują). Po spięciu na krótko włączają się wiatraki i wskaźnik temperatury, jednak klimatyzacja nie działa (nie włączą się sprężarka). Czy możliwe jest, że uszkodziła się sprężarka lub jakiś jej element i dlatego po włączeniu głównego przekaźnika nadal nic nie działa?
Sprawdź najpierw przekaźnik od klimatyzacji.
Przekaznik od klimatyzacji zakupiony nowy nadal nie działa, po wyciągnięciu przekaźnika i spięciu na krótko działa nawiew czujnik temperatury ale klima nie trybi tak jak pisałem wyżej.
No to zepsuła Ci sie cewka na kompresorze klimatyzacji. troszkę to kosztuje ale tragedii też nie ma
No to zepsuła Ci sie cewka na kompresorze klimatyzacji. troszkę to kosztuje ale tragedii też nie ma
No albo samo sprzęgło kompresora. Chociaż przy ilości robocizny przygotowałbym cały zestaw naprawczy - cewka, rolka i sprzęgło, jakby po rozebraniu połowy auta miało się okazać, że jednak cewka kaputt to zmieniłbym całość.
Witam,
Mam problemu z klimatyzacja: Raz działa, raz nie.
W trakcie jazdy działa przez kilka minut a potem na kilka minut przestaje chłodzić, ale cały czas dmucha.
I po kilku minutach znowu chłodzi.
I tak cały czas.
ASO uzupełniło czynnik i nic nie wykryli.... mówiąc jak to nie pomoże to bedą grzebać dalej, aż cos znajda.
....
Czy to jakiś bezpiecznik, sprężarka czy inne czarymary?
bunet :
Odpowiedź na twój problem masz na tej stronie postów.
Wystarczy przeczytać z zrozumieniem. (I chcieć przeczytać wcześniejsze posty)
bunet :
Odpowiedź na twój problem masz na tej stronie postów.
Wystarczy przeczytać z zrozumieniem. (I chcieć przeczytać wcześniejsze posty)
Super wielkie dzieki za pomoc...
Ale to nie to wg ASO, dlatego ponawiam pytanie.....
Pierwsza sprawa - z Aso w Warszawie miałem już jazdy - podczas wizyty u nich "zapomnieli mnie poinformować" o 2 akcjach przywoławczych dotyczących bezpieczeństwa.
Dopiero późniejsza wizyta w innym ASO gdzie pojechałem dokładnie w tym celu - okazała się sukcesem.
Inna osoba z forum miała wesołe jazdy jak trzeba było poprawnie wkleić tylnią szybę.
Dlatego ASO traktuj jako warsztat a nie jako wyrocznię.
Wracając do twojej klimy:
Ale to nie to wg ASO, dlatego ponawiam pytanie.....
Tzn nie jest to co ?
Co wg ASO nie jest przyczyną, i jak wyglądało sprawdzenie przez nich ?
I co wg mnie jest przyczyną, ale jestem tak złośliwy że nie podaje na tacy tylko odsyłam do przeczytania z zrozumieniem ?
PS. Kropka ci się na klawiaturze zacina
Mi ASO chciało ustawiać zawory... w dieslu. Więc od tego momentu nie korzystam już z ich usług. Bo z dwójki cena/jakość wysoka jest tylko pierwsza.
Zależnie od stopnia zużycia :
- wyjęcie podkładki dystansującej pomiedzy tarczą sprzęgła , a kołem pasowym na kompresorze
- wymiana koła pasowego + tarcza sprzęgła
- wymiana koła pasowego + tarcza sprzęgła + cewka
A na marginesie powinienem tego nawet nie pisać bo nie chciało ci się nawet paru postów tu przeczytać.
Wielokrotnie było to wałkowane tu.
Klima naprawiona, przyczyna: przekaźnik.
Dzięki i Pozdro.
To gratulacje dla ASO , zainkasowali hajs, wymienili czynnik jak przystało na wymieniaczy, a nawet nie podmienili przekaźnika.
Ja odrazu założyłem że tak prozaiczną sprawę sprawdzili, widać było to za trudne :).
(kazdy kto tu zaczynał mieć problemy z klimą zaczyna od przekaźnika - szczególnie jak ma felerny przekaźnik co do którego była nota serwisowa o jego zawodności)
Ale super że masz w koncu działające auto.
Jeśli komuś tak jak mi przeszkadza to że klima może być już na pozycji kluczyka II, włącza się automatycznie po przekręceniu kluczyka na pozycje II i za każdym razem ja wyłącza jeśli auto stoi bez zapalonego silnika, to można zaradzić tej sytuacji drobną modyfikacja która wykonałem u siebie, czyli podobnie jak zrobił to Trafo ze światłami, klimatyzacja włączy się dopiero po odpaleniu silnika i po przekroczeniu powiedzmy ok 13.5V w instalacji elektrycznej.
Wszystko polega na modyfikacji bezpiecznika 36 pod deska rozdzielczą. Odpowiada on za klimatyzacje, jej sterowanie oraz za lusterka składane elektrycznie.
Oto co trzeba mieć aby wykonać to w sposób jaki ja to zrobiłem:
1. dwie takie kostki do podłączenia się do bezpieczników: http://www.ebay.co.uk/itm/4-Pcs-Add-...72.m2749.l2649
2. dodatkowego gniazda bezpiecznika np: http://www.ebay.co.uk/itm/In-line-St...cAAOSwlPRTb-vP
3 przekaźnik sterowany poziomem napięcia np: http://ase.hoste.pl/sklep/index.php?p152,przekaznik-sterowany-poziomem-napiecia-7nrp
Wiec po kolei:
PIERWSZA SPRAWA TO ZMINIĆ SPOSÓB ZASILANIA LUSTEREK: ponieważ po modyfikacji nie będzie zasialnie bez zapłonu na tym bezpieczniku to nie będzie można nimi sterować ani ich ustawić trzeba zmienić ich punk zasilania. Potrzeby jest taki który zawsze jest na stałe podłączony do aku. Można go wziąć z bezpiecznika 7 pod deską. Za pomocą wyżej wymienionego bocznika wpinamy się w niego wsadzając bezpieczniki 10A jak ma to oryginalnie bezpiecznik 36. Zasilanie do lusterek biegnie przez przepusty w drzwiach kierowcy tuż nad uchwytami to otwierania wlewu paliwa oraz maski. Są tam dwie wtyczki, odpinamy dolną z nich. Jest tam biały kabel wyraźnie grubszy od pozostałych, To jest plus zasilania lusterek. Przecinamy go i od strony wtyczki łączymy go z bezpiecznikiem 7 a od strony kabla izolujemy.
Teraz można przejść do zmiany klimy:
Używając przekaźnika (http://ase.hoste.pl/sklep/index.php?p152,przekaznik-sterowany-poziomem-napiecia-7nrp) mostkujemy bezpiecznik 36 albo za pomocą przepalonego bezpiecznika albo poprzez modyfikacje bocznika poprzez przylutowanie się gniazda bezpiecznika.
Opis podłączania przekaźnika:
na styk numer:
1. sterowanie - plus z bezpiecznika 7
2. minus - najbliższy punk masowy jest pod deską tuż pod przyciskiem START ( zbiór czarnych kabli przykręcony budy samochodu)
4. stały plus - również z bezpiecznika 7 ( czyli w sumie z bocznika do bezpiecznika 7 mają wychodzić 3 kable )
3 oraz 5 służą do wpięcia zmostkowanego bezpiecznika 36 z tym ze 3 to wyjście a 5 wejście przed wpięciem się do 5 przylutowałem bezpiecznik w dodatkowym gnieździe 10A (http://www.ebay.co.uk/itm/In-line-Standard-Blade-Fuse-Holder-Splash-Proof-for-12V-20A-Fuses-Car-Bike-Boat-/251994755375?epid=1742403942&hash=item3aac0ed12f:g:tIcAAOSwlPRTb-vP)
Przekaźnik posiada potencjometr którym regulujemy napięcie po którym styk 3 orz 5 się zewrą. jest to ten po lewej stronie na górze przekaźnika.
Po połączaniu wszystkiego:
1 przekręcamy kluczyk na pozycję II, nie odpalamy samochodu
2. włączamy klimatyzację
3. potencjometrem kręcimy w prawo tak aby klimatyzacja się wyłączyła i styk na przekaźniku się rozwarły, w ten sposób ustawimy minimalny prąd przy jakim styki będą zwarte.
4. odpalamy samochód, w tym momencie klima powinna się włączyć automatycznie lub robimy to manualnie
Od teraz klima będzie włączała się tylko po odpaleniu samochodu, moim zdanie i z mojego doświadczenia wynika jeśli że jeśli nawet chciałem aby klima działała na postoju to i tak zawsze odpalałem samochód aby nie zajechać akumulatora
Może komuś się przyda taka zabawka.
palecbeckham
24-09-17, 20:24
Od dłuższego czasu walczę z klimatyzacją. Dmucha ciepłym powietrzem.
Wymieniłem osuszacz, przekaźnik, dołożyłem podkładki przy regulacji szczeliny sprzęgła i nadal bez efektu. Czynnik jest. Dodatkowo dziś prawdopodobnie spod schowka słychać dziwne buczenie przy włączonej klimatyzacji.
Może ktoś ma jakiś pomysł jak ruszyć klime i co to za buczenie?
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
podłączałeś sprężarke na krótko ? słychać klik sprzegła sprężarki?
palecbeckham
24-09-17, 21:35
podłączałeś sprężarke na krótko ? słychać klik sprzegła sprężarki?Słychać
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
To pozostaje pojechac do panów od klimy, niech podłączą zegary pod linie Hi i LO i sprawdź czy kompresor działa.
Brzęczenie z pod schowka to może być np liść który dostał się w okolice dmuchawy i "terkocze" o nią. (miałem tak)
jeszcze moze być uszkodozny czujnik ciśnienia który jest na przewodzie aluminiowym
Witam wszystkich mam problem z klimą klika dni temu jeszcze chodziła myślałem że to brak czynnika ale to nie to po podłączeniu do komputera pokazało następujące błędy co to może być?
http://www.civicforum.pl/attachment.php?attachmentid=37872&d=1506435437
Wczoraj miernikiem sprawdziłem przekaźnik wygląda na dobry ponieważ pokazuje napięcie przy podłączeniu z minusem.
Dziś bedę próbował cewkę chyba że jest to coś innego :/ ?
Przekaznik od klimatyzacji zakupiony nowy nadal nie działa, po wyciągnięciu przekaźnika i spięciu na krótko działa nawiew czujnik temperatury ale klima nie trybi tak jak pisałem wyżej.
Koledzy.
Moim zdaniem kolega ma problem ze sterowaniem do tego przekaźnika. Jeśli go wyciąga i spina na krótko i dmuchawy się uruchamiają, a jak włoży spowrotem nawet nowy to nie idzie to dla mnie znaczy, że sam przekaźnik nie dostaje sterowania.
Pytanie dlaczego. Czy kolega może rozwiązał problem i może podzielić się przyczyną?
Włączam się do tematu trochę późno, ale to tylko dlatego, że właśnie pojawił mi się ten sam problem i wiem już, że przekaźnik i dmuchawy i klimy jest OK.
Oba nie dostają sterowania w efekcie czego nie działa:
1. Składanie lusterek
2. Nawiewy (wentylacja) oraz klima
3. Czujnik temperatury zewnętrznej.
Czy ktoś posiada schemat tej części instalacji elektrycznej?
Te wszystkie obwody są podpięte do bezpiecznika 36 10A po deska rozdzielczą. Sprawdzałeś go?
WItam, jako, że padł mi kompresor klimatyzacji, muszę kupić kompresor oraz chłodnice, bo stara jest już ledwo żywa. Co możecie polecić ?? Jak mogę prosić o linki to proszę o podanie. Dzięki za wszystkie sugestie. Silnik 1,8
zanim kupisz sprawdź najpierw to: http://www.trafo.strefa.pl/honda/ - Sprzęgło sprężarki klimatyzacji
Te wszystkie obwody są podpięte do bezpiecznika 36 10A po deska rozdzielczą. Sprawdzałeś go?
A niech to..... Przepraszam i dziękuję.
Byłem w serwisie z klimatyzacjami z tym. Kompresor wydaje dziwne dźwięki, na wolnych jest dosyć głośno a na wyższych tak jakby dźwięk żnika, ale to może być przez to, ze silnik bardziej słychać.
w końcu zebrałem się i pojechałem naprawić swoją klimę (w chłodne dni cały czas jeszcze działała). Jakby ktoś korzystał z ASO w Gdańsku, to informacyjnie za wymianę całego sprzęgła kompresora kasują aktualnie 360zł. Inne firmy zajmujące się w Gdańsku i Gdyni klimatyzacją podawały orientacyjny koszt w zakresie 350-500zł.
Czy przy zatarciu kompresora trzeba wymieniać zawór rozprężny ?? I gdzie można kupić nowy, bo mechanik policzył mi 300 zł. Może da się gdzieś taniej kupić.
Czy przy zatarciu kompresora trzeba wymieniać zawór rozprężny ?? I gdzie można kupić nowy, bo mechanik policzył mi 300 zł. Może da się gdzieś taniej kupić.
Cytat z linku do ,,Twojego'' zaworu - ,, Podstawowym warunkiem gwarancyjnym każdej sprężarki ustanowionym przez ich producentów jest konieczność wymiany zaworu rozprężnego (lub dyszy dławiącej ). ''
https://www.e-sklep-laser-sinex.pl/pl/p/Czesci-do-klimatyzacji%2C-rozprezne-zawory-do-klimatyzacji-w-samochodach-Honda-CIVIC%2C-akcesoria-klimatyzacji%2C-czesci-klimy-do-samochodu-/3370
Hej,
Miałem taką dzisiaj akcję: Trasa 50km, jadę parę km, temperatura ustawiona na 22*C - robi się zimno, daje 23*C dalej zimno, następnie 24*C i 25*C. Po chwili jazdy w aucie duszno i coraz cieplej, zmniejszam 23*C leci lekko ciepłe, 22*C, 20*C dalej lekko ciepłe, daje na Lo i to samo. Wciskam OFF i po chwilą daję na auto i LO i dalej nie chce chłodzić. Trochę się pobawiłem (on, off, zmiana temperatury) i załapało.
Ktoś się z czymś takim spotkał? Czujnik temperatury w środku może?
Nie, standardowo do sprawdzenia luz na sprzęgle klimatyzacji.
Zależnie od stanu i szybkości reakcji (tj nie jeżdzenia w takim stanie jak masz)
wyjęcie podkładki
wymiana tarczy sprzęgła
wymiana tarczy + koła pasowego
wymiana tarczy + koła pasowego + cewka sprzęgła
Poszukaj sobie siagnostyki i naprawy w tym temacie wałkowane wielokrotnie. :)
Dzięki za trop. Znalazłem instrukcje u Trafo. Nie mam dostępu do tunelu/podnośnika jest inny sposób na to niż od spodu?
... i mnie dopadła awaria klimy. Działała do dziś bez zarzutu, nagle podczas jazdy czuję, że coś gorąco jest... a tu z nawiewu daje ciepłe powietrze :/
Nie słychać tego charakterystycznego "cyknięcia" po włączeniu. A co ciekawe gdy dodaję "gazu" to słychać jakiś taki szum, tarcie, gdzieś właśnie z okolic silnika po prawej stronie, nawet gdy klima jest na OFF.
Zbiegło się to w jednym czasie, więc domyślam się, że to "tarcie/szum" ma też związek z klimą. Jakiś pomysł?
ps.
Z trasy zajechałem do ASO, to co mogli zrobić od ręki to na chwilę podmienili przekaźnik, ale nie pomogło. Umówiłem się na sobotę, ale wolałbym wiedzieć wcześniej co to może być...
U mnie była regulacja luz sprzęgła klimatyzacji tak jak szczepar podpowiedział i teraz działa ok.
marcin001984
31-05-18, 07:16
Ja kupiłem auto pod koniec września. Z rachunków poprzedniego właściciela wynika, że robił właśnie coś ze sprzęgłem klimatyzacji.
Z mojej ingerencji w klimę to dwa tygodnie temu wymieniłem filtr kabinowy bo zuważyłem że czasem zalatuje grzybem.
Wczoraj umówiłem się w pobliskim warsztacie na odgrzybianie. Powiedzieli że nie robią ozonowania, tylko chemicznie w parownik. Powiedziałem też żeby spuścili stary gaz i nabili na nowo. Na razie chłodzi dobrze, tylko mam wrażenie że jak stoję w korku to jakby trochę gorzej. Coś jeszcze należałoby sprawdzić?
Odnośnie tematu nabijania klimy,ciekawostka od 2:30min
http://youtu.be/VWPylPbxPnQ
Czyli wszystkie te kombajny klimatyzacji o kant ... rozbić?
Witam,
hmm... nie znam zasady działania takiej maszyny do napełniania klimy, ale skąd ma się w niej wziąć czynnik z jakiegoś wcześniejszego auta? Jeżeli odessała z niego dajmy na to 500 gram, w układzie ma być 700, to przecież w całości "odda stary" i dodatkowo 200 gram nowego czynnika... No chyba, że w takiej maszynie jest jeden wspólny zbiornik dla starego i nowego gazu i ten odessany miesza się z nowym... Wydaje mi się to jednak mało prawdopodobne.
Pzdr - Artur S.
W maszynie są filtry itd ,nikt nie pozwoli sobie na to by zajechac maszyne czynnikiem z opiłkami itd. Filmik fajny i duzo w nim dobrych wiadomośći tylko często tacy fachowcy nabijaja klime na podstawie ciśnień a nie wagi czynnika co ma znaczenie przy róznej temp. zewnętrznej :) takie plusy i minusy jednej metody nad drugą ;)
@Bodzlo nie neguje przewagi jednej metody nad drugą, ale w filmie jest wyraźnie powiedziane że nabija się na podstawie wagi nie ciśnień,ciśnień ? skąd taki pomysł ? Identycznie nabijali/serwisowali mi klimę w domu,butla na precyzyjną wagę i tak sie nabija manualnie....... W maszynach automatycznych wprowadza się ilość czynnika w gramach wg katalogu dla danego modelu samochodu,a filtry przed zbiornikiem gdzie jest odsysany czynnik zapewne są tylko w jakim stanie i czy ktoś je w ogóle wymienia/czyści.......?
Witajcie. Wczoraj Ufo stało w serwisie. Wymieniana była chłodnica klimy, bo była nieszczelna. Po wymianie, przy odbiorze majster powiedział że uszkodzony był też przekaźnik i 2 bezpieczniki odpowiedzialne chyba za wentylatory (spalone miały oznaczenie 20 i 30).
Podmieniono przekaźnik i wstawiono bezpieczniki ale oba 40, innych w serwisie nie było.
Na fotce zaznaczyłem o które bezpieczniki chodzi:
https://pics.tinypic.pl/i/00966/e3r194day9c9_t.jpg (https://tinypic.pl/e3r194day9c9)
Za co dokładnie są one odpowiedzialne?
Wg schematu na klapce powinny w tych gniazdach siedzieć bezpieczniki 20:
https://pics.tinypic.pl/i/00966/cd4i8bli6le1_t.jpg (https://tinypic.pl/cd4i8bli6le1)
Szukałem wczoraj i dzisiaj takich bezpieczników i jest problem. Kurka jakieś one nietypowe:
https://pics.tinypic.pl/i/00966/6dq29i6p19m7_t.jpg (https://tinypic.pl/6dq29i6p19m7)
Znalazłem takie tylko w serwisie Hondy. Pojechałem i okazało się że wg katalogu powinny być 20 i 30 (mimo, że na klapce jest 20 i 20). Zamówiłem i czekam na odbiór, cena 48zł za dwa…
I taka oto moja historia z klimą. Działa, chłodzi i może niepotrzebnie zamówiłem nowe bezpieczniki. A chodzi mi jeszcze po głowie wymiana przekaźnika na oryginał lub dobry zamiennik.
W dobrych motoryzacyjnych są takie bezpieczniki. W tym, w ktorym sie zaopatruje są po 7 zł :)
50 zł za dwa bezpieczniki to szaleństwo.. Są w sklepach internetowych i na ALI, na szybko to nie jest coś takiego LPJ 16mm wysoki, za 16 zł 5 sztuk, w sklepach internetowych po 7-9zł:
http://allegro.pl/bezpiecznik-japval-micro-14-female-20a-kostkowy-i7200263472.html
AdamCIV@ Zrezygnuj z zamówienia za dwa z wysyłką jeśli nigdzie u Ciebie nie ma zapłacisz 18zł pod dom.
Dałem się wrobić w.. balona. Dzięki za namiar na tańszy odpowiednik. Dam sobie głowę uciąć, że szukałem na aukcjach i nie znalazłem. W IC też nie mieli.
Zależało mi na czasie aby szybko kupić i podmienić zamiast 40. Ze względów bezpieczeństwa p.poż. :)
Odkąd kupiłem Civica mam problem z trybem auto.
W zakresie od low do 28 stopni wieje zimnym powietrzem.jak wezmę hi to zaczyna wiać ciepłym. Sterownik rozróżnia temperaturę ponieważ jak na czujniku jest 22 strona i ustawię 22 stopnie to wentylator wolno kręci, a jak wezmę na 28 to mocniej ale zimnym. Macie Panowie pomysły gdzie problem?
Odkąd kupiłem Civica mam problem z trybem auto.
W zakresie od low do 28 stopni wieje zimnym powietrzem.jak wezmę hi to zaczyna wiać ciepłym. Sterownik rozróżnia temperaturę ponieważ jak na czujniku jest 22 strona i ustawię 22 stopnie to wentylator wolno kręci, a jak wezmę na 28 to mocniej ale zimnym. Macie Panowie pomysły gdzie problem?
Nie rozumiem w czym tkwi problem? Skoro na temperaturze ustawiasz HI to chyba normalne że wieje ciepłym powietrzem? Po prostu skala regulacji kończy się na 28 tak jak w dół na 16 i wszystko poza tym zakresem to jest maks zimno (Low) lub ciepło (High).
Jeśli w aucie jest 20st i ustawiam 28 to powinno wiać ciepłym powietrzem, a dmucha zimnym.
Po ok. miesiącu od wymiany chłodnicy klimy nie mam już chłodu w kabinie...
Mam 3 pytanka:
- włączając klimatyzację powinny uruchomić się 2 wiatraki pod maską? U mnie uruchamia się tylko 1 po prawej stronie (pasażera)
- przepalają mi się bezpieczniki w skrzynce pod maską. Dokładnie chodzi o bezpiecznik nr 18 (20A). Od czego on jest, może od lewego wentylatora pod maską albo od czegoś związanego z klimą?
- jak silnik bez włączonej klimy "zagotuje" płyn chłodzący, to który wentylator się uruchamia: oba, lewy, prawy?
Mam pytanko jak odkrecic to sprzegielko klimatyzacji. Mam klucz 14 i klucz do tarcz na oczka ale nie jestem wstanie na aucie tego odkrecic. Lepek sruby wystaje za malo didatkowo utrudniaja odkrecenie te trzy wtstajace lebki zaraz obok sruby. Kkucza nasadowego tam nie wcisne. A jak bede dalej kombinowal to ukrece leb sruby.
Ktis poratuje czy musze sciagnac cala sprezarke
Tarcze sprzęgła przytrzymaj kluczem hydraulicznym :) Takim rozkręcanym - żabą :)
A klucz oczkowy to masz typu płasko-oczkowy czy , oczkowy odsadzony :) ?
Bo zwykłym oczkowym to jest trudno.
Ewentualnie nasadowa 14 na klucz 1/4 cala.
Wsadz nasadowa 14 bez klucza na nakrętkę, a następnie włóż na nią klucz.
Ale z tego co pamiętam to oczkowy odsadzony był najlepszy.
Nasadka mi sie nie miesci tam moze fn2 ma jakies inaczej zabudowane te blachy od podluznicy co sa pozgrzewane. Na filmikach w USA w SI dojscie jest banalne. Tutaj przeszkadza mi ta scianka...
O zabie i oczkowyn osadzanym nie pomyslalem. Zaraz bede atakowac temat dzieki!!
Update ogarniete. Ale tej tarczy sprzegielka nie dalo sie zdjac. Ta scianka przeszkadzala doslownie brakowako z 3 zwojow zeby zeszla. Wylamalem podkladke. Zobaczymy jak bedzie teraz dzialac.
pablobiala
15-07-18, 14:58
Cześć wszystkim!
Mam problem ze swoją klimatyzacją w Civic type S 2006r. 1.8
Opisze pokrótce co się dzieje i co zostało zrobione w tym kierunku.
Jak tylko kupiłem auto ( niedawno) klimatyzacja nie działała od samego początku ( sprężarka nie załączała się )
- Sprawdziłem przekaźniki i bezpieczniki
- następny krok był nabijanie klimatyzacji ( mechanik uzupełnił gaz)
- Diagnoza mechanika - Działa! Nie wnikałem za bardzo dopóki jej nie włączyłem po fakcie ( zaznaczam, że mieszkam w Szkocji )
- ok klima nie działa przekaźniki sprawdzone, sprężarka się załącza wiatraki chodzą, brak błędów na komputerze, sprawdzony filtr kabinowy. A klimy dalej brak
sprawdzałem przewody klimatyzacji ( z tego co mi wiadomo powinny być ciepłe?) a nie są totalny brak pomysłów na diagnozę..
Zawór rozprężny? sprężarka, za mało gazu w układzie? Ktoś ma jakieś sugestie ? Może ktoś z Was naprowadzi mnie na dobry trop!
Dzieki
Rozumiem że sprawdziłeś zaciski i nic tam nie jest luźne, zaśniedziałe?
pablobiala
15-07-18, 19:15
które zaciski?
To jest raczej odwrotnie. Jak nie działa to wtedy te przewody od klimy są ciepłe. Jak działa poprawnie i chłodzi to są zimne. Oprócz bezpieczników i przekaźnika jeszcze ważna jest cewka i tam się sprawdza jakiś odstęp czy luz, no ale skoro się załącza to tutaj akurat chyba nie ma znaczenia.
Rozumiem, że ten co nabijał klimę wykluczył też ewentualną nieszczelność układu klimatyzacji.
pablobiala
16-07-18, 00:03
tak zgadza się klimatyzacja jest szczelna. Sprężarka się uruchamia wentylatory też ;/
Pytanie czy sprężarka nie jest zajechana i w związku z tym czy pompuje.
Jedź do fachowca od klimatyzacji, co sprawdzi czy są odpowiednie ciśnienia po stronie niskiej i wysokiej po tym jak sprężarka się włączy.
pablobiala
16-07-18, 07:55
ok dzięki dam znać jak czegoś się dowiem ;)
Witam,
Honda Civic VIII Fn1 1.8 2010
Jakiś czas temu zaiwaniałem moją hondą po autostradzie ponad 200km/h i po takim zabiegu, klima zaczęła dmuchać ciepłym powietrzem, a było naprawdę mega gorąco na zewnątrz. Z pod maski zaczął odzywać się bocian, który robił głośne kle kle, jak w starych silnikach diesla. Jako laik kliamtyzacyjny, ogarnąłem tylko zmianę takiej kostki z awaryjnego Omrona na MITSUBA (klik) (https://www.ebay.de/itm/GENUINE-HONDA-AIR-CON-AC-RELAY-REVISED-UPGRADE-CIVIC-JAZZ-CR-V-FR-V-ACCORD-ACURA/162373240233?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m2749.l2649) Jednak problem nadal występował, śmignąłem na napełnienie klimatyzacji w pobliskim warsztacie. Gość zdiagnozował awarię sprężarki klimatyzacji, która właśnie wydaje takie dźwięki.
Pytanie jest następujące, jakie modele sprężarek klimatyzacji polecacie? Z jakim producentem czy modelem mieliście styczność? Sam w tym nie siedzę i kierując się jedynie ceną, oglądałem Nissens 89247, albo Delphi TSP0159859 Są różne rodzaje oleju PAG, inna ilość zębatek i jakiegoś oznaczenia TRSE co mi kompletnie nic nie mówi.
Z góry dzięki za pomoc.
//@Edit
Dobra, zakupiłem HELLA 8FK 351 121-551, dam znać z czasem jak się sprawuje.
argentina10
02-08-18, 07:16
Panowie co może być uwalone jeśli Hania ma problemy z odróżnieniem nastaw temperatury tzn. w zimę 5 st na zewn. ustawiam na pokrętle np. na 28 to wieję tylko ciepłe
później wiosna na zewn 20 st włączam klimę to chłodzi aż miło ale rano też nie grzeję jak trzeba. Teraz na zewn. 32 st to klima nie chłodzi w ogóle ale za to jak wezmę na te 28 nastawę to wieję gorącym...dodam że termostat działa poprawnie a sama sprężarka się załącza, czujnik temp zewn. też jest ok, czynnik też w normie a sama regulacja siły nawiewu oraz zmiany nastaw nogi, szyba itd działają poprawnie...
argentina10 :
zrób autotest klimy (nie czytanie błedów komputera - to oddzielna diagnostyka)- był opisywany/jest w serwisówce
Zobaczysz wtedy czy dane wyglądają sensownie.
Może blokuje ci się jakaś klapa ?
Albo masz problem komunikacyjny pomiedzy pokrętłem a sterownikiem ?
Czesc, po przejezdzce w piatek autostrada nagle przestala dzialac klimatyzacja. Ogolnie nie byloby to dla mnie nic dziwnego, gdyby nie to, ze klimatyzacja zaczynala znowu dzialac kiedy jechalem na luzie. Dodatkowo pojawil sie taki metaliczny dzwiek przy dodawaniu gazu i wylaczonej klimatyzacji. Przy wlaczonej jest bardziej cichy ale dalej slyszany. Macie może pojęcie o co chodzi? Stawiam na sprezarke ale wolalbym sie poradzic Was?
Sprawdź sprzęgło sprężarki - jak miało duzy luz i przegrzało się to mogły wypalić się w nim gumowe elemęty tłumiące.
Generalnie jak zobaczysz ze na sprzęgle klimy jest wypalona farba, to diagnostykę zacznij od - za duży luz na sprzęgle kompresora klimy :P
Dzięki szczepar za pomoc, bede sprawdzal to co mowisz
Nie ma sprawy.
W tym modelu to jest standard :)
Wynika to z tego że informacje o luzie sprzęgła klimatyzacji nie są podawane jako czynność obsługowa w instrukcji obsługi.
Wiekszość usterek jakie się tu pojawia zaczyna się i kończy na mniejszej lub większej wymianie w rejonach sprzęgła.
Sam zaglądałem do tego ustrojstwa 4 razy już :)
- zdechło samo - wymieniłem komplet
- zdechło bo zle wymieniłem (po 500 km - w drodze na bałkany)
- zdechło samo - wymieniłem tylko tarczę
- nie zdechło ale zaczeło gruchać - okazało się że łożysko dostało w d.. i trzeba było nie kombinować za 3 razem i sprawdzić wymienić całość.
Ewentualnie jeśli ten dzwięk to gwizd - to ekhm może być łożysko koła pasowego na klimie.
Gwizd sie pojawia przy dodawaniu gazu. Najbardziej slyszalny jest wlasnie gdy klime wylacze. Gdy ja włacze jest to mniej slyszalne. Trzeba sie przygotowac na wieksze wydatki?
Definicja większych wydatków jest zależna od tego ile sam robisz przy samochodzie :P
Pasuje ustalic skąd się on wydobywa zamin usterka zamieni się w awarię.
Zidentyfikuj które łożysko gwiżdze.
Czy sam czy ktoś ci zidentyfikuje to już twoja sprawa , ale ja bym tak nie jeździł za długo - to sie może skończyć np : zapieczeniem łożyska od koła pasowego , i obróceniem łożyska na osi kompresora - wtedy duże wydatki masz gwarantowane.
argentina10
02-08-18, 23:06
argentina10 :
zrób autotest klimy (nie czytanie błedów komputera - to oddzielna diagnostyka)- był opisywany/jest w serwisówce
Zobaczysz wtedy czy dane wyglądają sensownie.
Może blokuje ci się jakaś klapa ?
Albo masz problem komunikacyjny pomiedzy pokrętłem a sterownikiem ?
Wlasnie test chcę zrobić jak tylko znajdę chwile w koncu. No i oczywiscie diagnozą sprzegla sprezarki. Na moje oko to u mnie jest problem miedzy czujnikiem temp wewn i mieszalnikiem powietrza. Jak bede po testach to dam znać
Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka
Witajcie.
Pojawił się u mnie w Sedanie problem z klimą ( wszystkim znany - działa, a po chwili dmucha powietrzem z zewnątrz). Wymieniłem przekaźnik ale to nie pomogło, mechanik w ASO powiedział, że jest delikatny luz na sprzęgle. Nie chcę wymieniać na oryginał bo to koszt 2100 PLN (info z Plazy). Polećcie jakiś solidny zamiennik i jego źródło do tego modelu - jak w większości to zapewne SANDEN.
Z góry dzięki za Info :)
Tak - Firma laser-sinex , zamiennik - koło pasowe + tarcza sprzęgła :) ~500 PLN
Ewentualnie zdejmij tarcze sprzęgła i zobacz czy jest podkładka - i ją wyjmij :D
Tak - Firma laser-sinex , zamiennik - koło pasowe + tarcza sprzęgła :) ~500 PLN
Ewentualnie zdejmij tarcze sprzęgła i zobacz czy jest podkładka - i ją wyjmij :D
Tak drogo do sedana?
Do ufoka cewka, sprzeglo i koło kosztowało ciut ponad 200
Pewnie mniej :P
W końcu oba maja identyczny silnik :)
Zwyczajnie nie chciało mi się sprawdzać - niech zainteresowany sprawdza :D
Tak przyłapałeś mnie na lenistwie (mam 32 stopnie w pokoju :P )
argentina10
06-08-18, 16:17
W końcu miałem czas pobawić się z nie chłodzącą klimą i pierwsze co to wyjąłem przekaźnik i sprawdziłem bezp nr 7. Potrząsając przekaźnikiem coś grzechotało w środku więc sprawdziłem go na krótko i niby ładnie cyka oraz ma zamknięty obwód. Po spięciu styków na wyjętym przekaźniku elektromagnes normalnie cyka więc działa. Samodiagnoza nic nie wykazała.
Na koniec po odpaleniu widać że po załączeniu AC wewnętrzna część zasprzęgla sprężarkę i kręci się razem z paskiem. Natomiast dziwna sprawa bo nie włącza się wtedy sam obieg wewnętrzny i oczywiście żadna z rurek nie robi się zimna .
Wychodzi więc na to że po prostu skończył się czynnik lub sama sprężarka jest do d...
A może być tak że pomimo iż ta widoczna część sprzęgiełka zaczyna się kręcić to ze względu na za duży luz nie odpala sprężarki ?
Jeszcze jeden objaw jaki doszedł a wcześniej go nie było to tak dziwnie gwiżdże z nawiewów jak włącze AC
Jeśli odpalasz klime na zmostkowanych stykach zamiast przekaźnika to nie dziw sie ze spreżarka chodzi gdyż moduł sterujący klimą nie ma juz możliwości sterowania. Jeśli na sprawnym przekaźniku klima nie odpala to moduł sterujący widzi jakąś anomalie i blokuje uruchomienie sprezarki.
Jeśli przekaźnik jest ok
cewka jest ok
luz na cewce jest ok
to pozostaje sprawdzić ciśnienia na węzach oraz sam czynnik.
Na jednym przewodzie jest jeszcze czujnik ciśnienia i jesli jest zbyt mało czynnika to czujnik nie pozwoli modułowi na uruchomienie klimy. Może byc jeszcze tak że sam czujnik jest uszkodzony
Inazuma-akai
07-08-18, 11:57
jest jeszcze czujnik ciśnienia
Polecam zacząć od sprawdzenia ilości czynnika, albo od razu wymianie czujnika ciśnienia (podczas wymiany czujnika i tak trzeba wyciągnąć cały czynnik).
Ja się nieco dałem naciąć chłopakom z PSG. Co prawda VIIgen, ale klima w każdej generacji działa tak samo. U mnie objaw był taki, że w ciepłe dni sprzęgło załączyło się kilka razy a potem cisza. Diagnoza padła od razu na wymianę całego sprzęgła klimy z rolką (700zł). Potem była wersja z nieszczelnym układem (kilka nabić klimy). Ostatecznie po roku udałem się do innych magików. Diagnoza w 30min. Wymienili czujnik (60zł) i od tamtej pory klima chłodzi jak głupia.
argentina10
07-08-18, 14:06
Jeśli przekaźnik jest ok
cewka jest ok
luz na cewce jest ok
to pozostaje sprawdzić ciśnienia na węzach oraz sam czynnik.
Na jednym przewodzie jest jeszcze czujnik ciśnienia i jesli jest zbyt mało czynnika to czujnik nie pozwoli modułowi na uruchomienie klimy. Może byc jeszcze tak że sam czujnik jest uszkodzony
Problem u mnie został jak na razie rozwiązany. Najpierw pomimo iż przekaźnik jako tako wydaje się sprawny to zamówiłem już inny a mianowicie ten który polecał TRAFO czyli typu A727 46520422 30A z pandy II. Zamówiłem ponieważ ten Omrona grzechocze w środku i mnie to irytuje :)
Następnie pojechałem do znajomego magika i od razu wypompował czynnik , a było go całe 70 g...czyli wiadomo że klima nie miała prawa działać. Z całym serwisem klimy (bez odgrzybiania bo nie miał dzisiaj czasu) i dobiciem (470 g) wyszło mnie 270 zł. Do tego olej(lub czynnik jeśli źle go zrozumiałem) mam wlany z dodatkiem uv po to aby w niedługim czasie sprawdzić układ w kierunku nieszczelności. Po uzupełnieniu od razu lód z nawiewu a rurka od klimy jak z Syberii.
Jak dorwę szczelinomierz na dniach to sprawdzę jeszcze profilaktycznie luz na sprzęgle.
U mnie klima przestała działać na początku czerwca. Jak zrobię A/C on czy też AUTO nic się nie dzieje.
1. Przekaźnik sprawdzony - sprawny.
2. Cewka sprawdzona - działa.
3. Jakie bezpiecznik odpowiadają za klimatyzację?
4. Czy większa szczelina na sprzęgle ( nie sprawdzałem ) może powodować że klimatyzacja nie będzie startować?
5. Można jakoś sprawdzić czujnik ciśnienia?
NA wstępie spróbuj podłączyć klime na "krótko"
argentina10
11-08-18, 11:42
U mnie klima przestała działać na początku czerwca. Jak zrobię A/C on czy też AUTO nic się nie dzieje.
1. Przekaźnik sprawdzony - sprawny.
2. Cewka sprawdzona - działa.
3. Jakie bezpiecznik odpowiadają za klimatyzację?
4. Czy większa szczelina na sprzęgle ( nie sprawdzałem ) może powodować że klimatyzacja nie będzie startować?
5. Można jakoś sprawdzić czujnik ciśnienia?
odp 3 : bezpiecznik nr 36 (10 A) w skrzynce bezpieczników pod deską rozdzielczą oraz bezpiecznik nr 7 (7,5 A) pod maską. Raczej bym nie stawiał że tu leży przyczyna
odp 4 : oczywiście że tak i koniecznie tym się zajmij na początku. Opisy znajdziesz w tym wątku
odp 5 :można HDS ale nie tylko bo jeśli byłby uszkodzony to powinny też być błędy które sczytasz bez HDS a dokłanie to DTC: P0533 wysokie napięcie lub DTC: P0532 niskie napięcie lub inne związanie np z masą. Tutaj może inni też się wypowiedzą którzy akurat mieli problem z owym czujnikiem
A tak przy okazji to czy jesteś pewien że masz czynnik w klimie bo wtedy też może nie zaskoczyć klima bo właśnie czujnik ciśnienia Ci to uniemożliwi...
argentina10 - dzięki za odp.
cześć
potrzebuję rady w sprawie sprężarki klimatyzacji w FN1, klimatyzacja chłodzi dobrze, na kratkach min. temperatura waha się 5-7°C po około minucie pracy
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ae054128ecd5.jpg (https://naforum.zapodaj.net/ae054128ecd5.jpg.html)
od jakiegoś czasu sprężarka zaczęła głośno pracować (zauważyłem to jak się schłodziło)- cyka/szumi/piszczy, film:
https://vimeo.com/300580072
w zwolnionym tempie widać że podczas pracy tarcza sprzęgła nie przylega do koła pasowego całym swoim obwodem, film:
https://vimeo.com/300577477
czy w tym przypadku sprzęgło do wymiany?
pzdr
Maciek
Luz na sprzegle jest duży , nie wiem czy regulacja luzu jest jeszcze w stanie to ogarnąc.
Wymiana tarczy sprzegla jak nic.
Co do koła pasowego to wyjdzie jak zdejmą. (tylko niech założą dobre, bo 2.0 i 1.8 mają lekko inną budowę koła pasowego)
Prosiłbym was o pomoc.
Jakby ktoś był tak miły i zrobił podgląd czujników (auto+mode) i mi wkleił wartości. Zależy mi aby samochód miał rozgrzany silnik, rozgrzaną kabinę do około 20 stopni, i ustawienie klimatronika za pierwszym razem na 20 stopni, a za drugim razem w pozycji LOW.
Instrukcja
Aby uruchomić tryb wyświetlania sygnałów wejściowych, postępować według następujących punktów
1. Wyłączyć zapłon.
2. Nacisnąć i przytrzymać przyciski AUTO i MODE, następnie uruchomić silnik.
3. Po uruchomieniu silnika zwolnić oba przyciski. Zostanie wyświetlony numer czujnika i następnie wartość sygnału dla tego czujnika. Zanotować wyświetlane wartości.
4. Aby przejść do następnego czujnika, nacisnąć przycisk ogrzewania szyby tylnej.
Czujnik /Element /Wyświetlana jednostka miary
1 Temperatura wnętrza °C
2 Temperatura zewnętrzna °C
3 Wartości promieniowania słonecznego: Ciemno = 00, Świecenie latarką = 04, Pochmurnie = 10,
Słonecznie = 65 10 kcal/m2·h
4 Temperatura powietrza wylotowego parownika °C
5 Otwarcie mieszania powietrza po stronie kierowcy (niska wartość sygnalizuje dostarczanie zimnego powietrza, wysoka wartość sygnalizuje dostarczanie ogrzanego powietrza) % otwarcia
6 Otwarcie mieszania powietrza po stronie pasażera (niska wartość sygnalizuje dostarczanie zimnego powietrza, wysoka wartość sygnalizuje dostarczanie ogrzanego powietrza) % otwarcia
7 Ustawianie trybu % otwarcia
8 Otwarcie przy recyrkulacji % otwarcia
9 Temperatura powietrza nawiewanego (TAO) °C
Wymieniłem przekaźnik na BOSCH 0 332 017 300 bo tylko taki był na stanie za 14zł (minus tego przekaźnika ze jest ciut wyższy.
Za dodatkowe 400g + filtr Mann 150zł
.
Klima kilka dni po sprawdzeniu szczelności i uzupełnieniu.
Wszystko działało, dziś trochę cieplej i pojawiły się problemy.
Jadę i wszystko wygląda, że działa, ale jak zatrzymałem się na światłach zaczęło dmuchać ciepłym powietrzem i dało się wyczuć wilgoć. Ruszam i znów przyjemny chłód. Utknąłem w korku i zacząłem kombinować. Z moich obserwacji wynika, że potrzebuję minimum 1500 obr/min żeby klima działała. Przy dłuższym postoju obroty wentylatora nawiewu zmniejszyły się jakby schłodził temp. w kabinie.
Nie pasuje mi to idealnie do opisanych tu sytuacji bo raczej piszecie, że klima wyłącza się po kilku minutach albo po rozgrzaniu silnika i zaczyna działać po jakimś czasie.
Sprzęgło, czy coś innego?
Luz sprzęgła 0.8, w sumie 0.9 na upartego też wejdzie...
a może przekaźnik zaczyna szwankować ? ja właśnie wczoraj odebrałem samochód z serwisu klimy (sprawdzenie szczelności, wymiana oringów + nabicie i uzupełnienie oleju) ... i NIC.
Nie chciała się włączyć. Wentylatory chodziły, obroty były podbijane..ale nie było charakterystycznego 'kliknięcia'. 30 min temu, podjechałem do sklepu, kupiłem przekaźnik HELLA (numer dla potomnych 4RA 933.766-111). Podmieniłem go i śmiga. Jest sporo wyższy od fabrycznego OMRON'a .. ale spokojnie mieści się w skrzynce.
PatrykCivic
27-04-19, 22:00
Przestała mi działać regulacja siły nawiewu. Na wyświetlaczu wszystko jest okej, natomiast "obroty" nawiewu w ogóle nie rosną, ciągle nawiew pracuje na minimum. Gdzie zacząć szukać przyczyny?
Zobacz ten post
https://www.civicforum.pl/showthread.php/54484-Rezystor-regulacji-si%C5%82y-nawiewu-przepalony-Honda-civik-VIII-ufo?p=398770#post398770
a może przekaźnik zaczyna szwankować ? ja właśnie wczoraj odebrałem samochód z serwisu klimy (sprawdzenie szczelności, wymiana oringów + nabicie i uzupełnienie oleju) ... i NIC.
Nie chciała się włączyć. Wentylatory chodziły, obroty były podbijane..ale nie było charakterystycznego 'kliknięcia'. 30 min temu, podjechałem do sklepu, kupiłem przekaźnik HELLA (numer dla potomnych 4RA 933.766-111). Podmieniłem go i śmiga. Jest sporo wyższy od fabrycznego OMRON'a .. ale spokojnie mieści się w skrzynce.
To ja miałem lepszą akcję. W FN1 po serwisie dupa - klima nie chodzi. Przełożyłem przekaźnik z FK2. Klima w FN zaczęła chodzić. Dowcip polega na tym, że w FK2 też działa na niby zepsutym przekaźniku :O
U mnie omron dawał pół roku oznaki padania. Wyciągałem go ze 3 razy i przecierałem szmatą i jeszcze działał. Ja wymieniłem na fiatowski A727. Kupiłem nowy za grosze na allegro.
Klima kilka dni po sprawdzeniu szczelności i uzupełnieniu.
Wszystko działało, dziś trochę cieplej i pojawiły się problemy.
Jadę i wszystko wygląda, że działa, ale jak zatrzymałem się na światłach zaczęło dmuchać ciepłym powietrzem i dało się wyczuć wilgoć. Ruszam i znów przyjemny chłód. Utknąłem w korku i zacząłem kombinować. Z moich obserwacji wynika, że potrzebuję minimum 1500 obr/min żeby klima działała. Przy dłuższym postoju obroty wentylatora nawiewu zmniejszyły się jakby schłodził temp. w kabinie.
Nie pasuje mi to idealnie do opisanych tu sytuacji bo raczej piszecie, że klima wyłącza się po kilku minutach albo po rozgrzaniu silnika i zaczyna działać po jakimś czasie.
Sprzęgło, czy coś innego?
Luz sprzęgła 0.8, w sumie 0.9 na upartego też wejdzie...
Diagnoza warsztatu (ponoć niezłego) to problem z wydajnością kompresora.
Wyjęcie z auta, sprawdzenie, regeneracja, montaż - w optymistycznym wypadku 650 zł, wariantu pesymistycznego nie chcieli określać dokladnie, generalnie sky's the limit.
Naprawiać, wymieniać na używkę, czy szukać innego warsztatu?
Na all używki są w cenie 150-200 zł.
W Intercars myślę że za 700 zł byś dostał. Więc jeśli już to bym nie regenerowal tylko nowa wstawił.
A w ogóle to poszedł bym w używkę. Zbyt duża różnica w cenie.
Z drugiej strony mając nową będziesz miał pewność że jeśli to nie pomoże to nie problem w sprężarce.
Po wymianie kompresora klima działa. Dzięki za rady. Pozdrawiam.
Witam,
Panowie gdzie szukac problemu??
Klima nabita , szczelna raz działa raz nie.
Kolega sprawdzał sprężarkę na krótko i za każdym razem startowała.
Gdy przestanie działać, klikam ac on/off do momentu aż się włączy. Klima potrafi nie włączyć się od razu po odpaleniu auta po czym nagle sie załaczy.A innym razem pracuje 2-3dni bez żadnych problemów. Mam wrażenie że problem narasta tzn. Jak się wyłączy potrzebuje więcej kliknięć aby znowu zaskoczyła...:/
Pozdrawiam
Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
Jest gorąco, mozliwe ze przekaznik sie przegrzewa. To czesta, a zarazem najtansza przyczyna problemow z klima. Od tego bym zaczal.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
U mnie pomogło zmniejszenie odległości sprzęgła do kompresora(usunąłem podkładke) i po problemie ;)
Jak to jest z tymi kompresorami?
TRSE07 są kompatybilne ze sobą?
SpeeDyLOCO
01-04-21, 17:49
Na pierwszy ogień wymień często się psujący przekaźnik Omron G8HL-H71 na Mitsuba 39794-SDA-A05 (w puszcze pod maską). Jak to nie pomoże to poczytaj trochę ten wątek bo drugi raz powtarzać wszystko to bez sensu trochę.
Pytanie, bo szukam na allegro i pod kodem 39794-SDA-A05 widnieją wyniki przekaźnika (multu ofert) za 94,90zł bez opisu Mitsuba, macie do polecenia pewne źródło, żeby zakupić właśnie ten opisany Mitsuba? Czy ma on możne jeszcze inny kod po którym można by wyszukać ten konkretny przekaźnik? I czy faktycznie ten przekaźnik tyle kosztuje:)?
btw tu jeszcze obrazowo zostawię:):
https://www.youtube.com/watch?v=gMevcfgwkI4
Pytanie, bo szukam na allegro i pod kodem 39794-SDA-A05 widnieją wyniki przekaźnika (multu ofert) za 94,90zł bez opisu Mitsuba, macie do polecenia pewne źródło, żeby zakupić właśnie ten opisany Mitsuba? Czy ma on możne jeszcze inny kod po którym można by wyszukać ten konkretny przekaźnik? I czy faktycznie ten przekaźnik tyle kosztuje:)?
Ja jezdze od 5 lat na przekazniku z motoryzacyjnego za parę złotych. Jedyna wada jaka ma, to ze jest ciut wyzszy i klapka skrzyneczki nie do konca sie zatrzaskuje ;)
wkrystian91
19-05-21, 18:47
Cewka klimy w FN2 jest taka sama jak w 1.8 i 2.2 ? Bo mam do wymiany u siebie w Fn2 gdzie bym nie szukal to jest tylko do 1.8 a do 2.0 niema nic
sprawdź szczelinę na sprzęgle sprężarki , na ostatku jak nie będzie zamykać, zrób jak Davido_ zaznaczył, usuń podkładkę lub zmień jej grubość i problem z głowy :) u mnie mechanik nad tym 2 dni główkował i czarował, po czym sam sobie to ogarnąłem :D
sprawdź szczelinę na sprzęgle sprężarki , na ostatku jak nie będzie zamykać, zrób jak Davido_ zaznaczył, usuń podkładkę lub zmień jej grubość i problem z głowy :) u mnie mechanik nad tym 2 dni główkował i czarował, po czym sam sobie to ogarnąłem :D
Czym przyblokowales tarczę żeby odkręcić nakretke? Od strony nadkola podchodziłeś czy trzeba zderzak i zbiornik zrzucić?
Cześć,
proszę o poradę co mogło się stać z klimatyzacją. Dwa miesiące temu zrobiony serwis klimy i wszystko hulało jak trzeba do czasu. Jakiś tydzień temu zaczęła dziać się dziwna rzecz - klima zaczęła chłodzić powietrzem o jednakowej temperaturze tzn. w trybie Auto czy ustawiłem Lo czy 28 stopni to leciało zimne powietrze a jedyne co się zmieniało to siła nadmuchu (jedynie ustawienie Hi dawało ciepłe powietrze). Dwa dni temu klima przestała całkiem działać w największe ponad 30 stopniowe upały i nie działa od tego czasu. Teraz po prostu nie ma różnicy między AC On i Ac Off. Dmuchawa się załącza i samochód coś robi bo po kliknięciu Auto załącza się wewn. obieg i dmuchawa na maksymalne obroty, ale chłodu brak. Czy wiecie może co mogło się stać?
Mogło się zepsuć cokolwiek. Wejdź sobie tutaj; https://civic.one.pl/odnosniki/naprawy/klimatyzacja_diagnostyka.htm i zrób diagnostykę a na pewno na coś Cię naprowadzi.
Cześć,
proszę o poradę co mogło się stać z klimatyzacją. Dwa miesiące temu zrobiony serwis klimy i wszystko hulało jak trzeba do czasu. Jakiś tydzień temu zaczęła dziać się dziwna rzecz - klima zaczęła chłodzić powietrzem o jednakowej temperaturze tzn. w trybie Auto czy ustawiłem Lo czy 28 stopni to leciało zimne powietrze a jedyne co się zmieniało to siła nadmuchu (jedynie ustawienie Hi dawało ciepłe powietrze). Dwa dni temu klima przestała całkiem działać w największe ponad 30 stopniowe upały i nie działa od tego czasu. Teraz po prostu nie ma różnicy między AC On i Ac Off. Dmuchawa się załącza i samochód coś robi bo po kliknięciu Auto załącza się wewn. obieg i dmuchawa na maksymalne obroty, ale chłodu brak. Czy wiecie może co mogło się stać?
Na poprzedniej stronie masz odpowiedź, podkładka pod sprzęgłem kompresora klimatyzacji. U mnie identyczny objaw i pomogło.